Peste 1 million de euro din bani publici pentru un muzeu al francmasoneriei la Paris
de Mihai Vasilescu
Pe 27 iunie 2008, Marele Orient al Franţei a pus piatra de temelie pentru un nou muzeu al francmasoneriei. La Paris exista deja un astfel de muzeu, însă masonilor li s-a părut că este învechit şi s-au decis să construiască unul ultra-modern. Cu ocazia ceremoniei, marele maestru, Jean-Michel Quillardet, a ţinut să mulţumească Statului francez pentru ajutorul financiar oferit. Aşa a ieşit la iveală faptul că Primăria Parisului a acordat 900.000 de euro din bani publici pentru finanţarea acestui muzeu, iar Consiliul Regional Ile-de-France şi Ministerul Culturii încă 300.000 de euro. În total, 1.200.000 de euro. Iată unde se duc banii colectaţi de stat de la contribuabili, prin taxele şi impozitele obligatorii.
„Vreau să mulţumesc Statului şi Ministrului Culturii care este partenerul nostru financiar” şi-a început discursul Quillardet. „Vreau de asemenea să mulţumesc regiunii Ile-de-France, şi ea parteneră financiară a acestui proiect şi domnului primar al Parisului (n.n. Bertrand Delanoë, actualul primar al Parisului este francmason). Sunt impresionat de importanta delegaţie care a venit azi aici din partea Primăriei Parisului şi ştiu că întreaga echipă prezentă aici, dumneavoastră în special, domnule primar al sectorului IX şi dumneavoastră doamnă, prim-adjunct al primarului Parisului ne-aţi susţinut foarte mult în acest proiect. Şi pot să spun aici, că am primit chiar mai mult decât ne aşteptam (La această afirmaţie, primarul sectorului 9, situat în stânga imaginii, face ssss…ssss şi îşi pune degetul pe buze în semn de tăcere).
„Muzeul este bineînţeles istoria, muzeul este bineînţeles memoria. Paul Valery spunea că istoria nu permite să prevezi, dar în mod sigur permite să vezi mai bine. Istoria masoneriei trebuie să fie reamintită, trebuie să ne fie reamintită, nouă francmasonilor, dar şi explicată şi reaminitită celor care nu sunt francmasoni. Nu doar dintr-o grija de a ne făuri o imagine mai bună, ci pur şi simplu pentru că istoria francmasoneriei de la începutul secolului al XVIII-lea se integrează perfect în istoria politică, culturală şi filozofică a ţării noastre şi îndrăznesc să spun în acest cadru chiar a Europei. Se începe cu filozofia iluministă, se traversează revoluţia de la 1789, revoluţia de la 1848, Comuna din Paris, marile legi ale celei de-a treia Republici, separarea Bisericii de stat şi legea laicităţii de care suntem foarte ataşaţi. Iată ceea ce va reaminti acest muzeu – că noi francmasonii am contribuit la binele nostru comun (n.n. un non-sens complet) care este Republica, laicitatea şi umanismul. Dacă dumneavoastră – Statul, regiunea, municipalitatea – nu aţi fi fost alături de noi, acest muzeu nu ar fi putut exista.”
Citiţi şi :
Delegaţie masonică primită de şeful Comisiei Europene
Povestea unui cântec masonic, Marseieza
yogaesoteric
16 octombrie 2008