Puterea totală corupe în mod total
Coldea și Kovesi, eroii luptei anticorupție consiliați îndeaproape de Ambasada SUA, și-au dat arama pe față: primul este anchetat de DNA pentru o șpagă de sute de mii de euro în schimbul unor intervenții în Justiție, în timp ce dna Kovesi se face remarcată prin efortul de a mușamaliza dosarul Pfizer-Ursula.
Cei doi tartori care, printre altele, i-au încătușat pe ex-premierul Adrian Năstase și pe alți o serie de înalți demnitari, s-au ocupat și de o multitudine de oameni de afaceri români. Unii dintre cei anchetați au făcut ani grei de pușcărie, alții au fost achitați de instanțele de judecată.
În perioada de glorie a luptei anti-corupție au ieșit în evidență și multe abuzuri. Am asistat ani în șir la un spectacol televizat de prost gust, pus în scenă special pentru poporul dornic „să se facă dreptate”. Traian Băsescu a avizat protocoalele ilegale DNA-SRI, apoi au curs pe bandă rulantă arestările de vineri noaptea și presiunile imense asupra unor magistrați mai puțin dispuși să „colaboreze” cu eroii Coldea și Kovesi.
Poate cel mai grav dintre toate, în timp ce la televizor defilau politicienii și oamenii de afaceri români prinși cu mâța-n sac, Justiția coordonată de celebrul cuplu s-a dat peste cap pentru a mușamaliza zeci de dosare ale unor corporații străine. Laura Codruța Kovesi a devenit o specialistă în astfel de potlogării, dovadă că ambasadele i-au apreciat competențele și au propulsat-o în luxosul birou din Luxemburg. Acolo unde se străduie din răsputeri să închidă mega-dosarul cu achizițiile de vaccinuri Pfizer ‒ un fleac de vreo 40 de miliarde de euro, cu comisioane pe măsură.
Puterea corupe. Iar puterea totală corupe în mod total.
Nimic mai adevărat în cazul Serviciului Român de Informații, probabil cea mai puternică instituție din România. Sute de generali și colonei au perpetuat o stare de fapt și un mod de viață moștenite de la fosta Securitate. Traficul de influență pentru obținerea de foloase necuvenite a făcut parte, în ultimii 33 de ani, din fișa postului în cazul (prea) multor ofițeri cu legitimație SRI.
Unii au derulat afaceri prospere prin intermediul rudelor apropiate, în timp ce tranzacționau la bursa neagră informații sensibile. Alții s-au pensionat la 45 de ani și s-au pus în slujba unor magnați cu tot bagajul de relații în mediul politic și de afaceri, păstrând la purtător dosarele cu potențial de șantaj (transferate după pensionare de la biroul SRI direct în portofoliul privat). Spre exemplu, generalul Coldea, care a continuat și din poziția de „civil” să exercite presiuni asupra magistraților pentru a beneficia de foloase personale de milioane de euro.
Generalul Coldea e doar vârful aisbergului. Activi sau ieșiți din sistem, ofițerii SRI care își servesc patria cu cinste sunt mai degrabă excepții. Dovadă și modalitatea prin care caracatița Soros s-a infiltrat în toate structurile puterii, fără ca nimeni din SRI să iasă public și să denunțe amenințarea vădită la adresa securității naționale.
Ofițerii SRI au fost cumpărați prin lefuri/pensii din ce în ce mai nesimțite și prin libertatea acordată tacit de a derula afaceri murdare de tip Coldea. Structura de Contrainformații, care ar fi fost necesar să-i expună pe acești potlogari, s-a complăcut în inacțiune, incompetență și chiar complicitate.
Oare există o soluție pentru a avea servicii de informații mai bune și dedicate interesului național? Probabil că da. Însă nu cât timp politicienii aflați la vârful puterii sunt împinși acolo tocmai pentru a face jocurile unor personaje ca generalul Coldea.
Citiți și:
Statul Paralel se clatină din temelii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă audiați 14 ore la DNA. Fostul șef SRI ar fi primit șpagă sute de mii de euro ca să aranjeze un dosar deschis de prietena lui, Laura Kovesi, la EPPO
Noi probleme pentru Kovesi în dosarele Ursulei von der Leyen
yogaesoteric
25 iunie 2024