Profesor din Statele Unite: Algebra și geometria perpetuează privilegiile albilor
O profesoară de educație matematică de la Universitatea din Illinois susține într-o carte publicată recent că abilitățile algebrice și geometrice perpetuează un „privilegiu nemeritat” al albilor, se arată într-un material publicat de Campus Reform.
Rochelle Gutierrez, profesoară la Universitatea din Illinois, a făcut această afirmație într-o antologie destinată cadrelor didactice care predau matematică, susținând că profesorii ar fi necesar să fie conștienți de „implicațiile politice ale matematicii” în societate.
„La multe niveluri, matematica însăși operează drept Whiteness. Cei care sunt recunoscuți pentru practicarea și dezvoltarea matematicii, cei care sunt capabili în matematică, cei care sunt văzuți ca parte a comunității matematice în general sunt văzuți ca albi”, susține Gutierrez.
Gutierrez este îngrijorată și de faptul că algebra și geometria perpetuează privilegiile, fiind preocupată de faptul că „în curriculum se pune accentul pe termeni precum Teorema lui Pitagora și numărul pi, ceea ce perpetuează percepția că matematica a fost în mare parte dezvoltată de greci și alți europeni”.
De asemenea, matematica ajută într-un mod activ la perpetuarea privilegierii albilor, întrucât felul în care economia noastră premiază abilitățile matematice conferă matematicii și profesorilor de matematică (în mod disproporționat albi) o formă de „privilegiu nemeritat”.
„Chiar suntem atât de deștepți doar pentru că facem matematică?”, se întreabă profesoara, punând mai departe problema faptului că profesorii de matematică primesc mai multe burse de cercetare decât profesorii de „studii sociale sau Engleză”.
Profesoara se arată îngrijorată și de faptul că evaluarea abilităților matematice poate perpetua discriminarea împotriva minorităților, în special dacă elevii minoritari obțin rezultate mai slabe decât elevii albi.
„Dacă cineva nu este văzut ca având gândire matematică, există un sentiment de inferioritate care poate fi invocat”, susține ea, adăugând că există atât de multe minorități care „au avut parte de microagresiuni când au luat parte la cursuri de matematică… [la care oamenii] sunt judecați după capacitățile lor de a gândi abstract”.
Pentru a lupta împotriva acestei tendinţe, Gutierrez încurajează viitorii profesori de matematică să își dezvolte un simț al „political conocimiento”, o sintagmă spaniolă pentru „cunoaștere politică în actul predării”.
Gutierrez insistă asupra faptului că întreaga cunoaștere este „relațională”, afirmând că „diferitele aspecte nu pot fi cunoscute obiectiv; ele sunt cunoscute subiectiv”.
Publicația Campus Reform a invitat-o pe profesoara Gutierrez să comenteze afirmațiile, însă nu a primit un răspuns la timp pentru a fi publicat.
Notă:
Potrivit site-ului Universității Illinois, Rochelle Gutierrez a studiat felul în care rasa, clasa socială și limbajul afectează predarea și învățarea matematicii și a predat cursuri legate de construirea curriculumului.
Citiţi şi:
Statuile din marmură albă sunt rasiste
yogaesoteric
21 octombrie 2020