Proiect pilot pentru implementarea documentelor de identitate cu cip
Fără să țină cont de multitudinea de nemulțumiri exprimate față de actele de identitate cu cip, MAI se încăpățânează să ne înregimenteze pe toți, cu sau fără voia noastră, într-un cloud guvernamental, unde să fim în orice moment în poziție de drepți, gata de inspecție și, mai ales, vulnerabili la orice manipulare pe care cei care au control asupra acelui cloud ar dori să o exercite asupra noastră. Au fost întrebați românii dacă le convine să fie posesorii unui card fără însemne naționale, pe care scrie gen în loc de sex doar pentru că așa vrea UE?
Cine își asumă consecințele profunde ale neluării în seamă a avertismentelor teologice în privința microcipului pe care de ani de zile părintele Iustin Pârvu și alți preoți ai credinței ortodoxe române le-au făcut? Ceea ce se petrece în prezent în lume, avertizează părinții creștini, a fost descris întocmai în textul profetic al Apocalipsei.
Oare nu ar fi o dovadă de înțelepciune să fie cântărite toate consecințele posibile înainte de a pune în aplicare directive care pot afecta poporul român pentru totdeauna?
Primele cărți de identitate electronice din România sunt emise la Cluj-Napoca
Primele cărți de identitate electronice din România au început să fie eliberate în luna august 2021 la Cluj-Napoca. Este vorba despre un proiect pilot care se va desfășura pe o perioadă de șase luni. În acest timp se urmărește definitivarea formei și conținutului acestor cărți de identitate precum și rezolvarea unor controverse legate de acestea. Este planificată apoi o perioadă de 3-4 luni de lucru intens pentru a se ajunge la un anumit ritm de rezolvare a cererilor, după care sistemul să fie implementat în întreaga țară. Se dorește ca noua carte electronică de identitate să înlocuiască treptat actualul buletin, până la 2 august 2031, conform directivelor UE.
Primele cărți de identitate electronice au fost eliberate de către Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca la 8 septembrie 2021. Începând cu 2 august, dată la care a început proiectul, până la data de 1 octombrie 2021, au fost preluate 385 de cereri și au fost emise 274 de cărți electronice de identitate, în timp ce estimarea inițială a autorităților pentru acest an este de maxim 5.000 de CEI. „La data de 2 august a fost iniţiat proiectul pilot, de la care noi aşteptăm să genereze informaţii necesare pentru stabilirea programului de extindere şi generalizare a editării cărţii electronice de identitate. […] Cererea pentru emiterea cărţii de identitate se generează automat, nu necesită a fi completată de către cetăţean”, a spus la finalul lunii august Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.
Referindu-se de asemenea la acest proiect și la diversele situații care vor fi de rezolvat în legătură cu noile documente de identitate, Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției de Evidența Populației din MAI, a declarat la 4 august: „După cele 5-6 luni de teste de utilizare vor fi 3-4 luni de forță în care vom încerca să ajungem la capacitatea necesară pentru a nu avea programări mai mari de 5-10 zile, după care vom începe extinderea la nivel național și cu siguranță la momentul respectiv vom vorbi de o nouă versiune de carte. Până atunci orice propunere este binevenită și va fi luată în considerare.”
Hotărârea de Guvern care stabilește printre altele forma și conținutul cărții electronice de identitate a fost adoptată la 10 martie 2021. Noua CEI va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice. Aceasta nu va conține date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului care vor fi stocate, pe baza CNP-ului, într-un cloud informațional guvernamental. Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman a spus că: „Este un mare pas înainte către digitalizare. […] Șantierul acesta mare de digitalizare ne va duce în situația în care odată ce ești autentificat și datele tale sunt introduse în cloud-ul guvernamental, nu mai ești nevoit să-ți dovedești identitatea.”
Controverse
Una dintre controversele legate de aspectul CEI a fost legată de absența, în prima formă a acesteia, a tricolorului și a altor însemne naționale înafara stemei. Iată, prin comparație, descrierea cărții de identitate simple, fără cip electronic: „Simbolurile naționale vor fi prezente pe cartea de identitate simplă, cea care este fără CIP: stema națională, drapelul României, iar pe spate există chiar un element în relief unde sunt primele două versuri din imnul național. Pe verso se mai vede un brâu maramureșean.” (Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției de Evidența Populației din MAI)
După ce, în august, oficialii MAI au anunțat că lucrează la găsirea unor soluții, tricolorul a fost integrat în cele din urmă printre elementele grafice ale noilor documente, aceasta fiind forma oficială de carte electronică de identitate care se eliberează în prezent.
O altă controversă, apărută în privința conținutului noii CEI se datorează înlocuirii termenului Sex cu termenul Gen. „În cadrul proiectului pilot, Cartea Electronică de Identitate va respecta dispoziţiile cuprinse în Hotărârea Guvernului nr.295/2021, care stabileşte forma şi conţinutul CEI.” Această înseamnă că a rămas în continuare Gen, cu formele de Feminin (F) și Masculin (M), fără cea de neutru (X).
Înlocuirea termenului Sex cu cel de Gen este o măsură mult criticată și considerată de unii deputați PNL și AUR drept „o gravă eroare” sau „încă un pas în reeducarea populației”.
Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției de Evidența Populației din MAI spune că s-ar putea reveni la termenul Sex în loc de Gen pe cărțile electronice de identitate: „Orice opțiune este posibilă. Vom analiza cu foarte mare atenție și în urma unei analize atente este foarte posibil ca mențiunea respectivă să fie Sex. Pe de altă parte, trebuie precizat că Regulamentul UE precizează în preambul la punctul 24 de Sex și la punctul 27 de Gen. Totodată, în partea dispozitivă, în art. 3 alineatul 2 în paragraful 2 veți vedea că utilizează ‘expressis verbis’ expresia Gen, adică avem o dispoziție expresă.”
Abordări diferite în rândul țărilor UE
Introducerea termenului de Gen în loc de Sex pe noile cărți electronice de identitate nu se bucură de consens, deși până la data de 2 august 2031, toate țările UE se preconizează să folosească exclusiv noua carte electronică de identitate sau pașapoarte electronice pentru călătoriile în spațiul UE conform Regulamentului UE 1157/2019.
Cărțile electronice de identitate din Franța și Cipru folosesc în prezent termenul de Sex în loc de Gen.
Olanda este una dintre puținele țări care le permite oamenilor să aibă un „X” pe pașaport. „X” este o opțiune neutră de gen, în loc de „M” pentru bărbați sau „F” pentru femeie.
În Germania, cărțile de identitate nu conțin mențiunea de gen.
Unele țări se opun categoric
În Polonia, Guvernul a anunțat în acest an că nu va include posibilitatea unui al treilea gen – separat de bărbați și femei – atunci când implementează noile cărți de identitate armonizate ale Uniunii Europene.
„Există [doar] femei și bărbați în sistemul juridic polonez. Prin urmare, cărțile vor include aceste două sexe. UE nu ne poate ordona să introducem ceva care încalcă ordinea juridică poloneză”, a declarat vicepremierul Paweł Szefernaker. El susține că secțiunea referitoare la un al treilea gen este expunerea de motive a regulamentului, care este o parte „non-normativă” a acestuia și, prin urmare, nu ar fi obligatorie.
Guvernul conservator al Poloniei a condus în ultimii ani o campanie împotriva a ceea ce a numit „ideologie LGBT” sau „ideologie de gen”.
O altă țară care se opune este Ungaria, unde Guvernul condus de Viktor Orban a emis recent o lege care interzice promovarea „propagandei LGBT” în rândul minorilor. Legea interzice discutarea în școli a subiectelor care țin de persoanele gay sau transgender, pe motiv că informarea elevilor cu privire la aceste subiecte ar fi echivalentă cu „propaganda pro-LGBT”.
Legea a intrat în vigoare deja, însă, în urma tensiunilor de la ultimul Consiliu European și a procedurii de infringement, premierul Viktor Orban a anunțat că dorește organizarea unui referendum care să valideze actul normativ.
Argumente teologice
Acum 12 ani părintele Iustin Pârvu a scris un apel împotriva actelor electronice care este de tot mai mare actualitate. El menționează că, așa cum crucea este simbolul creștinismului, microcipul este simbolul anticreștinismului, al ideologiilor antiumane transumaniste care își exprimă în mod deschis intenția de a înlocui rasa umană cu o rasă „mai performantă”.
Părintele avertizează că actele conținând cip sunt doar o etapă precursoare a introducerii cip-ului în chiar trupul ființelor umane: „Prin acceptarea actului de identitate cu cip, omul, aflat în stare de apostazie, pierde treptat harul, iar fără har decade fără putință de redresare, devenind, în fața ofensivei supratehnice imposibil de contracarat fără har, victimă aproape sigură pentru etapa următoare.”
Citiți și:
Apelul Părintelui Justin Pârvu împotriva actelor electronice. 12 ani de la o profeție mai ușor de înțeles astăzi, când ni se vorbește despre Pașapoartele electronice vaccinale obligatorii
Cartea electronică de identitate, disponibilă din august, va permite identificarea cetățenilor într-un cloud guvernamental, un sistem IT care va reuni baze de date
yogaesoteric
18 decembrie 2021