Paşaportul covid securizat din 1 iulie. Cât timp este valabil certificatul de recuperare. „Vor fi şase săptămâni de tranziţie”

Certificatul digital pentru covid-19 devine oficial în România de la 1 iulie însă documentul va avea caracter obligatoriu abia la şase săptămâni de la această dată. În acest interval, romanii vor putea călători în spaţiul european în baza adeverinţei de vaccinare.

De asemenea, aceeaşi adeverinţă poate fi folosită cu încredere la ieşirea din ţară până pe data de 1 iulie, a declarat pentru Ziare.com medicul Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Dacă cineva vrea să călătorească în străinătate poate merge cu adeverinţa de vaccinare. Asta se va putea petrece şi după 1 iulie, pentru că va fi o perioadă de tranziţie. Certificatul nu devine obligatoriu la 1 iulie. Practic, vor exista şase săptămâni de tranziţie. În ceea ce priveşte platforma de pe care va putea fi descărcat, STS se ocupă de toată partea tehnică şi va face interconectarea cu platforma europeană”, a explicat secretarul de stat.

Cât este valabil certificatul pentru cei care au trecut prin boală

Concret, certificatul digital pentru covid-19 va dovedi starea de sănătate a persoanelor care călătoresc în blocul european. Documentul nu va costa nimic şi va fi disponibil sub formă digitală sau de hârtie, fiind prevăzut atât cu un cod QR cât şi cu o semnătură digitală. Prezenţa codului QR pe certificatul digital va face practic imposibilă falsificarea acestuia.

Certificatul digital va atestă faptul că o persoană fie a fost vaccinată împotriva covid-19, fie s-a testat şi are un rezultat negativ, fie a avut covid-19 şi s-a vindecat. Acest din urmă certificat confirmă faptul că deţinătorul şi-a revenit de la covid-19 după ce a înregistrat un test PCR pozitiv.

Certificatul de recuperare pe care îl pot descărca cei care au trecut prin boală este limitat şi are o valabilitate de 180 de zile de la data testului iniţial pozitiv, arată autorităţile. În ceea ce priveşte certificatul pentru vaccinare, încă nu a fost stabilită perioada în care acesta este valabil.

Cum va funcţiona certificatul digital în statele UE

Practic, Comisia Europeană a lansat la 1 iunie un sistem care le permite statelor membre să valideze reciproc certificatele, în cadrul „gateway UE”. Până în prezent, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia, Polonia, Spania şi Lituania sunt conectate la poartă şi au început să emită primele certificate UE, România urmând a intra în acest sistem de la 1 iulie.

Potrivit autorităţilor, dincolo de călătorii, certificatele vor putea fi folosite şi în alte scopuri doar prin decizii punctuale luate de fiecare stat membru UE în parte. Spre exemplu, sunt state europene în care certificatul digital covid-19 ar putea fi utilizat pentru intrarea în restaurante sau în cinematografe.

Ce se petrece cu cei vaccinaţi cu o singură doză

O persoană vaccinată cu o singură doză poate călători în spaţiul UE, caz în care certificatul va indica acest fapt. Totuşi, rămâne la latitudinea fiecărui stat dacă va accepta sau nu ca persoana respectivă să intre în ţară.

Într-o asemenea situaţie, Comisia Europeană a propus ca persoanele care au primit o singură doză de vaccin din două, dar care au trecut şi prin boală, să fie considerate complet vaccinate şi astfel să poată avea libertatea de a călători în UE.

Toţi cetăţenii din afara UE care au dreptul să călătorească în UE sau care au reşedinţa într-un stat membru vor fi, de asemenea, eligibili pentru a obţine acest certificat. Aceştia va fi nevoie să furnizeze toate informaţiile necesare despre vaccinare, test sau recuperare după boală. Comisia UE ar putea accepta, de asemenea, certificate din ţări terţe în aceleaşi condiţii ca şi certificatele la nivelul UE – dacă sistemele lor sunt interoperabile cu cadrul UE şi sunt suficient de sigure.

Ce informaţii se găsesc în certificatul digital

Certificatul va conţine date personale, cum ar fi numele titularului, data naşterii, emitentul certificatului şi un identificator unic pentru certificat. Pentru un certificat de vaccinare: vor fi incluse şi tipul şi producătorul vaccinului, numărul de doze primite şi data vaccinării. Pentru un certificat de testare: vor fi incluse şi tipul de test, dată şi ora testului, locul şi rezultatul. Pentru un certificat de recuperare: data rezultatului testului pozitiv şi perioada de valabilitate vor fi, de asemenea, incluse.

Autorităţile afirmă că certificatul digital covid-19 este o măsură temporară care va fi suspendată odată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii va declara sfârşitul pandemiei.

Citiţi şi:
Europarlamentarul Terheș: Certificatul verde digital îngrădește drepturile și libertățile cetățenilor europeni și este bazat pe „incertitudini științifice”
Problema pașapoartelor digitale

yogaesoteric
29 iunie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More