Președintele Academiei Ioan-Aurel Pop spune că unele state au mai puțină putere decât „unii oameni foarte bogați, care fac o adunare la Davos sau nu știu unde și decid soarta lumii”

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop, a declarat că în ziua de astăzi sunt oameni bogați care au o „putere mai mare” decât unele state și care „decid soarta lumii la Davos”.

Ioan-Aurel Pop

Reputatul istoric a spus că acești oameni bogați și-ar dori ca majoritatea să fie incapabilă să gândească singură, cu propria conștiință. Probabil, președintele Academiei s-a referit la Forumul Economic Mondial de la Davos.

De la un timp constat că suntem îndoctrinați altfel.

Cei care conduc planeta din punct de vedere al bogăției lor, vedeți că sunt niște oameni deasupra conducătorilor de stat. Astăzi, autoritatea unor state este foarte slabă în comparație cu un om foarte bogat care face o adunare la Davos sau nu știu unde și decid soarta lumii. Acești oameni ar vrea ca sub ei să fie o masă amorfă, care să trăiască în spirit gregar, de turmă și să nu judece nimic cu conștiințele lor”, a spus profesorul Pop la Trinitas TV.

Președintele Academiei a lăudat naționalismul și a spus că este vorba despre iubirea națiunii și că numai cei care „nu știu istorie” condamnă națiunile și doresc nivelarea lor într-o „comunitate globală”.

Domnia sa a denunțat „trendul” conform căruia oamenii nu sunt invitați să gândească.

Pentru mine, naționalist este cel care-și iubește națiunea. A-ți iubi națiunea și a avea un sentiment de dragoste al locului părinților tăi nu e de rău. Eu consider că a-ți cunoaște identitatea înseamnă a aprecia identitatea altora. Eu nu pot să iubesc pe alții dacă nu știu cine sunt eu.

Astăzi, naționalismul e condamnat ca și mai multe -isme, e și o modă.

Lumea trăiește prejudecata că marile războaie au fost provocate de naționaliști și națiuni și atunci, gândesc unii care nu știu istorie, că ar fi bine să distrugem națiunile, să nivelăm lumea și să facem un fel de popor unic, de comunitate globală, toți să vorbească în același la fel, să se îmbrace la fel, să gândească la fel. Acuma văd că trendul este să nu gândească. Ca să-i faci pe oameni să nu gândească este simplu: nu le umpli conștiința cu nimic, geografie, matematică, chimie, fizică, istorie, informatică. Îi înveți aspecte simple, care sunt metode de viață: nutriție, protecția mediului, circulația pe drumurile publice, antreprenoriat. Astea-s noile materii care ni se propun.

Dacă se merge pe linia asta, atunci ești obligat să scoți matematica, chimia, geografia, pentru că nu poți să faci într-o săptămână 50 de ore. Cu 15 materii. Școala este extrem de importantă pentru menținerea identității. Identitatea nu duce la războaie, războaiele nu le-au provocat națiunile, ci niște lideri politici care au rămas la birou, care n-au luptat niciodată, n-au murit. Știți cine au murit? Națiunile, oamenii de jos, care au fost împinși precum carnea de tun”, a explicat cărturarul.

Digitalizarea nu este indicat să fie un scop în sine

Tot la capitolul „școală”, președintele Academiei a spus că digitalizarea nu este indicat să fie un scop în sine, ci doar o unealtă.

Noutatea la modă este digitalizarea. Dar nu-i destul, iertați-mă. Digitalizarea este o metodă, nu un scop un sine. Eu lucrez la computer ca să descopăr adevăruri. De pildă, eu folosesc computerul ca să nu mă mai duc la Cracovia pentru un document care mă interesează, că-l găsesc online. Da, dar documentul ăla este necesar ca eu să-l rezolv. Este necesar să știu să-l traduc, să-l comentez. Încă gândirea omului are foarte mult de lucru. Este necesar să folosesc din digitalizare ceea ce mă ajută să ajung la adevăr”, a menționat el.

Fostul rector de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a deplâns faptul că societatea românească își pierde identitatea, începând cu limba.

Vă rog să ieșiți pe stradă în București și să vedeți că toate firmele sunt în altă limbă decât cea română. Nu se poate așa ceva! Facem simpozioane științifice și toate titlurile sunt în alte limbi, deși participarea este exclusiv românească. E cinste că ne vin străinii, dar ce ne costă ca lângă un titlu în limba engleză să fie și un titlu în limba română? Din respect pentru acest popor. Limba română ne-a adus până aici”, a mai zis el.

Președintele Academiei a lăudat întâlnirile cu tinerii organizate de Biserică, „într-o lume laicizată și materialistă și plină de progresiști și neo-marxiști, într-o lume care vrea să anuleze cultura, într-o lume woke, e reconfortant, liniștitor pentru suflete, să vezi că ceea ce s-a construit prin părinții, bunicii și strămoșii noștri și ceea ce ne-au transmis până astăzi, poate merge mai departe”.

Citiți și:
Este necesar să ținem cu România! – Interviu cu prof. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române
Magistrală lecție de istorie a președintelui Academiei, Ioan Aurel Pop: „Ne amăgim dacă credem că cineva poate să conducă o țară fără Dumnezeu și fără Carte”

 

yogaesoteric
22 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More