Planetele benefice şi planetele malefice
Fiecare dintre cele şapte planete vizibile
– Venus, Jupiter, Marte, Saturn, Mercur, Soarele şi Luna
–
au anumite semnificaţii de bază. Pe lângă acestea ele mai au un fel de statut intrinsec de planetă „benefică” sau „malefică”. O planetă poate atinge un astfel de statut funcţional ca urmare a condiţiei şi plasării ei în astrograma natală. Termenul „benefic” derivă din cuvântul grec agathopoios care înseamnă „bine-făcător”, iar cuvântul „malefic”, din grecescul kakopoios, care înseamnă „rău-făcător”.
Ideea de bază care subliniază noţiunea de „misiune” benefică sau malefică este aceea că planetele benefice tind să facă lucruri care sunt în mod direct ajutătoare şi constructive în viaţa nativului şi în cadrul evenimentelor, în general; sau ele promovează lucruri care sunt văzute în mod subiectiv ca fiind „bune” sau pozitive. Contrar planetelor benefice, planetele malefice au tendinţa de a promova un „plan” care nu este ajutător, sau este chiar distructiv în viaţa nativului. Şi mai general vorbind, ele au tendinţa de a canaliza lucrurile şi evenimentele ce sunt privite în mod subiectiv ca fiind „rele” sau negative.
Cele două grupe de planete
Clasificarea obişnuită împarte planetele în două grupe: cele benefice şi cele malefice. Din grupa planetelor benefice fac parte aşa-numitul „micul benefic”, Venus şi aşa-numitul „marele benefic”, Jupiter. Natura celor două planete benefice are la bază funcţii care sunt privite, la modul esenţial vorbind, ca fiind ajutătoare sau constructive. Natura de bază a lui Venus este aceea de a reconcilia şi de a unifica, în timp ce Jupiter confirmă şi stabilizează. Apoi, din grupa malefică face parte aşa numitul „micul malefic”, care este Marte şi aşa-numitul „marele malefic”, Saturn. Semnificaţiile fundamentale ale celor două planete malefice sunt funcţii care sunt în mod esenţial privite ca fiind neajutătoare sau distructive. Marte are funcţia de a dezbina şi separa, în timp ce Saturn exclude şi respinge. Sarcinile acestor patru planete, care sunt fie benefice, fie malefice, sunt sarcini intrinseci ce desemnează tendinţele naturale ale acestora, fără a lua în considerare alţi factori. Totuşi, aceste sarcini benefice sau malefice sunt condiţionale şi influenţa lor poate fi redusă sau amplificată cu ajutorul altor influenţe cum ar fi: zodia în care se află planeta, casa astrologică în care este plasată, precum şi aspectele şi configuraţiile pe care aceste planete le formează cu alte planete.
Totul este spre bine
Este important de reţinut faptul că această calitate de benefic şi malefic, care a fost atribuită planetelor, este adeseori o desemnare subiectivă, care depinde de perspectiva observatorului şi de modul în care sunt experimentate evenimentele, pe măsură ce ele au loc. Caracterizarea funcţiilor planetelor într-o temă natală poate fi foarte utilă dacă este realizată în mod corespunzător. Perspectiva umană subiectivă asupra vieţii are de obicei tendinţa de a privi evenimentele şi situaţiile de viaţă care aduc lucrurile împreună ca fiind pozitive, în timp ce evenimentele şi situaţiile care îndepărtează lucrurile unele de altele sunt considerate negative. De exemplu, începutul unei relaţii romantice de iubire dintre două fiinţe este perceput, de cele mai multe ori, în mod subiectiv, ca fiind pozitiv, atât de către cei doi care sunt implicaţi în relaţie, cât şi de cei care sunt observatori ai acestei relaţii. Dar atunci când cei doi se despart, acest lucru este văzut sau simţit ca fiind, în mod subiectiv, negativ. Începutul relaţiei, faptul că cei doi au fost aduşi împreună, poate fi asociat cu funcţia lui Venus, cu principiile sale „benefice” de unificare şi reconciliere, sau cu funcţia de stabilizare şi confirmare a lui Jupiter. Pe de cealaltă parte, despărţirea cuplului poate fi văzută, metaforic vorbind, ca fiind apropiată funcţiei principiului „malefic” al lui Marte, de a dezbina şi a separa sau principiului de respingere şi excludere, specific lui Saturn. Faptul că cei doi au fost aduşi împreună sau au fost separaţi, că este vorba despre un lucru pozitiv sau negativ, în sens psihologic sau din perspectiva generală interioară a vieţii individuale a fiecăruia dintre ei, este în acest caz irelevant, pentru că aici urmărim să observăm realitatea concretă imediată a situaţiei, privită prin prisma influenţei planetelor benefice sau malefice.
Nuanţe de perspectivă
Pe de altă parte, există momente în care chiar şi tendinţele specifice pozitive ale planetelor benefice pot avea efecte secundare negative, iar tendinţele negative ale planetelor malefice pot avea efecte pozitive în viaţa nativului sau asupra evenimentelor. Natura fundamental expansivă a lui Jupiter poate aduce abundenţă în anumite aspecte ale vieţii atunci când este bine plasat, dar în anumite condiţii, el poate duce la supra-abundenţă sau chiar la exces. De exemplu, Jupiter poate aduce cuiva o supra-abundenţă de mâncare, lucru care poate fi considerat pozitiv într-un anumit context, dar în alte circumstanţe, aceasta poate duce la exces de mâncare şi băutură (cu efectele secundare subiective de creştere în exces a greutăţii corporale sau de consum în exces de alcool). În acest caz efectele negative ale excesului jupiterian pot fi oprite numai de principiile mult mai (metaforic vorbind) sobre ale lui Saturn, care, în acest caz, ar implica eliminarea anumitor alimente sau respingerea alcoolului. Astfel, distincţiile benefice şi malefice pot fi foarte folositoare şi ne pot oferi multe informaţii de natură interioară, atâta vreme cât sunt folosite cu înţelepciune şi se dă atenţie nuanţelor ce derivă din poziţionarea planetelor, precum şi din luarea în considerare a subtilităţilor vieţii umane, în general.
Viziunea lui Valens asupra Planetelor benefice şi malefice
Vettius Valens face o observaţie interesantă în cartea a şasea a Antologiei, una dintre cele mai vechi lucrări de astrologie, unde asociază planetele benefice şi malefice cu diferite culori, făcând o analogie între procesul de pictare sau amestecare a culorilor şi ceea ce se petrece atunci când planetele se „amestecă” în diverse moduri într-o temă natală. Cele benefice sunt asociate culorilor strălucitoare, translucide, în timp ce maleficelor le sunt asociate culori întunecate. În acest context, el afirmă că maleficele par să aibă mai multă putere decât beneficele. „Spun asta pentru că, dacă, de exemplu, o picătură de vopsea neagră şi murdară se amestecă cu o culoare strălucitoare, aceasta va diminua frumuseţea acelei forme; iar o culoare translucidă în cantitate mică este prea slabă pentru a acoperi o pată.”
El vrea să arate de fapt, că „răul” lucrurilor dificile din viaţă au capacitatea de a copleşi lucrurile bune din ea, chiar şi atunci când situaţiile rele apar în viaţa noastră în doze mici. Pe de altă parte, este mult mai dificil pentru aspectele pozitive ale vieţii să depăşească, să elimine sau să şteargă o situaţie negativă din viaţa noastră, datorită faptului că negativul este adeseori exagerat şi amplificat de către cei cărora li se petrece.
Mercur: Oscilantul
În astrologia elenă, Mercur joacă în mod constant un rol oscilant în cadrul căruia el poate avea orice direcţie, în funcţie de condiţia sa din tema astrologică. În cadrul contextului statutului benefic şi malefic, se spune că Mercur are tendinţa de a fi mai mult un benefic atunci când face aspecte cu planetele benefice, când se află în imediata lor apropiere sau când se află într-unul din domiciliile acestora. Dimpotrivă, Mercur tinde să acţioneze mai mult ca o planetă malefică atunci când se află în apropierea planetelor malefice, când face aspecte cu ele sau când se află în domiciliul lor. Această tendinţă a lui Mercur de a oscila într-o parte sau alta, în funcţie de planeta cu care este cel mai strâns asociat, este întâlnită adeseori în sistemul astrologic elen.
Luminariile
Soarele şi Luna sunt general considerate ca fiind planete benefice prin natura lor şi sunt uneori considerate sursele sau „conducătorii tuturor planetelor”. Totuşi, în anumite circumstanţe, ambele pot uneori acţiona ca planete „malefice” din punct de vedere funcţional. De exemplu, o planetă care se află la 15º în conjuncţie cu Soarele, se spune că se află „sub puterea” Soarelui şi este considerată ca având influenţe slabe, datorită faptului că lumina şi semnificaţia sa sunt blocate sau controlate de Soare. În plus, Luna în creştere este considerată a fi mai „benefică” sau mai constructivă, într-un anumit sens, în timp ce Luna în descreştere este considerată mai „malefică” sau mai distructivă. De exemplu, Dorotheus din Sidon spune că dacă vrei să începi construcţia unei clădiri, trebuie să faci asta atunci când Luna este în creştere, dar dacă vrei să dărâmi o clădire, trebuie să începi această acţiune când Luna este în descreştere: „Este cel mai bine să pui fundaţia unei clădiri atunci când Luna creşte în luminozitate şi în volum şi se află în mijlocul zonei care este ecuatorul, urcând spre Nord, în timp ce Jupiter sau Venus este cu Luna sau aspectează Luna de pe o poziţie puternică.”
Citiţi şi:
Planetele
şi influxurile lor subtile astrale
Aspectele Planetare
Din alfabetul astrologiei: ideogramele planetelor
yogaesoteric
iunie 2008