Puterile paranormale care apar prin respectarea regulilor NIYAMA
Începem prin a cita câteva sutre din celebrul tratat YOGA SUTRA scris de înţeleptul Patanjali, capitolul 2. Traducere şi adnotare a textului sanscrit : prof. yoga Gregorian Bivolaru
40 Prin atingerea, amplificarea şi apoi menţinerea nealterată a purităţii, saucha, (atât ca stare fizică, ce se realizează prin curăţire internă şi externă, cât şi ca stare psihică şi mentală) rezultă stare durabilă de detaşare sau deplin non-ataşament faţă de propriul trup (care este perceput atunci drept un simplu vehicul al Sinelui Suprem, Atman, şi nu ca fiind însăşi fiinţa) şi totodată se instalează starea de respingere faţă de posibila unire (inconştient şi nevoit suportată) a Sinelui suprem cu alte trupuri (unire care, în cazul fiinţelor umane care nu au atins încă eliberarea spirituală, se realizează prin reîncarnare obligatorie).
41 Prin atingerea, amplificarea şi apoi menţinerea nealterată a purităţii, saucha, mentale, se realizează în scurt timp purificarea lui sattva guna ce există în fiinţa aspirantului (sau, cu alte cuvinte, survine reglarea şi echilibrarea deplină a guna-urilor), care face să apară şi să se menţină aproape neschimbată starea intensă de bucurie, focalizarea uşoară a minţii, controlul tuturor simţurilor precum şi revelarea spontană a Sinelui (Atmadarshana).
42 Prin practica atentă şi constantă a mulţumirii intense şi profunde sau, cu alte cuvinte, a împăcării depline cu tot şi cu toate aspectele care apar pe parcursul existenţei aspirantului (santosha) se atinge şi se menţine nealterată fericirea sublimă şi neţărmurită (sau, cu alte cuvinte, este atinsă şi păstrată starea de fericire oceanică netulburată).
43 Prin practica atentă şi constantă a austerităţii divin integrate sau, cu alte cuvinte, a ascezei (tapas) se distrug rapid atât impurităţile de tot felul cât şi karma de suferinţă, iar trupul aspirantului devine pur şi puternic precum diamantul; organele sale de simţ (indriya-urile) capătă în mod spontan puteri supranormale.
44 Prin studiul individual atent, constant şi plin de aspiraţie al textelor spirituale (svadhyaya) se realizează comuniunea (de fapt starea inefabilă de rezonanţă, samprayoga), cu realitatea desemnată în acele texte ori cu Modelul Divin (o Mare Putere Cosmică sau un mesager al lui Dumnezeu) care atunci este simultan obiectul devoţiunii interioare (Ishta-Devata) a aspirantului.
45 Prin constantă şi cât mai deplină devoţiune (dăruire extatică) faţă de Dumnezeu cel Unic (Ishvara-Pranidhana) se atinge şi se amplifică apoi gradat în fiinţa aspirantului starea divin extatică de conştiinţă cosmică (samadhi).
Respectarea riguroasă a regulilor de yama şi niyama este strict necesară pentru a atinge succesul în practica yoga. Şi întrucât respectarea acestor reguli este o asceză în sine, un foarte dificil (uneori) efort spiritual, este firesc ca prin această asceză să apară unele efecte foarte clare şi precise în fiinţa aspirantului spiritual. Unele dintre aceste efecte sunt veritabile puteri paranormale sau supranaturale (siddhi-uri), aşa cum indică şi Patanjali în tratatul yoga fundamental Yoga Sutra. Deşi nu este deloc indicată practica yoga doar pentru a obţine astfel de efecte spectaculoase, deşi uneori ele pot deveni veritabile obstacole pe calea spirituală (deoarece pot amplifica în cazul yoghinului lipsit de discernământ orgoliul spiritual), totuşi trebuie să reţinem faptul că aceste puteri supranaturale se dezvoltă în mod firesc prin practica yoghină şi, dacă practicăm yoga corect şi perseverent, ele se manifestă mai devreme sau mai târziu. Altfel spus, dacă un yoghin nu sesizează în cazul său, după ani de practică yoga, astfel de efecte miraculoase, aşa-zis paranormale sau supranaturale (de fapt perfect naturale) aceasta înseamnă fie că ele nu este eficient în practica sa spirituală, fie că el nu este suficient de atent pentru a conştientiza plenar efectele practicii sale.
Mai ales în ceea ce priveşte respectarea regulilor de yama şi niyama, unde de multe ori apar interferenţe egotice care ne pot face să ne autoapreciem greşit sau să ne autopăcălim, imaginându-ne că respectăm aceste reguli corect când de fapt încă mai avem multe de învăţat, este foarte necesar să ne ghidăm în aceste autoaprecieri după efectele obiective care apar. Egoul nostru este serios ameninţat (cu dispariţia) de efortul nostru spiritual în sensul respectării imperativelor yama şi niyama, de aceea el va născoci cel mai adesea tertipuri foarte abile, în special în sensul interpretării laxe a acestor reguli şi aplicarea lor conform propriilor interese. Aici cel mai bun exemplu este cel pe care l-am mai dat şi anterior, al unei fiinţe umane care minte justificându-şi minciuna prin motive aşa-zis altruiste. Obişnuinţa negativă creată de o astfel de abordare superficială a eticii şi moralei yoghine poate duce la o tot mai gravă afundare în auto-păcălire. De aceea este atât de important să ne confruntăm rezultatele cu acelea prezentate în textele yoghine: dacă nu apar aceste rezultate, din ce în ce mai intense şi evidente, e cazul să ne facem o serioasă auto-analiză şi să ne reconsiderăm întreaga abordare spirituală.
Practica procedeelor de purificare la nivel fizic şi mental (saucha) îi conferă yoghinul o stare de discernământ spiritual care îl va ajuta să se detaşeze de corpul său fizic şi de corpurile subtile, ajutându-l astfel să-şi reveleze rapid Sinele Suprem, Atman. Prin urmare, ataşamentul excesiv faţă de corpul fizic, identificarea cu anumite emoţii sau gânduri ne indică foarte clar că nu respectăm corect această regulă de niyama. Metoda cea mai eficientă de depăşire a acestor identificări eronate cu corpul, emoţiile sau mintea este aceea de a practica saucha. De asemenea, un alt „barometru” foarte valoros al corectitudinii cu care noi integrăm această regulă este starea noastră psihică: bucuria, fericirea, mulţumirea, ne arată că suntem pe drumul cel bun, iar lipsa lor ne indică faptul că nu suntem suficient de puri.
Santosha (mulţumirea), regula de niyama care ne impune să fim permanent mulţumiţi, indiferent de conjuncturile pe care ni le rezervă viaţa, ne conferă o minunată stare de fericire oceanică, ce ne va recompensa din plin eforturile spirituale depuse în acest sens. Această fericire pe care noi o trăim atunci aproape continuu este de asemenea confirmarea atingerii unui înalt nivel spiritual, deoarece numai yoghinul care şi-a revelat plenar Sinele suprem (Atman) este permanent fericit.
Despre tapas, asceza spirituală, Patanjali ne indică faptul că ea trezeşte anumite puteri paranormale manifestate în general la nivelul organelor de simţ (de exemplu, intuiţie, clarviziune, premoniţie, proiecţie astrală). Marea majoritate a yoghinilor, chiar şi începători, se confruntă cu fenomene speciale care le atestă astfel eficienţa practicii lor spirituale. Este firesc ca astfel de percepţii paranormale să apară şi dacă ele nu apar chiar niciodată acesta este un semne clar că yoghinul respectiv nu practică yoga corect (aceasta însemnând cel mai adesea că el nu practică yoga cu o concentrare mentală adecvată).
Studiul textelor spirituale (svadhyaya), atunci când este corect realizat în accepţiunea sa yoghină ne poate pune fulgerător în stare de rezonanţă cu realităţile spirituale descrise în acele texte. Cu alte cuvinte, dacă citim un text spiritual şi nu simţim nimic deosebit, căutând doar să disecăm intelectual la modul steril informaţiile respective, aceasta nu este svadhyaya. Vă recomandăm mai ales studiul cursurilor de yoga şi al anumitor cărţi divin inspirate, căutând să sesizaţi întotdeauna şi trăirile de natură spirituală care apar atunci.
Şi, în cele din urmă (dar nu în ultimul rând ca importanţă), raportarea continuă la Dumnezeu (Ishvara Pranidhana), ne spune Patanjali, ne conferă accesul la starea de extaz spiritual divin (samadhi). Sau altfel spus: dacă noi credem că suntem deseori în stare de comuniune cu Dumnezeu, chiar dacă ne imaginăm că noi comunicăm cu Dumnezeu, dar în meditaţiile noastre nu trăim frecvent stări de samadhi, este evident că de fapt ne autohalucinăm şi nu ne raportăm corect la Supremul Divin. Pentru cei pe care articolele din numerele anterioare ale revistei Yoga Magazin despre starea de samadhi i-au făcut foarte dornici să experimenteze această stare, recomandăm Ishvara pranidhana ca o metodă foarte eficientă pentru atingerea stării de samadhi.
yogaesoteric