ONU critică Ucraina din cauza interzicerii Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Un raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), publicat pe 31 decembrie 2024, a concluzionat că Ucraina nu a reușit să demonstreze necesitatea și proporționalitatea interzicerii activității Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC).

Documentul acoperă perioada septembrie-noiembrie 2024 și atrage atenția asupra amendamentelor recente la legislația privind organizațiile religioase.

Amendamente controversate

Pe 23 septembrie 2024, în Ucraina au intrat în vigoare modificări ale legii privind organizațiile religioase, care au generat îngrijorări în rândul ONU. Amendamentele permit dizolvarea organizațiilor religioase care au legături cu structuri externe din state acuzate de agresiune armată împotriva Ucrainei, în special Biserica Ortodoxă Rusă.

Legea se bazează pe argumente de securitate națională, însă Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice (PIDCP) și Convenția Europeană a Drepturilor Omului nu includ securitatea națională printre motivele admise pentru restricționarea libertății religioase”, se arată în raport.

ONU: Interdicțiile este necesar să fie justificate și proporționale

OHCHR a subliniat că dizolvarea completă a unei organizații religioase constituie o restricție gravă, care necesită justificări clare și convingătoare.

Desființarea afectează capacitatea persoanelor de a-și practica credința împreună și amenință supraviețuirea comunității religioase în ansamblu”, afirmă raportul.

Organizația internațională a criticat faptul că Ucraina nu a demonstrat de ce măsuri mai puțin restrictive, precum sancționarea distinctă a unor membri, nu ar fi suficiente.

Formulări vagi și riscuri pentru comunitățile religioase

Raportul atrage atenția asupra formulărilor vagi din lege, care ar putea permite interpretări abuzive. De exemplu, se prevede dizolvarea unei organizații religioase dacă reprezentanții acesteia sunt găsiți vinovați de acțiuni considerate ca amenințări la securitatea națională sau „propagarea ideologiei lumii ruse”.

Astfel de expresii neclare pot duce la pedepsirea întregii comunități religioase pentru acțiunile izolate ale unor persoane”, avertizează experții ONU.

Accesul la lăcașurile de cult, în pericol

Un alt punct de îngrijorare evidențiat în raport se referă la posibilitatea anulării contractelor de închiriere pentru lăcașurile de cult pe baza deciziilor administrative, fără o hotărâre judecătorească prealabilă.

Această măsură poate priva comunități religioase de acces la locuri istorice de cult, în special pe cele cu un număr redus de biserici, ceea ce limitează grav libertatea religioasă și poate intensifica tensiunile sociale”, a conchis OHCHR.

Citiți și:
Arestovici: Americanii sunt șocați de agresiunile Kievului împotriva Bisericii
Cum vrea Ucraina să-și subordoneze preoții români

 

yogaesoteric
13 ianuarie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More