Postul și restricțiile alimentare înțelepte ne prelungesc viața – arată cele mai noi cercetări derulate la Harvard

 

Influențarea rețelelor mitocondriale din interiorul celulelor, fie prin restricții alimentare sau post, fie prin manipulare genetică, poate crește durata de viață, potrivit unor noi cercetări de la Harvard T.H. Chan, Școala de Sănătate Publică.

Studiul, publicat în Cell Metabolism, arată faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, celulele nu pot procesa cum trebuie surplusul de energie luat din alimente, ceea ce duce la îmbătrânire și apariția bolilor, iar perioadele de post intervin în ajutorul mitocondriilor, încetinind implicit îmbătrânirea organismului.

Mitocondriile sunt organite celulare întâlnite în toate tipurile de celule eucariote. Acestea mai sunt denumite și „uzinele energetice ale celulei”.

Pentru aceste studii de laborator oamenii de știință au folosit C. elegans – o specie de viermi care trăiesc doar două săptămâni. În urma cercetărilor s-a observat faptul că restricționarea dietei viermilor sau imitarea restricționării dietetice prin manipularea genetică a unei proteine sensibile la energie, numită proteinkinază activată de AMP (AMPK), duce la prelungirea duratei de viață.

„Condițiile de consum redus de energie, cum ar fi restricțiile alimentare și postul intermitent, au demonstrat și în studii anterioare faptul că duc la o prelungire a vieții. Încercarea de a înțelege de ce se petrece aceasta este un pas crucial în dezvoltarea de noi tratamente anti-îmbătrânire.

Lucrarea noastră arată relația dintre rețelele de mitocondrii și post. Dacă blocăm mitocondriile într-o singură stare, împiedicăm efectele pe care postul le are asupra îmbătrânirii”, a declarat Heather Weir, autorul principal al studiului.

Citiți și:

Dieta japonezului laureat cu premiul Nobel: ajută la scăderea în greutate, întinerire şi regenerare celulară

Trei zile consecutive de post pot regenera întregul sistem imunitar

 

yogaesoteric
9 decembrie 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More