Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord final cu privire la înfiinţarea „portofelelor europene pentru identitate digitală”
Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la începutul acestei luni la un acord final cu privire la înfiinţarea „portofelelor europene pentru identitate digitală”, primul sistem de identificare central şi complet digital pentru toţi europenii, potrivit Debrei Heine via American Greatness.
„În conformitate cu noua lege, UE va oferi cetăţenilor săi aşa-numitele «portofele digitale» – pe bază de voluntariat, la început – care vor conţine versiuni digitale ale cărţilor de identitate, ale permiselor de conducere, ale diplomelor, ale fişelor medicale şi ale informaţiilor despre conturile bancare”, a relatat European Conservative.
Aceste documente vor fi recunoscute ca mijloace de acces la servicii online în întreaga Europă, iar cetăţenii vor putea să îşi dovedească identitatea sau să partajeze documente electronice din portofelele lor „cu un simplu click”, speră legiuitorii.
„Această măsură marchează un pas important în direcţia îndeplinirii obiectivelor Deceniului digital 2030 privind digitalizarea serviciilor publice.
Tuturor cetăţenilor UE li se va oferi posibilitatea de a avea un portofel de identitate digitală al UE pentru a avea acces la serviciile online publice şi private în condiţii de deplină securitate şi protecţie a datelor personale în întreaga Europă”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat.
Acordul la care au ajuns colegiuitorii face acum obiectul aprobării oficiale de către Parlamentul European şi Consiliu.
Odată adoptat în mod oficial, cadrul european privind identitatea digitală va intra în vigoare în a 20-a zi de la publicarea sa în Jurnalul Oficial.
Acordul a fost încheiat la doar câteva săptămâni după ce Christine Lagarde, şefa Băncii Centrale Europene, a anunţat că Uniunea Europeană avansează cu dezvoltarea noii sale monede digitale a băncii centrale (Central Bank Digital Currency / CBDC) – euro digital.
Legiuitorii conservatori din UE şi experţii în securitate cibernetică s-au opus acestor evoluţii, avertizând că abuzurile pe scară largă sunt inevitabile într-un sistem global de identitate digitală.
„BREAKING: Veşti foarte proaste. Parlamentul European şi statele membre tocmai au ajuns la un acord privind introducerea identităţii digitale”, a afirmat europarlamentarul olandez Rob Roos într-un semnal de alarmă publicat pe X.
Roos a menţionat că, în urma acordului, comisarul european Thierry Breton a declarat că „acum că avem un portofel cu identitate digitală, este necesar să punem ceva în el…”, sugerând o legătură între CBDC şi eID (Identitatea digitală europeană).
Înaintea deciziei Parlamentului European, peste 500 de experţi în domeniul vieţii private şi al securităţii cibernetice din 39 de ţări au semnat o scrisoare comună în care au avertizat că legislaţia „nu respectă în mod corespunzător dreptul la viaţă privată al cetăţenilor şi nu asigură securitatea comunicaţiilor online”.
Roos a constatat cu regret faptul că majoritatea legiuitorilor UE „au ignorat toţi experţii în materie de confidenţialitate şi specialiştii în securitate. Ei au insistat cu toate aceste măsuri”.
Conservatorul olandez a declarat că nu este optimist, dar „încă nu este prea târziu”.
„Parlamentul mai este necesar să voteze în legătură cu această măsură. Anunţaţi-vă europarlamentarul că vă opuneţi Identităţii Digitale şi că vreţi ca europarlamentarul dumneavoastră să voteze împotrivă!”, a specificat el.
Casa Albă a publicat un „Cadru cuprinzător pentru dezvoltarea responsabilă a activelor digitale” în luna septembrie a anului trecut.
Catherine Austin Fitts, expert financiar şi secretar adjunct al Housing and Urban Development (Locuinţe şi Dezvoltare Urbană) în timpul administraţiei H.W. Bush, a fost de mult timp o oponentă vocală a sistemelor CBDC.
Într-un interviu recent, ea a avertizat că un sistem 100% digital ar fi controlat la nivel central şi că banii unei persoane ar putea fi limitaţi la o anumită zonă geografică. Un astfel de sistem totalitar, a argumentat ea, ar putea, de asemenea, permite statului să limiteze ceea ce oamenii au voie să cumpere.
„Să spunem că vreau să impun un vaccin. Capacitatea ta de tranzacţionare financiară poate fi oprită. Accesul tău la activele tale financiare poate fi refuzat sau oprit dacă nu faci ceea ce ţi se spune”, a afirmat Fitts.
Edward Dowd, fondatorul Phinance Technologies şi autorul cărţii Cause Unknown (Cauză necunoscută), a avertizat, de asemenea, de mult timp că orice sistem CBDC va fi un sistem de control totalitar legat de un „scor de credit social” în stil chinezesc.
„Devine pur şi simplu un instrument de inginerie socială, un gadget suprem de control”, a declarat el în timpul unui interviu acordat anul trecut.
Rezerva Federală nu a luat nicio decizie cu privire la emiterea unui CBDC şi a declarat că va proceda la emiterea unuia doar cu o lege de autorizare.
Citiți și:
Project Icebreaker (Proiectul Spărgătorul de gheață), adio libertate financiară. Pericolele monedei digitale a băncilor centrale (CBDC)
Portofelul european de identitate digitală
yogaesoteric
22 noiembrie 2023