Papa Francisc: Negaționiștii schimbărilor climatice sunt nesăbuiți
Papa Francisc, într-un recent interviu acordat postului de televiziune CBS, i-a catalogat pe scepticii privind schimbările climatice drept „nesăbuiți” pentru că aceștia nu cred în „cercetări”.
Papa Francisc a declarat că „negaționiștii schimbărilor climatice” sunt „nesăbuiți”, deoarece aceștia nu cred în „cercetări”, insistând că „schimbările climatice (nu) există”.
În comentariile făcute la CBS Evening News și difuzate pe 24 aprilie, Suveranul Pontif, în vârstă de 87 de ani, i-a criticat pe cei pe care Norah O’Donnell de la CBS i-a descris ca fiind „negaționiștii schimbărilor climatice”.
„Sunt niște nesăbuiți și așa rămân chiar dacă le arăți cercetări, aceștia nu le dau crezare”, a răspuns Francisc.
„De ce? Pentru că nu înțeleg situația sau din cauza interesului lor, însă schimbările climatice există.”
Giving @Pontifex the @jordanbpeterson treatment for his climate change pontificating
READ MORE: https://t.co/XDsrZK7Ft8#ClimateChange #PopeFrancis #CatholicTwitter #News pic.twitter.com/8WcnUNictU
— LifeSiteNews (@LifeSite) April 25, 2024
În contrast, dr. John Clauser – laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2022, alături de alți doi oameni de știință, pentru activitatea sa în domeniul mecanicii cuantice – a susținut că „știința climatică eronată a făcut metastaze în pseudoștiința jurnalistică de șoc masiv”.
„La rândul său”, a adăugat el, „pseudoștiința a devenit un țap ispășitor pentru o mare varietate de alte maladii fără legătură între ele. Ea a fost promovată și extinsă de agenți de marketing de afaceri la fel de eronate, politicieni, jurnaliști, agenții guvernamentale și ecologiști. În opinia mea, nu există o criză climatică reală”.
Asked by @NorahODonnell about “deniers of climate change” #PopeFrancis said: “There are people who are foolish, & foolish even if you show them research, they don’t believe it. Why, because they don’t understand the situation or b/c of their interest, but climate change exists” pic.twitter.com/posk8tzmW3
— Michael Haynes 🇻🇦 (@MLJHaynes) April 25, 2024
CBS a precizat că observațiile foarte scurte ale lui Francisc vor fi dezvoltate într-un episod mai lung al emisiunii „60 Minutes” din 19 mai, urmat de un program de o oră pe 20 mai.
Papa Francisc a făcut într-adevăr din tema de discuție a „schimbărilor climatice” una centrală în cei 11 ani de pontificat, alături de promovarea unei „spiritualități ecologice”.
Scrisoarea sa enciclică Laudato Si’ din anul 2015 a devenit textul de referință pentru numeroase inițiative ale Vaticanului și ale Papei axate pe așa-numita agendă „verde”. În aceasta, Francisc vorbește despre o „adevărată abordare ecologică” care ascultă „atât strigătul pământului, cât și strigătul săracilor”.
Documentul a dat naștere Mișcării Laudato Si’, care își propune să „transpună scrisoarea enciclică Laudato Si’ a Papei Francisc în acțiune pentru justiție climatică și ecologică”, deoarece dezinvestirea în masă din domeniul „combustibililor fosili” este inspirată de scrierile de mediu ale Suveranului Pontif.
La 4 octombrie anul trecut, Francisc a publicat o a doua parte la Laudato Si’ sub forma Exortației apostolice Laudate Deum, în care a lansat apeluri dure pentru măsuri „obligatorii” pe tot mapamondul pentru a aborda problema „schimbărilor climatice”.
„Nu mai este posibil să ne îndoim de originea umană – «antropică» – a schimbărilor climatice”, a scris Suveranul Pontif, înainte de a cere ulterior alinierea obligatorie la politicile „verzi”:
„Dacă există un interes sincer de a face din COP28 un eveniment istoric care să ne onoreze și să ne înnobileze ca ființe umane, atunci nu se poate spera decât la forme obligatorii de tranziție energetică care să îndeplinească trei condiții: să fie eficiente, obligatorii și ușor de monitorizat.”
O așa promovare papală a cauzei „schimbărilor climatice” nu a fost lipsită de critici la nivel înalt, inclusiv în ultima vreme din partea filosofului canadian Jordan Peterson. Peterson l-a criticat pe Francisc pentru accentul pe care îl pune pe „schimbările climatice”, spunând că Papa „pare să se ocupe în mod constant de [acest subiect] când ar fi necesar să salveze suflete”.
„Așa se salvează planeta, nu adorând-o pe Gaia”, a declarat Peterson, referindu-se la numele păgân al „Mumei Pământ”.
„Nu înțeleg nici pe departe ce legătură are Biserica Catolică cu «criza climatică»”, a continuat el. „Pur și simplu formularea este greșită; prioritatea este greșită; lumea o salvezi persoană cu persoană.”
În ceea ce urma să fie punctul culminant al activismului său în domeniul „schimbărilor climatice”, Francisc programase să participe la conferința COP28 de la Dubai din noiembrie anul trecut. Cu toate acestea, din cauza unei probleme de sănătate a fost nevoit să anuleze călătoria cu mai puțin de două zile înainte de a pleca.
Papa a făcut, de asemenea, numeroase apeluri la acțiune pentru ca liderii mondiali să pună în aplicare Acordul climatic de la Paris, pro-avort, citând „efectele nefaste ale schimbărilor climatice” și o „datorie ecologică” care necesită „finanțare pentru climă, decarbonizare în sistemul economic și în viața oamenilor”.
După mulți ani de retorică alarmistă privind clima din partea Suveranului Pontif, în anul 2022 Vaticanul s-a alăturat oficial Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC) și Acordului de la Paris privind clima. Papa a apărat această mișcare controversată, spunând că „ea [Muma Pământ] plânge și ne imploră să punem capăt abuzurilor noastre și distrugerii sale.”
Promovarea continuă a Acordului de la Paris, care se află la baza majorității agendei actuale privind schimbările climatice, vine în ciuda principiilor fundamental pro-avort ale acordului, care se leagă de obiectivul declarat al ONU de a crea un „drept” universal la avort, în conformitate cu obiectivul nr. 5.6 din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale organizației.
Acțiunile sale nu au ținut cont de preocupările repetate și de lungă durată ale avocaților pro-viață și pentru familie, care au avertizat în permanență cu privire la alinierea mișcării de activism climatic cu avocații și grupurile de lobby pro-avort și de control al populației.
În consecință, retorica Papei privind „schimbările climatice” a atras critici și din partea prelaților din cadrul Bisericii. Episcopul Athanasius Schneider s-a alăturat regretatului cardinal George Pell în condamnarea conceptului lui Francisc de „convertire ecologică”, Schneider susținând că aceasta este „o expresie a naturalismului pur……. nu există o viziune supranaturală, sau o viziune supranaturală foarte vacantă”.
„Convertirea ecologică este un abuz al acestui concept de convertire în sine”, a declarat acesta.
Citiți și:
Papa Francisc pledează pentru un guvern mondial care să impună măsuri obligatorii pentru combaterea „schimbărilor climatice”
Papa Francisc a lansat un Manifest Verde fără Dumnezeu
yogaesoteric
13 mai 2024