Puțină ordine în dulapul cu idei dezorientate propagandistic
1. Rusia nu a declarat război Ucrainei și nici Ucraina nu a declarat război Rusiei. Prin urmare, „armistițiu”, „acord de pace” și toate celelalte formule din inventarul semanticii juridice a războiului sunt improprii. În aceeași (dez)ordine de idei, a compara viitoarele relații americano-ruse cu Yalta sau cu pactul Ribbentrop-Molotov (da, am citit deja și asta) nu ajută decât la purjarea de tip diareic a resturilor de halucinații personale, hrănite artificial cu convingerea greșită că Ucraina poate câştiga contra Rusiei.
2. Americanii, în special actuala administrație, consideră că, începând cu februarie 2022, în Ucraina se derulează una dintre ultimele reașezări de după dezmembrarea URSS. Da, nimeni altul decât Donald Trump a început, în primul mandat, livrarea de armament performant american pentru ucraineni. Obama refuzase, conștient că se va ajunge fix unde suntem azi. Neoconii l-au prostit atunci pe Trump, iar acum au dispărut din peisaj. Lor li se datorează cel puțin un milion de morți și mutilați care separă luna ianuarie 2022 de februarie 2025. În ianuarie 2022, negocierile dintre Washigton și Moscova pentru un aranjament nou de securitate în Europa au fost aruncate la coș de către neoconservatorii tip Nuland, convinși că acela e momentul de a îngenunchia definitiv Rusia. Opțiunea a avut efecte exact contrare. Rusia e mult mai puternică decât în 2022, măcar prin sudarea de China și de restul țărilor cu potențial militar considerabil, Putin n-a dispărut din peisaj, iar Europa este praf din punct de vedere economic.
3. În opinia mea, interesul național securitar al României este ca, între noi și Federația Rusă să existe un stat tampon neutru din punct de vedere militar, a cărui neutralitate să fie precizată imprescriptibil în Constituția acelui stat și garantată militar de toate țările europene, de americani și de ruși. O Ucraină naționalist-revanșardă, acceptată în NATO fără să îndeplinească niciunul dintre criteriile standard poate târî oricând întreaga Alianță într-o confruntare directă cu Rusia nucleară. Iar cei care susțin că soluția ar fi fost ca Ucrainei să i se livreze arme nucleare nu știu absolut nimic despre absolut nimic. Între altele, habar n-au despre neproliferare. Îi pomenesc aici numai fiindcă ei sunt exact la nivelul de competență în materie al lui Zelenski, care le-a dat ideea. Diferența dintre habarniștii de pe aici și Zelenski este că ultimul conduce încă o ditai țara.
Autor: Sorin Faur
Citiți și:
Șeful NATO: Vom sprijini Ucraina până când va negocia cu Rusia dintr-o „poziție de forță”
Dincolo de discuția Trump-Putin
yogaesoteric
26 februarie 2025