Pulberile din plante
O modalitate tradiţională ayurvedică de utilizare a plantelor cu proprietăţi vindecătoare
de Andrei Gămulea
Cunoscută şi aplicată practic de peste 5000 de ani, ştiinţa milenară a vieţii – Ayurveda – ne oferă unele metode simple şi naturale, deosebit de eficiente, de utilizare în scop terapeutic a plantelor cu proprietăţi vindecătoare. Una dintre acestea constă în utilizarea plantelor medicinale şi aromatice sub formă de pulbere.
Majoritatea plantelor cu proprietăţi vindecătoare pot fi administrate sub formă de pulbere. De fapt, această metodă nu este necunoscută. Spre exemplu, folosirea plantelor condimentare, măcinate sub formă de pulbere, reprezintă o modalitate practică la care noi facem adeseori apel, atunci când preparăm supe, ori alte mâncăruri, pe care le dorim să fie cât mai savuroase şi plăcute.
Dacă ne gândim bine, este posibil ca nu de puţine ori să ne fi surprins gustând câte puţin din pulberile multicolore de condimente pe care la avem în bucătărie. Fie că este vorba de binecunoscutele pulberi de piper ori de sare, fie că suntem atraşi de pulberile aromate ale unor condimente cum sunt coriandrul, muştarul, boiaua, mărarul, leuşteanul ori pătrunjelul, fie că ne dorim să gustăm pulberea aromată de scorţişoară, vanilie, nucşoară, fenicul sau anason, ori că suntem captivaţi de pulberea de mentă, măghiran, busuioc ori salvie, de fiecare dată când noi gustăm puţin din aceste pulberi aromate, ceva deosebit, plăcut şi înviorător se petrece, atât pentru apetitul nostru, cât şi pentru pentru simţurile noastre. Stârnind pofta de mâncare şi îmbunătăţind digestia, încântându-ne simţurile şi mintea, pulberile din plante condimentare ne fac să descoperim care este puterea vindecătoare ascunsă în ele.
Ori de câte ori ne dorim ca o mâncare să fie cât mai plăcută, savuroasă şi plină de aromă, suntem motivaţi să presărăm puţin din câte una sau mai multe din aromele pe care le ştim şi care ne plac. Uneori, curiozitatea ne împinge să punem câte puţin praf de vanilie sau scorţişoară pe limbă, ori să mestecăm căteva bucăţele de frunze de busuioc, pentru a anticipa aroma pe care ele o vor oferi mâncării în care le vom pune. Suntem adeseori uimiţi şi totodată încântaţi de căldura, de savoarea, ori de aroma lor. Alteori, suntem tentaţi să gustăm un pic de praf de frunze de mentă şi imediat ne cuprinde o răcoare plăcută şi totodată o aromă împrospătătoare ne inundă atunci întreaga fiinţă.
În mod cert, aromele plantelor mărunţite sau măcinate luate cu măsură ne îmbunătăţesc atât starea trupului, cât şi cea a minţii. Aşadar, de ce să nu ne gândim să folosim această modalitate extrem de simplă – folosirea pulberii din plante – pentru a pune în valoare, pe această cale, cât mai multe dintre plantele medicinale binefăcătoare, despre care ştim că au certe proprietăţi vindecătoare?
În ştiinţa milenară ayurvedică sunt date nenumărate exemple de formule, unele simple, altele mai complexe, care se bazează pe folosirea plantelor uscate sub formă de pulbere, în scopul ameliorării şi vindecării unor dezechilibre, tulburări sau boli.
Pentru obţinerea pulberii unei plante este necesar să avem la dipoziţie câteva plante uscate, de acelaşi fel, ale căror părţi utile au fost deja selecţionate, cum ar fi de exemplu, rădăcina în cazul brusturelui, frunzele în cazul mentei, florile în cazul muşeţelului, fructele în cazul anasonului, seminţele în cazul schindufului, mugurii în cazul bradului. Pulberea de plante poate fi obţinută apoi cu uşurinţă fie cu ajutorul unui mojar, fie cu ajutorul unei râşniţe electrice, măcinând fin părţile selecţionate, care au fost în pralabil mărunţite. Pulberea obţinută se poate folosi imediat sau poate fi păstrată într-un recipient închis, în vederea unei folosiri ulterioare.
Modalitatea de administrare a pulberilor este deosebit de simplă: o cantitate cuprinsă între un vârf de cuţit şi o linguriţă de pulbere din plante este pusă sub limbă, este apoi umezită uşor, eventual cu puţină apă şi după aceea pulberea este menţinută sub limbă un interval de timp cuprins de regulă între 3 şi 20 de minute, în funcţie de plantele folosite. Experienţa practică a dovedit că acest mod de administrare este deosebit de eficient în ameliorarea rapidă a unui mare număr de stări de dezechilibru, pentru că, pe această cale, sunt puse în valoare atât proprietăţile fizice ale plantelor, cât şi proprietăţile subtil-energetice, invizibile, ale acestora, chiar dacă acest aspect este poate mai puţin cunoscut de marea majoritate a oamenilor.
Iată în acest sens un exemplu. Dacă ne aflăm într-o stare de surescitare după o zi agitată şi solicitantă, iar starea în care ne aflăm nu ne permite să adormim pentru a ne odihni, putem alege câteva plante care ne ajută să ne redobândim liniştea şi pacea interioară, cum sunt florile de tei, seminţele de mac, ori florile de sulfină. Pulberea acestor plante poate fi combinată în proporţii egale, şi apoi ea va fi plasată şi ţinută sub limbă, timp de 5-10 minute. Această formulă simplă are efect calmant, contribuind totodată la reducerea tendinţelor către stări de insomnie.
yogaesoteric