Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, compară Uniunea Europeană cu un imperiu

de Mihai Vasilescu

Într-o şedinţă a Parlamentului European din data de 10 iulie 2007, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a fost întrebat de un europarlamentar olandez ce va deveni Uniunea Europeană, în cazul în care va fi adoptată noua constituţie, Tratatul de la Lisabona. Răspunsul pe care Barroso l-a dat dezvăluie că UE este un experiment, o fază pilot în crearea statului unic global. Barroso a comparat Uniunea Europeană cu un imperiu.

„Europarlamentarul olandez: Europa nu va deveni cumva un superstat? Căci nu este o organizaţie internaţională, un teren pentru diplomaţi… Ce va deveni UE când tratatul va intra în vigoare?

Barroso: (răzând superior) Acesta este un subiect bun pentru dezbaterile din mediul academic, pentru congresele de ştiinţe politice….

Europarlamentarul:  Da, dar şi pentru oamenii obişnuiţi! Nu credeţi?

Barroso: Da. Oamenii obişnuiţi vor trebui să înţeleagă până la urmă că Uniunea Europeană nu este un superstat, aşa cum spuneaţi. Nu suntem Statele Unite ale Europei, aşa cum avem Statele Unite ale Americii. În acelaşi timp nu suntem nicio organizaţie internaţională, precum NATO sau OSCE. [n.n. Comparaţia cu SUA nu răspunde la întrebarea europarlamentarului. Astăzi pe continentul nord american, modelul experimentului UE este replicat prin semnarea tratatului de constituire a Uniunii Nord Americane.]

Suntem un construct aparte, unic. În istoria omenirii nu a mai existat până acum o astfel de organizaţie sau mai bine spus o astfel de creaţie instituţională. Avem ţări libere care sunt unite şi care au decis să lucreze împreună la un anumit nivel de integrare. Asta suntem. De fapt nici nu înţeleg de ce trebuie ca tot timpul să ne punem atâtea întrebări existenţiale pe marginea acestui subiect. Acesta este modul în care stau lucrurile, iar eu unul mă simt foarte confortabil cu această stare de fapt.

Astăzi este evident că dimensiunea naţională nu este suficientă. Dacă vrei să lupţi cu schimbările climatice pentru a oferi oamenilor siguranţă nu poţi de unul singur, la nivel naţional. [n.n. Barroso pare să uite că ideea Uniunii Europene a apărut într-o epocă în care nici nu se punea problema schimbărilor climatice.]

E nevoie de mai mult decât atât, avem nevoie de o dimensiune europeană. Dimensiunea europeană este una indispensabilă pe drumul de la local la global! Cu cât înaintăm, cu atât e mai necesară. Aici suntem acum. Şi de fapt nici nu este prea diferit faţă de punctul în care eram înainte. De aceea motivul acestei reforme a fost tocmai adaptarea la noile condiţii, păstrând totuşi măreaţa viziune a părinţilor fondatori ai Comunităţii. Care era această măreaţă viziune a părinţilor fondatori? Un demers realizat pas cu pas pentru a crea solidaritate, pentru a-i aduce pe oameni împreună. Unii spun că avem un obiectiv politic nedefinit, dar nu cred că asta ar trebui să ne arunce în depresie. De fapt suntem un experiment de succes.

Sincer, dacă  priviţi la istoria instituţiilor, aşa ceva nu a mai existat vreodată. Uneori îmi place să compar UE cu organizarea imperiilor. Da, a imperiilor. Pentru că avem dimensiunea unui imperiu. Dar există şi o mare diferenţă: imperiile au fost create de obicei cu forţa, dintr-un centru care impunea un dictat, care îşi impunea voinţa asupra altora. Iar acum, avem ceea ce unii ar numi „primul imperiu non-imperial”. Avem prin dimensiune 27 de ţări, care au decis în mod liber să conlucreze, să renunţe la suveranitate, dacă doriţi să utilizaţi acest concept de suveranitate. Cred că este un construct grozav şi ar trebui să fim mândri de el. Cel puţin, noi din Comisia Europeană suntem mândri de asta.”

Până la proba contrarie, oficialii din Comisia europeană par să fie singurii care se bucură de acest proiect, în timp ce le impun cetăţenilor, pe care zic că îi reprezintă, acceptarea Tratatului de la Lisabona, exact aşa cum centrul Imperiului îşi impunea altădată voinţa şi principiile. Aceasta după ce cetăţenii mai multor ţări, despre care Barroso încă se amăgeşte că au decis în mod liber să intre în UE, au respins Uniunea, principiile şi constituţia ei.

Citiţi şi:
Oficialii europeni par decişi să nu ţină cont de voinţa locuitorilor Europei
Fostul preşedinte german Roman Herzog: UE şi-a însuşit toate puterile parlamentului naţional

yogaesoteric
12 decembrie 2008

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More