Poliția din Marea Britanie folosește softuri de recunoaștere faciala pentru a identifica oamenii din mulțime
În Țara Galilor a avut loc prima arestare a unui suspect pe baza software-ului de recunoaștere facială
Un software de recunoaștere facială a fost folosit pentru a aresta un suspect. Totul s-a întâmplat pe 31 mai 2017, însă poliția n-a oferit mai multe detalii.
Autoritățile galeze au experimentat noua tehnologie AFR (Automatic Facial Recongnition) în ultimele luni. Poliția din Marea Britanie a tot folosit software-ul de ceva vreme încoace, stârnind reacții diverse din partea publicului în ceea ce privește problemele de lipsă a intimității care apar.
La sfârșitul lui mai 2017, autoritățile din Țara Galilor au anunțat un parteneriat cu NEC, o companie IT, pentru a testa sistemul AFR în timpul săptămânii finalei UEFA Champions League de la Cardiff. Ofițeri instruiți în operarea sistemului au urmărit mișcările oamenilor din puncte cheie din jurul centrului orașului. Un număr de camere au fost instalate pentru a detecta oameni căutați de poliție, persoane date dispărute sau persoane de interes. În urma acestor controale un localnic a fost arestat. Motivul nu avea legătură cu finala Champions League.
Poza feței persoanei respective era cel mai probabil stocată în baza de date a poliției care cuprinde peste 500.000 de astfel de poze. Autoritățile au mai declarat că finala celei mai importante competiții intercluburi din Europa și din lume a reprezentat momentul ideal pentru a derula testele necesare înainte de implementarea full-time a sistemului AFR, notează Mashable.
Tehnologia compară imaginile luate în timp real cu ajutorul camerelor de luat vederi amplasate în puncte cheie cu bazele de date pline cu poze frontale ale fețelor persoanelor căutate sau dispărute. Astfel le poate identifica pe acestea cu ușurință într-o mulțime. Folosirea AFR în timpul finalei Champions League a însemnat însă doar prima arestare a unui suspect pe baza noii tehnologii, nu și prima utilizare. În 2015, la un festival din Leicestershire, aproximativ 90.000 de persoane au fost scanate cu ajutorul softului de recunoaștere facială pentru a se identifica posibile pericole.
Citiți și:
O tehnologie de recunoaștere facială cucerește lumea IT. «Guvernul țării în care locuiți vă poate controla după informațiile de pe smartphone»
O alarmantă atenţionare: În Israel, amprentarea şi scanarea irisului au ajuns deja să fie obligatorii pentru românii cu paşapoarte temporare
yogaesoteric
22 septembrie 2017