Preşedinta Georgiei a anunţat că va refuza să se retragă din funcţie chiar dacă mandatul său se încheie în acest an
Salome Zurabișvili, președinta pro-europeană a Georgiei, a declarat sâmbătă, 30 noiembrie, că nu va renunța la funcție până la organizarea unor noi alegeri legislative, în contextul unei crize politice prelungite.
„Atât timp cât nu vor exista noi alegeri și un Parlament care va alege un nou președinte după noi reguli, mandatul meu va continua”, a declarat preşedinta Georgiei într-un interviu acordat agenţiei AFP.
Zurabișvili a contestat legitimitatea Parlamentului ales recent și a solicitat Curții Constituționale anularea rezultatelor alegerilor legislative.
„Nimeni din afara Georgiei, dintre partenerii noștri democratici, nu a recunoscut alegerile”, a subliniat ea, susținând că este „singura instituție legitimă” a țării.
Conform modificărilor constituționale din 2017, președintele Georgiei va fi ales de un colegiu electoral controlat de partidul aflat la putere, Georgian Dream. Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 14 decembrie, cu inaugurarea noului președinte pe 29 decembrie.
Totuși, Zurabișvili a declarat că „atunci când alegerile nu reflectă voința poporului, atunci Parlamentul nu este legitim, nici guvernul, nici președintele pe care urmează să-l aleagă”.
Într-un efort de a soluționa criza politică, președinta a anunțat înființarea unui „consiliu național” format din partide de opoziție și reprezentanți ai societății civile.
„Voi fi reprezentanta acestei tranziții legitime și stabile”, a afirmat ea, adresând şi un mesaj comunității internaționale.
„Nu aveți relații cu reprezentanții ilegitimi ai acestei țări. Faceți afaceri cu noi, noi reprezentăm poporul georgian”, a mai spus aceasta.
Situația din Georgia rămâne tensionată, cu proteste care contestă legitimitatea actualului guvern și a rezultatelor alegerilor legislative.
De ce protestează oamenii?
De amintit că în fosta republică sovietică un val de proteste a izbucnit încă de acum o lună, declanșat fiind de controversatele alegeri parlamentare din 26 octombrie. De atunci, mulți oameni solicită repetarea scrutinului, în care, potrivit comisiei electorale, partidul pro-rus „Visul georgian” a câștigat din nou, după ce ar fi obținut aproximativ 54% din voturi.
Președinta Georgiei (care are doar puteri limitate) și partidele de opoziție vorbesc de fraudă electorală, motiv pentru care opoziția boicotează noul parlament. Observatorii electorali de la OSCE, Consiliul Europei, Parlamentul European și NATO pun și ei la îndoială rezultatul oficial.
Anunțul recent al premierului Kobahidze referitor la amânarea negocierilor de aderare la UE până în 2028 a reîncins demonstrațiile în Georgia, țară care este candidată la aderarea la UE începând din decembrie 2023.
Însă, în iunie 2024, UE a înghețat procesul de aderare, după ce guvernul pro-Moscova a adoptat mai multe legi discutabile, între care o lege de tip rusesc împotriva așa-numitei „influențe străine” și o alta care discriminează minoritățile sexuale.
Ce ar putea urma
Curtea Constituțională a Georgiei a respins pe 3 decembrie o cerere de anulare a rezultatelor alegerilor parlamentare formulată de președinta Zourabișvili, declarând că decizia este „definitivă”.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a descris situația din Georgia ca fiind „profund îngrijorătoare” și a precizat că aliații NATO au făcut apel la guvernul georgian să rămână pe calea unei mai mari integrări în UE și NATO.
Mai multe țări europene au criticat dur guvernul georgian. Cele trei state baltice, Estonia, Letonia și Lituania, au impus sancțiuni împotriva miliardarului și fondatorului partidului Visul Georgian, Bidzina Ivanishvili, precum și a unor membri importanți ai guvernului.
Este greu de crezut că guvernul de la Tbilisi va întreprinde o schimbare de direcție din cauza protestelor din țară și a reacțiilor din străinătate. Cu toate acestea, la 3 decembrie, prim-ministrul Kobahidze și-a declarat disponibilitatea de a purta discuții cu doi foști miniștri și cu un partid de opoziție despre o perspectivă europeană pentru țară.
Citiți și:
Elon Musk atrage atenția asupra anulării alegerilor din România! Revoluție pe paginile lui Donald Trump Jr. de X și TikTok: Românii cer ajutorul Americii lui Trump pentru Călin Georgescu: „PLEASE HELP!”
STS: Alegerile au fost corecte
yogaesoteric
9 decembrie 2024