Proteste sindicale paşnice reprimate cu brutalitate – sute de morţi şi răniţi

de George Preda 

Raportul privind violarea drepturilor de muncă, publicat în 2007 de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (International Trade Union Confederation – ITUC) arată că numărul de persoane arestate abuziv, răpite, dispărute sau omorâte, în urma participării lor la proteste sindicale este în creştere la nivel mondial.

Realizat prin monitorizarea a 138 de ţări, raportul arată că 144 de persoane au fost omorâte în 2006, în urma participării la proteste sindicale paşnice şi alte câteva sute au fost arestate abuziv şi au avut de suportat violenţe din partea corporaţiilor sau a forţelor de ordine.  

Ţara cu cele mai multe cazuri de acest gen este Columbia. În 2006, 78 de persoane au fost omorâte în urma unor proteste sindicale şi există dovezi că autorităţile au fost implicate în aceste omoruri. Din cele 1165 de plângeri împotriva unor astfel de abuzuri, înregistrate de-a lungul anilor în Columbia, doar 56 au ajuns în faţa unui judecător şi din acestea doar 10 au fost rezolvate.

În Mexic, 2 muncitori au murit şi 41 au fost răniţi, după ce 800 de poliţişti au intervenit brutal pentru a-i evacua din locul în care protestau paşnic împotriva condiţiilor precare de muncă şi a salariilor mici.

Scene violente au avut loc şi în Ecuador, unde poliţia şi armata au intervenit brutal pentru a stopa un protest sindical paşnic, împotriva negocierii unui acord de liber schimb cu SUA, care ar fi dus la dispariţia de locuri de muncă. 15 protestari au fost grav răniţi. 

Alte corporaţii fac tot posibilul să îi împiedice pe angajaţii lor să organizeze astfel de acţiuni. În SUA a fost creată chiar o agenţie guvernamentală, National Labor Relations Board (Comitetul naţional pentru relaţii de muncă) cu rolul de a intermedia relaţiile dintre sindicate şi companii. În realitate, acest organism lucrează mână în mână cu corporaţiile şi îi împiedică pe muncitori să protesteze pentru drepturile lor.  

În Africa utilizarea unor forţe de intervenţie mult disproporţionate ca număr este la ordinea zilei. În Kenya peste 1000 de muncitori pe o plantaţie de flori au fost daţi afară pentru că au protestat împotriva faptului că sunt discriminaţi şi jigniţi la locul de muncă. Concedieri de acest gen au avut loc şi în minele de diamante din Botswana sau la o firmă de construcţii din Camerun. Sistemul sindical din Egipt, Libia şi Sudan este construit în aşa fel încât nu permite negocierea şi reprezentarea eficientă a muncitorilor, iar în alte ţări cum ar fi Guineea Ecuatorială nici nu există un asemenea concept.

Cele mai multe concedieri în masă şi arestări abuzive, în urma unor proteste sindicale, au avut loc în Asia. În Bangladesh poliţia a deschis chiar focul şi a tras asupra protestatarilor de la o fabrică de confecţii. O persoană a fost omorâtă şi mai multe rănite. În Malaezia poliţia utilizează în mod curent bastoane de cauciuc şi câini pentru a dispersa protestatarii, iar în Filipine, liderii de sindicat sunt catalogaţi de presă drept „inamici ai statului”. În China 100 de muncitori au fost arestaţi pentru că protestau pentru drepturile lor, iar sindicatul chinez oficial nu a făcut nimic pentru a-i proteja.

Un raport elaborat recent de compania de audit social Vigeo, pe 511 corporaţii din 17 ţări europene arată că nici aici situaţia nu este prea favorabilă celor ce muncesc. Mai puţin de 10% din companiile din Europa respectă la modul real libertatea de asociere a angajaţilor şi dreptul lor de a organiza proteste sindicale.

Citiţi şi :

Ambasada SUA din Irak, considerată un simbol al democraţiei şi libertăţii, a fost construită prin muncă forţată

Marile corporaţii exploatează imigranţii

yogaesoteric
6 noiembrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More