Pedagogia schetinină a școlii rusești de genii, Tekos – școala mileniului al III-lea

Din ce în ce mai mulți oameni se întreabă dacă sistemul de educație actual este cel mai potrivit pentru dezvoltarea copiilor sau dacă, dimpotrivă, face parte dintr-o îndoctrinare care se potrivește, într-o mai mare măsură, sistemului care ne gestionează.

Trăim într-o societate în care doar câțiva oameni controlează totul în viața noastră, dictându-ne ce este bine și ce este rău, ce ar fi cazul sau nu să gândim, astfel încât să devenim lucrători buni, supuși și ascultători, care nu vor pune nimic la îndoială.

Dar, din fericire, mulți oameni fac pași mari și importanți către un alt tip de educație, menit să formeze ființe umane cu o gândire liberă de orice îndoctrinare.

Mihail Schetinin

Copiii noștri și viitorul umanității merită un model educațional centrat pe Ființă, unde aceștia să învețe să perceapă Unitatea.

Școala despre care vorbim nu este o „pregătire pentru viață” – este însăși Viața. Copiii trăiesc aici plenar fiecare clipă. Bucuria de a crea lucruri concrete și de a putea oferi un ajutor real este ceea ce le conferă cele mai multe satisfacții!

Misiunea ei este de a ne revendica adevărata esență și de a aduce înapoi pe planeta Pământ o epocă a conștiinței și a păcii.

Elevii acestei școli dobândesc o personalitate stabilă și frumoasă, fiind educați pe multiple planuri: nu doar intelectual, ci și la nivel sufletesc. Ei devin astfel ființe dezvoltate atât din punct de vedere cognitiv, cât și fizic și spiritual.

Școala încurajează revelarea enormei puteri creatoare ce rezidă în fiecare ființă umană.

Copiii sunt responsabili, cooperanți, clari și fermi în ceea ce privește idealurile și țelurile lor, și dobândesc o personalitate pe care o percep ca pe o parte a Totului, și care are rolul de a contribui la îmbunătățirea umanității.

Mihail Petrovici Schetinin

De 3 decenii încoace, un vizionar rus, Mihail Schetinin, dărâmă atât viziunile tradiționale, cât și „alternative” asupra educației, creând în același timp premisele pentru un nou viitor al umanității.

Ființa umană poate face totul. Idealul nostru este elevarea ființei umane, pentru ca ea să acționeze în armonie cu semenii săi, crearea unei ființe umane care este capabilă să vadă și să analizeze fenomenele din jurul său și care poate simți interconectarea lor, care percepe lumea ca pe un întreg.

Este foarte important ca copiii să se simtă liberi, să vină și să plece după cum le place! Aici nu dăm importanță vârstei, profesorii și elevii se amestecă. Respingem ideea că cineva este necesar să fie învățat. În memoria noastră colectivă ancestrală sunt înmagazinate cunoștințele referitoare atât la legile cosmosului, cât și la tehnicile de viață în spațiul cosmic, așa că respingem ideea că există ceva ce elevul nu știe.

Școala Kin Genius (Tekos, Rusia)

Curriculum-ul de matematică pe care alți copii îl parcurg în 10 ani de școală, la Kin se învață într-un an. În plus, ei acoperă și întreaga programă de studii gimnaziale tot într-un an, iar mulți dintre ei dobândesc deja diplome universitare până la vârsta de 17 ani.

Când învață, elevii de aici nu sunt preocupați de note, ci de cum vor explica și cum vor putea să transmită mai departe cunoștințele dobândite și altora. Motivația lor pentru a învăța este aceea că va fi necesar să predea generației următoare ceea ce ei au asimilat.

Ei cunosc principiul procesului de învățare și acordă o mare importanță serviciului față de ceilalți. Ceea ce ei învață foarte bine este să înțeleagă sufletul, aspirațiile și gândurile altor oameni. Matematica nu este privită ca fiind importantă în sine, ci ca un mijloc pe calea către descoperirea Adevărului.

Seara, copiii își acordă întotdeauna o oră pentru a reflecta asupra zilei care a trecut și a relațiilor dintre ei și cu lumea.

Viața de zi cu zi la școală

Activitățile lor se împart între gătit, tâmplărie, construcții, pictură murală etc.

Își gătesc singuri mâncarea, fac lucrări administrative și își scriu propriile manuale. Contemplă semnificația Universului și înoată în pâraie de munte. Dansează, desenează, cântă și culeg căpșune pe câmpurile din jur……. Învață să stăpânească meșteșuguri populare străvechi, ce le trezesc memoria ancestrală, care depășește ca informație orice istorie scrisă pe care o cunoaștem în prezent.

Fetele aleg să nu poarte fuste mini, farduri sau bijuterii atrăgătoare. Nu sunt interesați de TV sau de jocuri video.

În general, nu au aproape deloc profesori. Există doar câțiva profesori de muzică, engleză, cusut……. Internatul este organizat pe grupuri de elevi, în care un mentor se ocupă de 4 copii mai mici decât el pentru a-i sprijini în tot ce au nevoie și a avea grijă să nu rămână în urmă la studii.

Facilităţi

Copiii și adolescenții și-au proiectat, construit și decorat propriul campus. Toate facilitățile școlare, inclusiv spațiile de studiu, un auditoriu, biroul administrativ, zona de bucătărie, zona de luat masa, toaletele, dușurile, apartamentele și alte facilități au fost proiectate și construite de elevi.

Toate aceste lucrări de construcție sunt pline de delicatețe și frumusețe și reflectă atât natura lăuntrică și talentele elevilor, cât și calitatea excelentă a activităților școlare.

Citiți și:
Învățământul românesc și dreptul la învățătură ‒ bătaia de joc a clasei politice românești și a „reprezentanților aleși”
Irina Bazon: Digitalizarea școlii și alinierea învățământului românesc la agenda tehnocratică și transumanistă

 

yogaesoteric
28 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More