Politica SUA: Un complex de superioritate sau o lipsă de educație diplomatică?

Un curent subteran al diplomației americane autoritar față de India provoacă neîncredere și afectează construirea încrederii, scrie Kanwal Sibal, fost secretar de Externe al Indiei, ambasador în Turcia, Egipt, Franța și Rusia și șef adjunct al misiunii la Washington.

La publicarea recentă a Raportului pentru 2023 al Departamentului de Stat privind libertatea religioasă internațională, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut referire la India pentru încălcarea libertății religioase. Raportul acoperă 190 de țări. În scurtele sale observații introductive, Blinken a fost necesar să decidă ce țări să menționeze pe nume, deoarece a putut cita doar câteva dintre cele care reprezintă cea mai mare „preocupare” pentru SUA.

Evident, Blinken a apreciat că India este una dintre țările cărora este nevoie să le acorde o atenție specială. El a fost necesar, de asemenea, să cântărească consecințele diplomatice ale numirii oricărei țări ]n acest context și, în mod evident, a considerat că nu este cazul să fie prea preocupat de reacția Indiei.

Rapoartele de acest tip, publicate anual, reprezintă una dintre multele modalități prin care SUA urmărește să își exercite hegemonia politică și să își asume superioritatea morală la nivel global. Statele Unite au propriile lor probleme uriașe cu privire la toate chestiunile pe care nu ezită să le numească și să îi facă de rușine pe alții. Bilanțul său privind genocidul populației indigene din America, sclavia și discriminarea rasială împotriva negrilor este o pată întunecată pe istoria sa. Violența endemică din societatea americană este agravată de legile sale privind armele. Amploarea atacurilor armate pe străzi, în școli, la concerte, în centre comerciale etc. este fără egal în lumea occidentală. Democrația însăși din SUA este supusă unor mari presiuni, având în vedere polarizarea politică galopantă, politizarea justiției, influența grupurilor de interese în procesul politic, alegerile contestate și așa mai departe.

Pe plan extern, SUA a căutat să își impună «valorile» altor țări prin interferențe în afacerile lor interne, prin politici de schimbare a regimului și prin intervenții militare care sunt însoțite în mod inevitabil de pierderi umane și de distrugerea proprietății și a infrastructurii. În mod ironic, pentru câștiguri geopolitice, SUA au promovat, în anumite zone geografice, ideologiile pe care caută, de asemenea, să le combată”, spune Kanwal Sibal.

Potrivit fostului oficial indian, toate acestea nu împiedică SUA să publice rapoarte anuale privind libertatea religioasă internațională, terorismul, drepturile omului etc. Aceste rapoarte fac parte dintr-un ecosistem de organizații americane sau occidentale de promovare a drepturilor omului și a democrației, care includ un număr mare de grupuri care lucrează la clasificarea țărilor în domenii precum libertatea presei, libertățile în general, corupția etc. Ele servesc drept instrumente de exercitare a presiunii politice asupra țărilor.

În ceea ce privește discursul instigator la ură, SUA este necesar să privească în interior la nivelul de ură politică dintre republicani și democrați, precum și împotriva imigranților, pe lângă intoleranța pe care o reprezintă woke-ismul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Indiei a răspuns în mod adecvat la această acuzație. „Pentru o țară care a semănat haos în lumea islamică și care este ea însăși atacată pentru poziția pe care o adoptă cu privire la Gaza, ar fi fost recomandabilă o anumită reticență atunci când arată cu degetul spre India. Această interferență nejustificată în afacerile Indiei ar fi fost cazul să fie evitată. Aceasta nu este o pârghie pe care SUA ar fi recomandat să dorească să o folosească pentru a face presiuni asupra guvernului indian.

Cu toate acestea, acest curent subteran al diplomației americane autoritare față de India provoacă neîncredere și afectează consolidarea încrederii. Pe de o parte, India este lăudată ca fiind cea mai mare democrație din lume și se face mult caz de valorile pe care cele două țări le împărtășesc. Pe de altă parte, Blinken a ales să critice India la scurt timp după ce aceasta a încheiat cel mai mare exercițiu democratic din istoria omenirii. Acest fapt arată o lipsă de rafinament în diplomația SUA”, spune Kanwal Sibal.

Citiți și:
„Debarcaderul” pentru ajutoare din Gaza: o manevră geopolitică a SUA?
SUA oferă arme regimentului Azov, pe care nu-l consideră neonazist

 

yogaesoteric
9 iulie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More