Presa britanică: Democrația din România a devenit o farsă. Georgescu este o victimă a Europei iliberale

Până acum șase luni, numele lui Georgescu era practic necunoscut în afara României. Apoi, Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a obținut victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie, un rezultat care a uimit sistemul politic european”, se arată într-o analiză a celei mai vechi publicații de limbă engleză din lume, britanica The Spectator World, fondată în 1828.

Această alarmă a crescut pe măsură ce sondajele de opinie indicau că Georgescu va câștiga cel de-al doilea tur. Trebuia să se facă ceva – și s-a făcut. Cu doar câteva zile înainte de votul decisiv, Curtea Constituțională a României a anulat primul tur, invocând presupuse interferențe rusești. Curtea a analizat unele documente declasificate ale serviciilor de informații care susțineau că 800 de conturi TikTok au fost activate cu puțin timp înainte de deschiderea urnelor. Deși nu au existat dovezi ale unor nereguli de vot în alegerile propriu-zise, faptul că Rusia a fost activă pe social media a fost suficient pentru ca instanța să intervină.

La momentul respectiv, Georgescu s-a comparat cu Donald Trump – un candidat anti-establishment vizat de ceea ce el a numit Establishment „lawfare”. De atunci, administrația Trump l-a indicat pe Georgescu drept un exemplu al iliberalismului insistent al UE.

Într-un discurs rostit la Conferința de securitate de la München de luna trecută, vicepreședintele J.D. Vance și-a exprimat șocul „că un fost comisar european a apărut recent la televizor și părea încântat de faptul că guvernul român tocmai a anulat o întreagă campanie electorală……. aceste declarații belicoase sunt șocante pentru urechile americanilor”.

După cum s-a dovedit, simpla anulare a alegerilor prezidențiale din România nu a încetinit mișcarea lui Georgescu. Dimpotrivă – acesta a luat avânt, iar sondajele arătau că va câștiga detașat alegerile repetate din mai. Așa cum am prezis în ianuarie, elita României nu va lăsa să se petreacă aceasta. Și nu au făcut-o. La sfârșitul lunii februarie, Georgescu a fost reținut de poliție în timp ce conducea prin București pentru a-și depune candidatura pentru alegeri. El a fost pus sub acuzare pentru șase capete de acuzare, inclusiv surse de finanțare false și furnizarea de informații false în campania sa anterioară. De asemenea, i s-a interzis să părăsească țara și să creeze noi conturi de social media.

Acum, el a fost oficial descalificat să candideze la președinție – o decizie pe care a numit-o „o lovitură directă la inima democrației din întreaga lume”.

În Germania, AfD nu a înregistrat rezultate atât de slabe pe cât și-ar fi dorit Thierry Breton – s-a clasat pe locul al doilea, obținând 20% din voturi, la doar 8% în urma CDU, formațiunea de centru-dreapta. Dar CDU a exclus rapid invitarea AfD să se alăture guvernului său de coaliție. În schimb, aceștia sunt în discuții cu social-democrații – o recompensă ciudată pentru un partid care, ajungând pe locul al treilea, a înregistrat cea mai slabă performanță electorală din 1945. Alice Weidel, co-lider al AfD, a numit respingerea „nedemocratică……. nu poți exclude milioane de alegători în sine”.

Ceva similar s-a petrecut în Austria. Partidul Libertății anti-imigrație a câștigat alegerile din octombrie anul trecut, însă nu va face parte din noul guvern de coaliție, deoarece Partidul Popular Conservator, social-democrații și liberalii de la Neos refuză să lucreze cu ei. Liderul Partidului Libertății, Herbert Kickl, a numit alianța o „coaliție a învinșilor”.

În doar câteva luni, voturile a milioane de români, germani și austrieci au fost aruncate la coș de elita politică a Europei. Și s-ar putea să nu se oprească aici. La sfârșitul acestei luni, Marine Le Pen va afla dacă i s-a încheiat cariera politică. În toamna anului trecut, lidera Raliului Național din Franța a fost judecată la Paris, fiind acuzată de utilizarea abuzivă a fondurilor UE. Procurorii au cerut să i se interzică să candideze timp de cinci ani. Verdictul va fi pronunțat pe 31 martie. Le Pen spune că este victima unei „interferențe politice insuportabile în procesul democratic”.

Ea nu este singura într-o Europă din ce în ce mai iliberală”, mai arată publicația britanică.

Citiți și:
Președintele Poloniei: „Ce s-a petrecut în România este foarte îngrijorător și nu îndeplinește standardele democratice europene”
Ce riscă România dacă SUA și alte state nu ar recunoaște alegerile din mai

 

yogaesoteric
19 martie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More