Parlamentarii vor să vândă țara. Terenurile agricole, date străinilor
Fermierii români cer Parlamentului să stopeze măcelărirea legii care impunea restricții străinilor la cumpărarea terenurilor agricole, avertizând că au apărut deja enclave și localități întregi care au pierdut jumătate din suprafețe. Consecința votării unui proiect legislativ anti-național va fi depopularea completă a satelor și punerea în pericol a siguranței alimentare a țării.
În prezent, avem vândute la străini 2,5 milioane hectare de teren agricol și 1,5 milioane de hectare sunt date în arendă acestora, iar dacă iau terenurile în arendă, au dreptul să devină proprietari după 5 ani, pentru că au drept de preempțiune, atrage atenția Florin Bercu, directorul executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).
„Dacă restricțiile din lege vor fi scose, așa cum se petrece acum în Parlament, vom ajunge ca străinii să dețină 7 milioane de hectare, dintr-un total de 9,4 milioane de hectare de teren agricol românesc”, ne spune Florin Bercu.
Pe de altă parte, Ionel Arion, președintele Federației Naționale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – Pro Agro, susține că, în timp ce țările europene urmăresc să se protejeze, România face exact contrariul.
„Dacă în continuare vom încerca să vindem toată suprafața țării, vom rămâne tributari importurilor de alimente. Vom avea mari latifundii cu foarte puțină forță de muncă implicată. Dacă se ridică toate restricțiile la vânzarea terenurilor, marii proprietari de terenuri vor face mari ferme, unde vor lucra cu utilaje gigantice, care se folosesc acum în Australia, Brazilia, SUA. Gen Insula Mare a Brăilei, din 60 de combine au rămas cu 30 de combine, și automat au dat 30 de oameni afară. Se dorește aceasta pe tot teritoriul României. Vom avea sate depopulate în continuare pentru că nu vom putea să le dăm de muncă sau vom avea pe sarcina fiscală a statului oameni cu ajutoare sociale. Noi nu ne dorim să se modifice sub nicio formă legea, din contră, să se îmbunătățească această legislație”, a declarat Ionel Arion.
Fondurile de investiții, în spatele politicienilor
Președintele Pro Agro arată că piața terenurilor agricole există doar în România, pentru că în celelalte țări europene terenurile nu se vând.
„Noi știm sigur că legea este făcută de câțiva notari, avocați, reprezentanți ai fondurilor de investiții, care au sume imense la dispoziție azi pentru a cumpăra suprafețe de teren în România, după care să le arendeze. Legea Arendei ar fi necesar să fie luată în discuție, pentru a proteja investițiile sau pentru a încuraja fermierii să facă investiții. Pentru că azi, fermierii, neavând siguranța suprafețelor de teren, nu pot să investească. Fondurile de investiții nu arendează terenurile pe mai mult de un an de zile și atunci nu poți face nici rotația culturilor, se plimbă suprafețe de la un fermier la altul, pe sume fabuloase.
Azi ne lovim de intervenția frauduloasă a celor care dețin fonduri de investiții, cu concursul politicienilor, a caselor de avocatură, a notarilor. Foarte mulți vin și spun că este blocată piața terenurilor. Dar de ce trebuie să existe o piață a terenurilor? Așa ceva nu există în Belgia, în Germania, în Franța, în Portugalia, în Spania. Nimeni nu aude de vânzare de terenuri, acolo fermele sunt stabilizate, se poate face arendă pe închiriere, pe concesiune, dare în folosință. Iar noi scoatem la vânzare terenurile, suntem nebuni la cap.
Sunt deja milioane de hectare deținute de străini, sunt localități în România în care 50% din suprafață e deținută de străini. Unde vrem să ajungem? Să ne depopulăm complet, să lăsăm țara părăsită? Au plecat 4,5 milioane de români în afară și probabil se vrea să mai plece încă 5 milioane”, a mai precizat președintele Pro Agro, Ionel Arion.
Minoritari pe propriile pământuri
Siguranța alimentară este pusă în pericol, pentru că în momentul în care noi nu ne producem aici hrana, va fi nevoie să luăm hrană de pe piața externă, ne mai spune Ionel Arion.
„Vedem în fiecare zi cum apare lângă noi câte un belgian, un olandez, un francez, ba un arab. Am devenit noi minoritari pe terenurile din România, iar în anumite zone suntem în enclave. Pe terenurile agricole din sudul Călărașiului sunt doar cetățeni arabi. 80% din suprafețele de la ADS sunt deținute de străini”, a mai afirmat Ionel Arion, președintele Pro Agro.
Citiţi şi:
Cum se ocupă o țară pe timp de pace prin tehnici de război funciar hibrid
La noi, ca la nimeni! Germania are restricții pentru străinii care cumpără teren agricol – statul controlează și suprafețele și prețul de vânzare!
yogaesoteric
25 mai 2021