Pericol pentru sănătate: particule de plastic descoperite în sticlele de apă îmbuteliată în nouă țări de pe glob

 

Testele efectuate pe mai multe tipuri de apă îmbuteliată au pus în evidență faptul că aproape toate acestea conțineau mici particule de plastic. Investigația a fost efectuată pe 250 de sticle îmbuteliate în nouă țări diferite.

Potrivit BBC, cercetătorii au găsit o medie de 10 particule de plastic pe litru, fiecare fiind mai mare decât lățimea firului de păr uman. Companiile ale căror branduri au fost testate au declarat pentru televiziunea britanică că fabricile lor de îmbuteliere funcționează la cele mai înalte standarde și că vor face la rândul lor propriile teste. Verificările inopinate au fost efectuate la Universitatea de Stat New York din Fredonia, SUA.

„Am găsit [plastic] în sticlă după sticlă și marcă după marcă. Nu este vorba de a arăta cu degetul anumite branduri, plastic este peste tot. Nu am vrut să favorizam un anumit brand de aceea nici nu le-am oferit numele publicității, însă cei care ne vor citi trebuie să fie atenți și conștienți de ceea ce consumă”, a declarat Sherri Mason, profesor de chimie la Universitatea New York, pentru BBC News.

În prezent, nu se știe cu siguranță dacă ingerarea unor bucăți foarte mici de plastic (microplastice) poate provoca daune organismului, însă consumul regulat de apă îmbuteliată cu plastic ne-ar putea crea în viitor probleme de sănătate. Experții au declarat pentru BBC că oamenii din țările în curs de dezvoltare în care apa de la robinet poate fi poluată ar trebui să continue să bea apă din sticle de plastic.

Contactate pentru a comenta concluziile cercetării, companiile din spatele brandurilor au insistat că produsele lor îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranță și calitate. De asemenea, ele au menționat absența oricărei reglementări privind microparticulele de plastic și a lipsei de metode standardizate de testare a acestora. Anul trecut, prof. Mason a descoperit particule de plastic în probele de apă de la robinet, iar alți cercetători le-au detectat în fructele de mare, în bere, în sare și chiar în aer.

Această ultimă cercetare s-a desfășurat pe fondul unei atenții sporite din punct de vedere internațional asupra plasticului, alimentată de seria Blue Planet 2 a celor de la BBC, în care Sir David Attenborough a subliniat amenințarea deșeurilor de plastic din oceanele noastre. Sticlele cercetate au provenit din nouă țări, printre care: China, Germania, India, Indonezia, Marea Britanie, SUA sau Brazilia.


Citiți și:

Consumăm datorită inconștienței în care ne complacem substanțe periculoase care ne perturbă sănătatea prin fiecare gură de apă îmbuteliată ce o bem

Scandal mondial împotriva privatizării apei. Declarațiile șocante ale fostului președinte al companiei Nestle

 

yogaesoteric
10 decembrie 2018


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More