Pentru că populația nu mai vrea nici vaccin anti-rujeolic, președinta CNAS vrea ca vaccinarea să nu mai fie discutată ca fiind opţională. Ce derive susține managerul spitalului „Victor Babeș”

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a pledat pentru o comunicare prin care oamenii să înţeleagă beneficiile vaccinării, susținând că vaccinarea nu ar fi cazul să fie discutată ca opţională, transmite Agerpres.

Valeria Herdea l-a înlocuit la șefia CNAS pe Andrei Baciu (PNL), care și-a dat demisia de onoare în decembrie 2023 pentru că este urmărit penal de DNA în dosarul achiziției de vaccinuri anti-covid în pandemie, Valeria Herdea fiind propusă politic de PNL

În ultima perioadă, postpandemie, am asistat la un fenomen paradoxal. Deşi am trecut prin pandemie şi am înţeles ce înseamnă să fii vaccinat şi să faci faţă la boli infecţioase, am uitat foarte repede lecţiile pandemiei, iar acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult, de exemplu, avem o rată de aproximativ 70% pentru vaccinarea antirujeolică”, a afirmat Herdea la conferinţa cu tema „Noul sezon epidemic: cinci ameninţări pentru sănătate. Cum reacţionăm?”, organizată de DCNews.

Ea a menţionat că, deşi vaccinarea gripală a persoanelor vârstnice este gratuită şi sunt informate, „există o rată scăzută de acceptanţă” şi multe cazuri de pacienţi cu boli cronice decompensate.

Este necesar să facem ceva să crească încrederea populaţiei în personalul medical, să înţeleagă oamenii care sunt beneficiile vaccinării. Din punctul meu de vedere, şi îmi asum ceea ce spun, vaccinarea nu ar fi cazul să fie discutată ca opţională. Fiecare dintre noi a avut o şansă să fie vaccinat şi protejat atunci când era copil şi la vremea respectivă nu aveam acces la toate vaccinurile care se găsesc în prezent. Ţine doar de noi să ne vaccinăm copiii, pentru a le da dreptul să crească sănătoşi”, a adăugat Herdea.

De asemenea, Simin-Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, consideră că „este necesară o lege a vaccinării prin care să trecem de pragul explicaţiilor pentru că, dacă vorbim de sănătate publică, vaccinarea nu mai este o alegere personală”.

În cele mai multe cazuri, părinţii care nu îşi vaccinează copiii ignoră cu desăvârşite subiectul vaccinării. Trece pe lângă ei toată informaţia noastră. Şi mai mult, dacă copilul supravieţuieşte şi e bine, e o dovadă în plus că e mai bine aşa, că se imunizează natural, ceea ce e iraţional, pentru că, în acest fel, ajungem la izbucniri epidemice şi la nenumărate cazuri complicate”, a afirmat Florescu.

Păi tocmai pentru că vaccinarea anti-covid a fost obligatorie și dezastruoasă, un procent și mai mare din populație, decât înainte de 2020, nu mai vrea să audă de niciun fel de vaccinuri.

A doua zi însă, Șefa CNAS a dat-o la-ntors cu vaccinarea, conform Cotidianul:

Singurul demers obligatoriu este doar informarea pacienţilor, iar aceştia este necesar să aibă toate informaţiile de la medicii de familie, indiferent dacă este vorba de beneficii sau riscuri.

Este precizarea făcută de preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, după ce ea a atras atenţia că vaccinarea nu ar fi cazul să fie discutată ca opţională.

«Pentru că declaraţia mea a fost interpretată eronat, precizez un aspect esenţial: singurul demers obligatoriu este doar informarea pacienţilor. Aşadar, aceasta este valabil şi pentru vaccinare. Este obligatoriu ca pacienţii să aibă toate informaţiile de la medicii de familie, indiferent dacă vorbim de beneficii sau riscuri. Comunicarea medic-pacient nu este facultativă, acesta este mesajul pe care am intenţionat să îl transmit», a afirmat Valeria Herdea, potrivit unei declaraţii transmise presei.

Citiți și:
Nou studiu, cu date din 125 de țări: nu există nicio dovadă că „vaccinurile” anti-covid au avut vreun beneficiu
Unul dintre cei mai mari vaccinologi din lume a recunoscut, într-un studiu: „Am mințit că vaccinurile sunt sigure”

 

yogaesoteric
10 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More