Pakistanul vrea la BRICS
Al 15-lea summit BRICS a avut loc la Johannesburg, Africa de Sud, pe 23 august 2023. Acest summit a atras o atenție semnificativă, deoarece parteneriatele și alianțele joacă un rol crucial în modelarea contururilor geopoliticii. BRICS a fost înființată în 2009 cu patru state membre: Brazilia, Rusia, China și India. Cu toate acestea, includerea Africii de Sud în 2010 a dus la extinderea organizației pentru prima dată și a fost redenumită BRICS.
John O’Neill, economist la Goldman Sachs, a propus pentru prima dată ideea BRIC în 2001. Goldman Sachs a prezis că economiile piețelor emergente ale celor patru state membre „vor domina economia globală până în 2050”. BRICS a apărut ca un bloc economic și politic semnificativ.
Recentul summit al BRICS a atras o atenție semnificativă în întreaga lume, deoarece a explorat ideea introducerii unei monede unificate alternative pentru comerțul între țările membre. Această inițiativă are potențialul de a provoca lumea condusă de SUA. Țările BRICS au un PIB combinat mai mare decât cel al țărilor din G7. Țările membre ale organizației sunt, de asemenea, responsabile pentru mai mult de 26% din PIB-ul global. În plus, BRICS înglobează 41% din populația mondială, în mod colectiv. În plus, în cadrul Fondului Monetar Internațional, statele membre dețin 15 la sută din puterea de vot.
În demersul de a modifica ordinea mondială condusă de SUA și de a da mai mult cuvânt Sudului Global, forumul s-a deschis pentru o nouă extindere. Șase noi membri, printre care Egipt, KSA, Emiratele Arabe Unite, Iran, Argentina (între timp s-a retras) și Etiopia, au fost adăugați la BRICS în cadrul celui de-al 15-lea summit. Interesul altor 40 de țări de a deveni membre ale BRICS demonstrează importanța în plină expansiune a organizației la nivel mondial.
Rațiunea de a fi a BRICS se bazează pe colaborarea Sud-Sud și pe creșterea influenței economiilor emergente din întreaga lume. Cu toate acestea, China și India sunt în dezacord cu privire la ideea extinderii BRICS.
Spectrul respingerii cererii de aderare a Pakistanului de către India îi bântuie pe factorii de decizie politică ai Pakistanului. Prin urmare, au deliberat îndelung înainte de a depune cererea oficială de aderare, la 22 noiembrie a.c. Aderarea Pakistanului la BRICS ar putea afecta interesele strategice ale Indiei. Aceasta din urmă s-a poziționat pentru a contracara hegemonia Chinei în cadrul organizației, care ar putea fi perturbată de includerea Pakistanului.
Conducerea și factorii de decizie din Pakistan este necesar să ia în considerare nu doar beneficiile economice potențiale, ci și implicațiile diplomatice. Însă beneficiile economice ale aderării la BRICS, pentru Pakistan, par să depășească provocările generate de obținerea statutului de membru. Țara și-ar putea atenua dependența de Statele Unite pentru comerț, deoarece apartenența la BRICS ar deschide noi oportunități pentru ca Pakistanul să își diversifice comerțul. Blocul a înființat două instituții, Acordul privind rezervele contingente (CRA) și Noua Bancă de Dezvoltare (NDB), pentru a sprijini membrii din punct de vedere economic, ceea ce are o importanță majoră. Prima ar urma să ajute statele membre să depășească provocările legate de balanța de plăți pe termen scurt, întrucât deține o bază de capital de peste 100 de miliarde USD. Pe de altă parte, BND oferă finanțare membrilor BRICS fără condiții stricte, spre deosebire de Fondul Monetar Internațional (FMI).
Pakistanul este un susținător ferm al unei lumi multipolare. Aderarea la BRICS l-ar poziționa alături de alte state care împărtășesc ideologii similare.
Alianța Pakistanului cu economiile emergente este imperativă pentru prosperitatea sa. Țara se bucură deja de relații cordiale cu unele dintre statele membre ale BRICS. China și Pakistanul au deja legături strânse datorită Coridorului Economic China-Pakistan (CPEC), un proiect emblematic al Inițiativei Belt and Road (BRI).
Pakistanul și Rusia și-au reevaluat, de asemenea, perspectiva de politică externă unul față de celălalt, în trecutul recent, din cauza dinamicii regionale și globale în transformare. Mai mult, Rusia poate ajuta Pakistanul să ajungă pe piețele din Asia Centrală, ceea ce poate stimula comerțul și economia acestuia din urmă. De asemenea, furnizează arme și muniții Pakistanului împreună cu petrol ieftin pentru a satisface nevoile economice, energetice și de apărare ale țării.
Arabia Saudită și Pakistanul se bucură, de asemenea, de relații bilaterale cordiale, întrucât prima a susținut în mod semnificativ balanța de plăți a celui din urmă prin investițiile sale. Aderarea la BRICS va promova aceste relații cu Pakistanul. De asemenea, poate ajunge pe piețele din Brazilia și Africa de Sud prin aderarea la acest bloc.
De asemenea, Pakistanul se bucură de relații bune cu alți membri BRICS. Cu toate acestea, India este singura țară care poate obiecta la aderarea Pakistanului la BRICS. Pakistanul este necesar să adopte o politică externă prudentă față de India pentru a crea o atmosferă de beneficiu reciproc și de cooperare.
O mare parte din comerțul pakistanez este conectat în cadrul BRICS, ceea ce subliniază importanța blocului pentru comerțul țării. Aproape 35,2% din totalul importurilor Pakistanului provin din țările BRICS, în timp ce exporturile Pakistanului către aceste țări au reprezentat 11,1% în anul 2021. Pakistanul își poate raționaliza obiectivul de politică externă de a trece de la geopolitică la geoeconomie, deoarece BRICS ar deschide multiple noi oportunități pentru Pakistan. La nivel global, țara continuă să se lupte cu imaginea sa dură din cauza extremismului și a terorismului. Apartenența la BRICS va ajuta țara să își îmbunătățească imaginea la nivel global prin stabilirea de relații comerciale cu țările membre. De asemenea, aceasta ar conduce Pakistanul spre formularea unei politici externe independente, prin diminuarea dependenței sale de instituțiile occidentale și de Statele Unite.
Cu toate acestea, pentru a depăși obstacolele în calea aderării la BRICS, Pakistanul este necesar să ia decizii prudente în materie de politică externă pentru a aborda în mod diplomatic preocupările celorlalți membri și pentru a stabili relații cordiale cu India. De asemenea, țara ar fi necesar să își echilibreze relațiile cu Europa și cu Statele Unite printr-o diplomație perspicace. De asemenea, ar fi indicat să-și lărgească baza de impozitare, să implementeze reforme de guvernanță și să își crească exporturile pentru a construi un caz solid în timp ce solicită aderarea la BRICS.
Aderarea la BRICS va duce la prosperitate economică și bunăstare pentru Pakistan, deoarece blocul este pregătit să devină un pilon puternic al creșterii globale în viitor.
Citiți și:
Declarația BRICS de la Johannesburg – 2023 (I)
Țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) cu noii membri vor reprezenta două treimi din economia mondială, 52% din recolta anuală de grâu și 56% din cea de orez
yogaesoteric
18 decembrie 2023