Peste 20 de milioane de oameni riscă să moară de foame. Cea mai gravă criză umanitară din ultimii 70 de ani

 

Lumea se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară după 1945, a anunţat ONU, precizând că peste 20 de milioane de oameni prezintă risc de foamete în Yemen, Somalia, Sudanul de Sud şi Nigeria, relatează BBC News.

 

Subsecretarul general pentru afaceri umanitare, Stephen O’Brien, a lansat un apel către comunitatea internaţională pentru a contribui la evitarea unei „catastrofe”. Oficialul a afirmat că este nevoie de 4,4 miliarde de dolari până în luna iulie, pentru a evita dezastrul.

„Ne aflăm într-un punct critic în istorie”, a spus O’Brien în luna martie, la Consiliul de Securitate al ONU. „La începutul anului ne confruntam deja cu cea mai mare criză umanitară de la înfiinţarea ONU”, a subliniat el.
„Acum, peste 20 de milioane de oameni de pe patru continente se confruntă cu înfometare sau foamete. Fără eforturi globale colective şi coordonate, oamenii vor muri, pur şi simplu, de foame. Mulţi alţii vor suferi şi vor muri din cauza bolilor”, a adăugat oficialul.

„Copii subdezvoltaţi şi care nu merg la şcoală. Vieţi, viitoruri şi speranţe vor fi pierdute. Rezistenţa comunităţilor se va pierde rapid. Avansări în dezvoltare anulate. Mulţi vor fi nevoiţi să se mute şi vor continua să se mişte căutând supravieţuirea, generând şi mai multă instabilitate în regiuni întregi”, a subliniat el.

Comentariile lui O’Brien vin după un apel similar lansat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în luna februarie. El a atras atunci atenţia că ONU a primit numai 90 de milioane de dolari în primele două luni ale anului, în pofida promisiunilor generoase ale statelor membre.

Potrivit subsecretarului general, cea mai gravă criză este în Yemen, unde două treimi din populaţie – 18,8 milioane de oameni – au nevoie de asistentă, iar peste şapte milioane sunt înfometaţi şi nu ştiu de unde va veni următoarea masă.

Cea mai săracă ţară din lumea arabă este măcinată de război, iar O’Brien a atras atenţia că peste 48.000 de oameni au fugit de lupte numai în ultimele două luni.

El a explicat că, în 2017, 2,1 miliarde de dolari trebuie să ajungă la 12 milioane de yemeniţi, prin „asistenţă şi protecţie care salvează vieţi”, însă numai 6% din această sumă a fost primită deocamdată.

O’Brien a vizitat şi Sudanul de Sud, cea mai nouă ţară din lume, care a fost afectată de un război civil de trei ani. El a atras atenţia că „situaţia este mai rea decât înainte”.
„Foametea din Sudanul de Sud este făcută de om”, a explicat oficialul. „Părţile implicate în conflict sunt părţi implicate în foamete – la fel ca şi cei care nu intervin pentru a opri violenţele”, a adăugat el.

Potrivit lui O’Brien, peste 7,5 milioane de oameni au nevoie de ajutor, cu 1,4 milioane mai mulţi decât anul trecut. În plus, aproximativ 3,4 milioane de cetăţeni ai Sudanului de Sud au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza luptelor, dintre care aproape 200.000 au fugit din ţară din luna ianuarie.

Citiţi şi:

Criza manipulativă a petrolului – un genocid economic controlat din umbră

Criza alimentară globală se extinde

 


yogaesoteric
15 iunie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More