Putin modifică doctrina nucleară: Rusia va putea folosi arme nucleare chiar dacă e atacată cu arme convenționale de către un stat non-nuclear
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri, 25 septembrie, că ar putea folosi arme nucleare în cazul în care țara lui va fi atacată de orice stat. Totodată, orice atac convențional asupra Rusiei care ar fi susținut de o putere nucleară ar fi considerat un atac comun, scrie Reuters, citat de RomâniaTV.
În deschiderea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei, la care au participat înalți oficiali, Putin a declarat că au fost făcute propuneri de modificare a doctrinei nucleare a Rusiei și a spus că ar dori să sublinieze una dintre modificările-cheie propuse.
„Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată ca fiind atacul lor comun asupra Federației Ruse”, a declarat liderul de la Kremlin.
„Condițiile pentru trecerea Rusiei la utilizarea armelor nucleare sunt, de asemenea, clar stabilite”, a mai spus Putin, adăugând că Moscova ar lua în considerare o astfel de mișcare dacă ar detecta începutul unei lansări masive de rachete, avioane sau drone împotriva sa.
Totodată, șeful de stat a afirmat că și-a rezervat dreptul de a utiliza arme nucleare dacă Rusia sau Belarus ar fi obiectul unei agresiuni, inclusiv cu arme convenționale. Liderul de la Kremlin a adăugat și că aceste clarificări au fost atent calibrate și proporționale cu amenințările militare moderne cu care se confruntă Rusia în această perioadă.
„Este un semnal pentru Occident”
Declarațiile privind doctrina nucleară a Rusiei trimit un semnal Occidentului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit TASS.
„Acesta ar fi necesar să fie văzut ca un anumit mesaj”, le-a declarat Peskov reporterilor, când a fost întrebat dacă revizuirile doctrinei nucleare a Rusiei pe care Putin le-a anunțat ar putea fi un mesaj către Occident.
„Este un mesaj care avertizează aceste țări cu privire la consecințele în cazul în care ar participa la un atac asupra țării noastre prin diverse mijloace, nu neapărat nucleare”, a continuat Peskov.
Citiți și:
Rusia își modifică doctrina nucleară după aproape 3 ani de la începutul războiului și amenință Ucraina cu un răspuns „extrem de dureros”
Modificarea doctrinei nucleare a Rusiei
Ultimul război pe care îl va mai duce vreodată hegemonul
yogaesoteric
2 octombrie 2024