Pericolele expunerii la flash-uri puternice de lumini stroboscopice
Există un fenomen periculos pe care foarte mulţi oameni nu îl cunosc şi la care se expun, acesta având efecte nocive asupra creierului şi a sănătăţii. Este vorba de lumina stroboscopică (strobe light effect).
Ce este lumina stroboscopică
Flash-urile luminoase scurte, puternice şi repetate foarte rapid unul după altul, eventual având o anumită frecvenţă, poartă numele de lumină stroboscopică. Aceste flash-uri afecetază ochii şi mai ales creierul spectatorului sau telespectatorului, având efecte nefaste imediate sau pe termen mediu şi lung.
Aceste bombardamente cu flash-uri de lumini foarte intense sunt prezente la TV în emisiunile de desene animate, în filme, pe computere în jocurile video, de asemenea, acestea sunt un element de ambient în cluburi, la concerte etc.
Efecte tip Strobe Light (lumină stroboscopică/pulsatorie) se pot întâlni şi în timpul mersului cu maşina – ziua, de la lumina puternică a soarelui întreruptă de copaci sau garduri, de la turbinele eoliene care se învârt şi blochează intermitent razele de soarele, sau noaptea, de la liniile discontinue de pe şosea vopsite în culoare albă puternic reflectorizantă – sau dacă privim lumina soarelui reflectată într-o apă a cărei suprafaţă nu este perfect netedă, sau multe flash-uri de la mai multe blitzuri etc. Dar, de departe cele mai periculoase sunt efectele Strobe Light produse de lumina artificială puternică – din anumite filme, reclame la filme, lumina din cluburi, jocurile pe calculator etc.
Oamenii se expun (atât pe ei cât şi pe copiii lor!) la aceste „jocuri de lumini” aparent nevinovate şi distractive pentru că nu cunosc cât de periculoase sunt.
Efectele luminii stroboscopice
Expunerea chiar şi pentru câteva milisecunde sau câteva secunde poate provoca numeroase efecte nocive, inclusiv crize epileptice.
Cercetările de specialitate arată că lumina stroboscopică puternică poate determina:
– dezorientare cu sau fără senzaţie de greaţă;
– clipire rapidă;
– mişcări oculare rapide în spatele pleoapelor închise;
– pierderea controlului asupra mişcărilor motorii fine;
– rigiditate musculară.
Aceste efecte sunt minore şi dispar în câteva secunde după ce expunerea la lumină stroboscopică a încetat. Uneori starea de greaţă şi o stare de dezorientare minoră poate persista până la câteva minute.
Dar pot apare şi unele reacţii severe:
– pierdere totală, persistentă a controlului funcţiilor organismului;
– pierderea răspunsului muscular;
– pierderea controlului vehiculului în care se află persoana (maşină, avion etc.);
– convulsii.
Una dintre cele mai serioase probleme care pot apare după expunerea la lumină stroboscopică sau asemănătoare acesteia este reprezentată de convulsiile datorate fotosensibilităţii (CF). În 1997, în Japonia, aproximativ 700 de copii şi tineri au ajuns la spital cu convulsii. Aceştia urmăreau episoade din serialul de desene animate „Pocket Monstersˮ. Emisiunea conţinea imagini care persistau timp de 4 secunde şi conţineau lumină pulsatorie roşie şi albastră, cu frecvenţa de 12Hz. S-a considerat că privirea acestor imagini a condus la incidentul denumit „Pocket Monsterˮ.
Au existat incidente similare în care copii sau tineri din diferite ţări au prezentat anumite simptome de anormalităţi neuropsihologice, inclusiv convulsii (CF), în timp ce priveau emisiuni TV. În SUA, aproximativ 1/100 dintre oameni prezintă epilepsie. Aproximativ 3-5% dintre aceştia au epilepsie de fotosensibilitate. Copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 7 şi 19 ani sunt mult mai predispuşi la epilepsie de fotosensibilitate. Fetele sunt afectate de această problemă mai mult decât băieţii.
Persoanele care prezintă această sensibilitate este necesar să ia măsuri de reducere a expunerii la factorii determinanţi.
Nimeni nu îi avertizează pe oameni cu privire la aceste pericole. Copiii se expun singuri sau alături de părinţi fără să aibă habar cât de dăunătoare este lumina stroboscopică asupra ochilor, asupra creierului şi a sănătăţii în general.
Nu doar pacienţii diagnosticaţi cu epilepsie pot avea crize epileptice, convulsii sau alte probleme medicale de la Strobe Light, ci şi oamenii perfect sănătoşi.
Gradul de afectare a fiinţei umane depinde de tipul luminii stroboscopice
– Cu cât rapiditatea şi alternanţa flash-urilor de lumină stroboscopică sunt mai mari, cu atât pericolul este mai mare.
Cercetătorii consideră că frecvenţa şi luminozitatea stimulilor vizuali sunt cei doi factori primari care determină aceste probleme. Studiile au arătat că frecvenţe de stimulare a creierului care sunt situate între 15 şi 25 de Hz pot provoca activitate convulsivă la nivelul creierului. Difuzarea de emisiuni care să conţină lumină pulsatorie cu frecvenţă mai mare de 3 Hz este prohibită în anumite ţări – de exemplu, în Japonia.
Lumina stroboscopică întrerupe fluxul informaţiei vizuale în două moduri. În primul rând, strălucirea flash-urilor crează fosfene (o imagine a acelei lumini care persistă şi după ce se închid pleoapele). În al doilea rând, frecvenţa flash-urilor, care de obicei este de 15 Hz, afectează abilitatea creierului de a procesa informaţia vizuală, ceea ce produce dezorientare şi greaţă.
Efectul nociv este dat şi de lumina stroboscopică de alte culori, nu doar de cea albă puternică. Intensitatea, culorile, pattern-ul luminii (formele sub care sunt lansate asupra publicului), timpul (foarte scurt) între flash-uri, gradul de întuneric dinainte de flash-uri etc. sunt elemente care influenţează nivelul de periculozitate al luminii stroboscopice proiectate.
– Efectul este cu atât mai periculos când flashurile de lumină sunt proiectate brusc în momente de întuneric – şocul asupra organismului fiind astfel mult mai mare (astfel se petrece în mod obişnuit în cluburi, cinematografe şi la toate concertele cu proiecţii luminoase ţinute noaptea).
Afectarea copiilor pe termen lung
Chiar dacă retina umană prezintă o arhitectură celulară de adult încă de la naştere, maturarea funcţiilor retiniene are loc pe o perioadă extinsă de timp. Expunerea excesivă la stimuli vizuali în timpul perioadei de dezvoltare ar putea avea efecte adverse.
Copiii preşcolari din SUA petrec mai mult de 31 de ore pe săptămână urmărind TV şi mai mult de cinci ore pe săptămână în faţa ecranului computerului sau a jocurilor video. Aceşti stimuli vizuali pot conduce la efecte cum sunt miopia, astenopia, exoforia şi insuficienţa de convergenţă.
Stimularea cu lumină stroboscopică a retinei în timpul dezvoltării probabil alterează morfologia şi numărul celulelor dopaminergice din retină. Aceasta poate conduce la afectarea perceperii mişcării – care s-a observat că apare la puii animalelor de laborator supuşi luminii stroboscopice.
Oamenii care ţin la sănătatea lor fizică şi mentală sunt datori:
– să cunoască acest fenomen;
– să recunoască efectul Strobe Light pentru a se putea feri de el;
– să prevină expunerea lor şi a copiilor lor la Strobe Light (să îşi dea seama dinainte că filmul / concertul pe care urmează să îl urmărească le va prăji creierul cu Strobe Light şi să nu se expună la aşa ceva);
– să-i avertizeze şi pe alţii care nu ştiu nimic despre aceasta.
Din păcate, oamenii nu sunt preveniţi despre pericolul Strobe Light, nici măcar doctorii nu-şi avertizează pacienţii să nu se expună la aceste lumini, probabil pentru că nici ei nu cunosc pericole pe care le prezintă. Nici televiziunile sau cinematografele care îi bombardează pe oameni cu producţii video pline de lumini stroboscopice, nu îi avertizează cu privire la pericolele expunerii la Strobe Light.
Nici organizatorii de concerte cu lumini puternice de tip Flash Light / Strobe Light nu le spun spectatorilor înainte de cumpărarea biletelor că vor fi expuşi în cadrul spectacolului unor doze imense de Strobe Light cu efecte nocive puternice asupra creierului şi care pot cauza crize epileptice cu convulsii.
Nici primăriile care dau aprobare pentru organizarea acestor spectacole cu lumini stroboscopice nu-i întreabă nimic pe organizatori despre efectele utilizării Strobe Light asupra oamenilor şi nici nu spun nimic celor care vor participa la aceste spectacole cu privire la pericolele luminii stroboscopice.
Cine aprobă folosirea Strobe Light asupra oamenilor şi cine aplică Strobe Light asupra adulţilor şi copiilor este responsabil de efectele nocive care apar!
Evenimentele şi programele video care conţin flashuri de lumini stroboscopice precum filmele, desenele animate, jocurile video, concertele Neversea, Untold etc. includ aceste elemente de Strobe Light intenţionat, pentru a prăji creierul oamenilor şi a le scădea capacitatea fizică şi intelectuală de a înţelege realitatea lumii şi de a se elibera din sclavia modernă în care trăim cu toţii. Ceilalţi care folosesc lumini stroboscopice la diferite evenimente cel mai probabil sunt doar complet neinformaţi cu privire la efectele nocive pe care acestea le prezintă atât la adulţi cât şi la copii. Un om căruia îi pasă de sănătatea telespectatorilor sau spectatorilor pe care i-a adus în faţa unui ecran sau la un eveniment, este bine să nu folosească astfel de lumini stroboscopice pulsatorii periculoase pentru creierul şi sănătatea omului!
Efectele nocive ale unor filme asupra spectatorilor
Criticile la filmul Hobbitul nu au fost toate favorabile, cele nefavorabile raportându-se la noul format de 48 de cadre pe secundă pe care Peter Jackson, regizorul filmului, l-a implementat. În mod tradiţional, filmele erau proiectate pentru 24 de cadre pe secundă. Cu seria Hobbitul, Jackson a avansat la 48 de cadre pe secundă, ceea ce apare mai mult ca o proiecţie video digitală decât ca un film artistic. Un produs al erei digitale, cu adevărat.
Pe lângă impresia estetică, noul format a cauzat unor spectatori vertij şi stări de dezorientare – un fenomen numit „izbitura filmuluiˮ („movie hurlˮ).
În special producătorii de filme horror au trecut la terorizarea concretă a spectatorilor cu această imagistică producătoare de stări de rău.
Foarte multe filme în prezent determină afectări ale stării psiho-mentale dincolo de o simplă sperietură. Unele afectări se datorează epilepsiei de fotosensibilitate care determină convulsii datorate luminii puternice, pulsatorii sau ciclice utilizate în diferite scene ale filmului. Alte filme au determinat efecte nocive atât de profunde încât au fost acuzate de moartea spectatorilor.
Iată câteva exemple:
– Exorcistul
După lansarea filmului, New York Times informa că oamenii nu doar că stăteau la rânduri lungi pentru a intra la film, dar de asemenea vomitau în masă, leşinau sau chiar părăseau cinematograful la anumite scene când copilul Regan devine posedat de cel rău.
– Breaking Dawn
Conform CBS o anumită scenă din acest film a provocat la cel puţin nouă persoane apariţia de convulsii, iar acestea nu s-au datorat a ceea ce se petrecea în film ci flash-urilor intense de culoare roşie şi albă care se proiectau pe ecran.
– Pokemon (desene animate)
În 1997, flash-urile care au fost incluse în episodul intitulat „Electric soldier Porygonˮ au trimis la spital sute de copii japonezi cu convulsii epileptice. Episodul nu a mai fost distribuit.
– Prometeus
În acest film, la scena în care Noomi Rapace utilizează o masă specială de operaţie pentru a face o cezariană pentru îndepărtarea unui parazit extraterestru, mai multe persoane au mărturisit pe blogul personal că au leşinat.
Nu există legislaţie care să protejeze oamenii de această expunere toxică la Strobe Ligh
Asociaţia japoneză a distribuitorilor de de emisiuni TV a supus problema hipersensibilităţii vizuale experţilor în medicină şi psihologie, pentru a găsi soluţii astfel încât aceste fenomene să nu mai apară atunci când sunt difuzate diferite emisiuni. S-a ajuns la concluzia că, deoarece televiziunea este prin însăşi natura ei un mediu pulsatoriu, este imposibil de eliminat complet riscul apariţiei vreunui efect nociv asupra spectatorilor, mai ales copii.
Pentru a se proteja de diferitele efecte adverse, este recomandat ca emisiunile TV să fie urmărite de la cel puţin 2 metri distanţă.
Citiţi şi:
Mixajul fosfenic, veșmântul zeilor. Metodă simplă de acces la supraconștiință
Dr. Raluca Teleanu, medic neurolog avertizează: «Peste o oră de privit la televizor pe zi este deja mult pentru un copil»
O femeie ce utilizează întotdeauna ecranul telefonului la luminozitate maximă îndură acum 500 de «găuri» pe cornee
yogaesoteric
30 octombrie 2019