Probleme majore de fertilitate în rândul populației. Record de concedii medicale pentru reproducerea artificială

Dintr-un total de peste 7,3 milioane zile de concediu medical acordate în 2024, mai mult de 60% au fost prescrise persoanelor care se adresează serviciilor de sănătate pentru motive legate de reproducție, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Medicii ginecologi spun că problemele de infertilitate apar cel mai des la bărbați, în cazul femeilor, cauza dificultății de a rămâne însărcinate este legată de vârsta înaintată la care decid să facă un copil.

Potrivit datelor publicate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în 2024 au fost eliberate 3.206.170 de certificate de concediu medical, în scădere cu circa 180.000 față de 2023. În ce privește numărul total al zilelor de concediu medical, acesta a fost de 7.150.903, în scădere cu peste un milion față de 2023. CNAS precizează totuși că noțiunea de concediu medical nu este sinonimă cu certificatul de concediu medical.

Pentru același concediu medical se pot emite mai multe certificate de concediu medical, unul „inițial” și celelalte „în continuare”, atât în funcție de evoluția afecțiunii respective, cât și ca urmare a faptului că certificatul se emite doar pentru o durată de maximum o lună calendaristică (spre exemplu, pentru un concediu de sarcină și lăuzie, care are o durată totală de 126 zile calendaristice, se emit minim 5 certificate de concediu medical).

Totodată, nu toate zilele de concediu medical sunt suportate din FNUASS. În conformitate cu prevederile art. 12 din OUG nr. 158/2005, indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă, cu excepţia indemnizaţiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020, susține CNAS.

Date șocante

Din totalul de peste 7,3 milioane de zile de concediu medical, 4.591.905 au fost acordate pentru persoane ce se adresează serviciilor de sănătate pentru motive legate de reproducție și 863.044 de zile pentru risc maternal. Cifrele șocante arată clar problemele grave de fertilitate în rândul populației, dat fiind că cele mai multe concedii medicale au fost date pentru fertilizarea in vitro. Medicii specialiști spun că cifrele nu ar fi cazul să ne surprindă, dat fiind că, potrivit ultimelor statistici din România, în fiecare zi se naște un copil prin fertilizare in vitro.

Sunt foarte multe femei care nu reușesc să rămână gravide, în special cele care trec de o anumită vârstă. Cele care recurg, în general, la fertilizarea in vitro sunt trecute de 35-40 de ani și atunci se mai întâlnesc și alte comorbidități. Apoi, după ce se face embriotransferul, au nevoie de repaus de câteva zile. Este sarcină cu risc de la început. Există și o scădere a fertilității, pentru că femeile se trezesc târziu, după ce și-au asigurat un serviciu, au bani, au de toate și abia atunci decid să facă un copil, dar mai greu reușesc și atunci apelează la aceste tehnici. Culmea este că cele mai mari probleme de fertilitate le au bărbații, nu femeile, din cauza fumatului, alimentației, alcoolului, stresului și oboselii, pentru că bărbații sunt mai sensibili”, a declarat medicul ginecolog Mihaela Ranga, de la Maternitatea Giulești.

Tumorile, în topul clasamentului

În topul clasamentului cu cele mai multe zile de concediu medical se mai numără tumora malignă a sânului, urmată de discopatii, fracturi, luxații, infarct cerebral, dorsalgii și tuberculoză. Potrivit datelor CNAS, valoarea obligațiilor de plată pentru concediile medicale înregistrate la finele anului 2024 și la începutul anului 2025 era de 4,1 miliarde de lei. La data de 28 februarie 2025, obligațiile de plată au crescut la 4,2 miliarde de lei, în condițiile în care bugetul aprobat pentru acest an este de doar 4,5 miliarde de lei.

Citiți și:
Fostul vicepreședinte Pfizer: „Vaccinurile” anti-covid au fost „proiectate intenționat” ca „să omoare și să reducă fertilitatea”
Medicii au dat verdictul chiar în Parlamentul European. Vaccinul anti-covid a distrus fertilitatea populației din UE

 

yogaesoteric
29 martie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More