Proiectul legislativ pentru noua lege a minelor a fost respins de Camera Deputaților


de Mihai Vasilescu

La o săptămână după ce Senatul a respins la doar două voturi controversata propunere legislativă L 304/ 2013 de modificare a Legii Minelor 85/2003, marți, 10 decembrie, proiectul de lege nu a trecut nici de Camera Deputaților, întrucât nu a fost întrunit numărul de voturi necesar adoptării.
Ne vine greu să credem că rezultatul reflectă recunoașterea caracterului prejudicios al acestui proiect de către guvernanți. Absenteismul destul de mare și inexplicabil al USL la vot, în ciuda intereselor acestui partid pentru promulgarea noii legi a minelor, ne face să ne gândim la existența unor jocuri politice.

 

Noua lege a minelor s-a născut ca o tentativă disperată de a legifera controversatul proiect de minerit pe bază de cianuri de la Roșia Montană, ce fusese respins în luna noiembrie de către Senat, şi împotriva căruia sute de mii de români şi-au exprimat dezacordul prin manifestaţii stardale.
 
În doar câteva săptămâni, USL a elaborat acest proiect legislativ, care chipurile ar fi fost în favoarea transparenței și a respectării opiniei civice, dar care favoriza în mod evident companiile străine interesate să exploateze resursele naturale din țara noastră.

Deși elaborată în secret, deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii, afirmă că această nouă lege ar fi o premieră în materie de transparență: „Aveţi în premieră o lege care nu are precedent în România şi care oferă pentru prima dată un cadru de transparenţă şi elimină orice îngrijorare ar avea orice cetăţean din România pentru orice tip de resursă minerală. Îngrijorările dumneavostră sunt eliminate după ce acum luaţi frumos textul de lege şi ce nu vă place în el să ne spuneţi”.

Dincolo de declarațiile sforăitoare ale oamenilor politici, cercetând noul proiect de lege, reiese că acesta copiază în mare parte textul legii speciale pentru Roşia Montană, noile reglementări făcând referire mai ales la modificarea procedurilor de expropriere și derogarea altor legi, referindu-se destul de puțin la minerit.

Guvernanții corupți, în complicitate cu corporațiile străine își arogă dreptul de a dispune de resursele țării după bunul lor plac. Este inacceptabil să tratezi o țară și un popor ca pe un simplu bun de consum, interes material al unei corporații. Această mentalitate specific masonică, dezumanizantă, promovată de corporații nu ar trebui să fie adoptată de politicieni, care au fost aleși de popor și ar trebui să reprezinte interesele naționale.

Insistența cu care guvernul Ponta a urmărit să demareze proiecte de exploatare a resurselor, dezastruoase pentru statul român arată obediența oarbă față de directive primite de la Washington. În această direcție, merită să menționăm afirmațiile cinice ale analistul american George Friedman, făcute cu ocazia vizitei sale în România din luna mai. În opinia lui, țara noastră ar trebui să își scoată resursele naturale la bătaie dacă dorește să se facă interesantă.

Noul proiect al minelor încalcă drepturile cetățenilor prevăzute în Constituția României

Prezentăm în continuare unele precizări semnificative incluse în conținutul proiectului legislativ.

Sunt considerate de interes public deosebit toate acele proiecte miniere ale căror beneficii economice şi sociale, directe sau indirecte sunt mai mari decât efectele de mediu negative. Nu se prevede însă autoritatea competentă să facă o asemenea evaluare şi nici procedura de urmat, ceea ce poate genera abuzuri grave atât din partea Guvernului, cât şi a autorităţilor locale.

Titularii licenţelor miniere dobândesc în mod direct concesiunea/administrarea bunurilor proprietate publică din perimeterele miniere, astfel fără organizarea unor licitaţii, cu încălcarea principiilor tratamentului egal, al nediscriminării şi al liberei concurenţe.

Exproprierile terenurilor şi gospodăriilor private necesare proiectelor miniere se vor face potrivit Legii 255/2010, lege care însă nu se referă la exploatarea resurselor minerale, cu excepţia zăcămintelor de lignit.

Totodată, propunerea legislativă derogă chiar şi de la procedura stabilită de Legea 255/2010 privind exproprierea, acordând titularilor de proiecte miniere prerogative care practic îi substituie autorităţilor statului român. Guvernul este obligat să declanşeze procedurile de expropriere în termen de 30 de zile de când titularul de licentă face o solicitare în acest sens şi fără să aprobe mai întâi indicatorii tehnico-economici ai exploatării. Ministerul Economiei este obligat să acorde direct titularilor de licenţă minieră concesiunea asupra terenurilor care întră în proprietatea publică a statului ca urmare a exproprierii.

Sumele reprezentând despăgubiri sunt plătite de chiar titularul licenţei miniere, acesta nefiind însă obligat să plătească redevenţa cuvenită pentru terenurile a căror concesiune o primeşte în mod direct, aceasta compensându-se cu sumele plătite ca despăgubire pentru expropriere, până la concurenţa acestor sume. Se ajunge astfel la situaţia în care Statul Român va suporta cheltuielile unor exproprieri in interesul privat al unei companii.

Procedura de expropriere reglementată are toate trăsăturile unei exproprieri în interes privat, ceea ce contravine grav atât Constituţiei cât şi CEDO.

O companie minieră are dreptul să utilizeze şi să schimbe folosinţa imobilelor expropriate din perimetrul minier, inclusiv a celor cu „destinaţie specială” (a se citi lăcaşuri de cult, monumente, ansambluri şi situri istorice, cimitire, alte asezăminte de valoare naţională deosebită ori localităţi urbane sau rurale în întregime), dacă realizează „imobile cu destinaţie similară” pe alte amplasamente.

Compania poate obţine extinderea perimetrului minier iniţial pentru utilităţi specifice necesare transportului, stocării produselor miniere, a sterilului şi a produselor reziduale, a organizării de şantier şi construcţii pentru instalaţii speciale. Proprietăţile private peste care se suprapune extinderea vor fi expropriate.

Apele de izvor aflate pe proprietatea persoanelor fizice nu vor putea fi folosite de către proprietarul suprafeţei dacă fac obiectul unei concesiuni miniere.

Companiile miniere pot dobândi terenuri din fondul forestier fără să respecte dreptul de preempţiune al coproprietarilor şi al vecinilor.

Proiectele miniere pot distruge monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zonele de protectie sanitară deoarece ar avea un statut special ce nu necesită descărcarea prealabilă de sarcină arheologică sau declasarea monumentelor istorice.
Monumentele naturii aflate în perimetrele miniere pot fi relocate de către titularii proiectelor miniere.

Companiile miniere care au explorat oricare dintre resursele minerale amintite au dreptul de a obţine în 90 de zile de la formularea unei cereri şi licenţa de exploatare.

Prevederile licenţelor miniere se schimbă dacă intervin dispoziţii legale favorabile titularului, încălcând principiul neretroactivității legii, statuat de Constituției, precum și principiul egalității în fața legii, stabilit de art. 16 al legii fundamentale.

Compania minieră poate modifica traseul şi desfiinţa orice drum aflat în permiterul său minier.

Dacă, potrivit Constituţiei (Art. 136), bunurile proprietate publică sunt inalienabile, autorităţile publice locale vor „pune la dispoziţia” companiilor miniere terenuri din domeniul public, în vederea recuperării unor suprafeţe de pajişte egale cu cele scoase definitiv din circuitul agricol.

În cazul în care un act sau o procedură de avizare a unui proiect minier a fost anulată, autorităţile au obligaţia de a elibera companiei în nu mai puţin de 45 de zile un act sau aviz nou care să-l înlocuiască pe cel anulat.

Opinia publică din România a protestat ieri în mai multe orașe din țară împotriva legii minelor

Având în vedere gravitatea amendamentelor acestui nou proiect de lege, opinia publică din România a reacționat spontan, ieșind în stradă și protestând la sediile unor instituții ale statului sau ale unor partide politice, cerând parlamentarilor blocarea legii minelor.

 

Începând de marți dimineață, s-au înregistrat proteste în mai multe orașe din țară, București, Cluj, Sibiu, Timișoara, Alba Iulia, Iași, Constanța.

În București, aproximativ 100 de protestatari au ieșit în fața Palatului Parlamentului și alte câteva zeci au mers la sediul Avocatului Poporului cerând lui Anastasiu Crișu (avocatul poporului) sesizarea Curții Constituționale cu privire la proiectul nou de lege a minelor.

La Cluj sute de oameni nemulțumiți de intențiile criminale ale guvernului Ponta au ocupat sediile partidelor politice, amenințând că nu vor pleca până când acest proiect nu va fi blocat. Oana Boc, soția primarului din Cluj s-a alăturat, ca de obicei, protestatarilor. Aceştia au scandat împotriva legii minelor și împotriva guvernului corupt.

Oferim un fragment din manifestul protestatarilor RM (Roșia Montană) din Cluj:
Astăzi, 10 decembrie 2013, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, deputații USL se pregătesc să voteze pozitiv noua lege a minelor, o lege copiată aproape în întregime după legea specială pentru Roșia Montană, o lege împotriva căreia zeci de mii de cetățeni au ieșit în stradă începând cu 1 septembrie. Prevederile noii legi a minelor legalizează exproprierile forțate în numele operatorilor economici privați; mai mult, unul din amendamente stipulează că un cetățean pe a cărui teren se află o sursă de apă nu va mai putea folosi acea sursă de apă dacă ea este concesionată unei corporații! Astfel, această lege va afecta nu doar comunitatea din Roșia Montană, ci și pe cele din Pungești, Moșna și toate celelalte localități în care se vrea începerea explorării și exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. De aceea, astăzi, 10 decembrie 2013, noi, cetățeni liberi am decis să ocupăm sediile acestor așa-zise partide politice folosite ca locuri de promovare a ignoranței, setei de putere, corupției și fărădelegii. Mesajul nostru pentru cetățeni este: veniți alături de noi, indiferent de etnie, religie, sex sau condiție socială! Acționați pentru eliberarea voastră de sub dominația acestui sistem putred de corupt, un sistem în care voi, cei mulți, sunteți sacrificați pe altarul banului! Mesajul nostru pentru politicieni este: dacă ne atacați, suntem datori să ne apărăm! Vrem să simțiți pe pielea voastră cum e să nu mai puteți lucra, să nu mai puteți dormi, să nu mai puteți trăi fără ca cineva să vă amenințe în mod constant modul de viață. Nu ne vom opri până când nu veți înțelege că deciziile voastre afectează milioane de oameni și că veți plăti pentru orice încercare de a ne otrăvi sau a ne priva de drepturile noastre!

Jandarmii au fost nelipsiți de la manifestațiile spontane, amendând cetățenii pe motiv că nu aveau aprobare pentru proteste. Dincolo de aceasta, românii nu s-au lăsat intimidați în susținerea drepturilor lor legitime. Conform Constituției României, art. 55, „Cetățenii au dreptul și obligația să apere România”.

Citiți și:

Roșia Montană – un proiect de jaf național (I)
Exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică ar putea declanşa un dezastru ecologic în România


yogaesoteric
11 decembrie 2013
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More