Raportul CSM în cazul Gregorian Bivolaru insultă Justiţia Suedeză
de Cătălin Dobrescu
Inspecţia Consiliului Superior al Magistraturii asupra cazului MISA-Gregorian Bivolaru este departe de adevăr şi departe de a aduce vreo clarificare opiniei publice sau Mişcării pentru Integrare Spirituală în Absolut. Magistraţii refuză în continuare să ia în considerare abuzurile pe care le reclamă yoghinii de 23 de luni. Surprinzător însă, ei refuză şi să ancheteze motivele reale care au făcut ca, în luna octombrie, Curtea Supremă din Stockholm să respingă extrădarea lui Gregorian Bivolaru. Graba CSM de a finaliza aşa-zisa inspecţie, fără a aştepta clarificările părţii suedeze, clarificări cerute de Ministrul Justiţiei, este grăitoare în acest sens.
Fără a face o anchetă reală asupra acestui subiect, notele de inspecţie ale CSM oferă nişte răspunsuri superficiale, uneori hilare, unele inspirate din presă (?!), lucru cu atât mai îndoielnic cu cât campania de presă anti-MISA susţinută de declaraţiile iresponsabile ale unor „surse judiciare” a fost unul dintre motivele menţionate de instanţa suedeză în decizia de respingere a extrădării.
Printre cele mai ciudate „revelaţii” ale notei de inspecţie a CSM este afirmaţia că yoghinii sunt cei care ar fi furnizat presei materialele care au fost difuzate insistent în martie 2004, materiale care îi prezentau pe yoghini în ipostaze umilitoare. Se afirmă în plus că yoghinii ar fi regizat şi înscenat abuzurile la care au fost supuşi de autorităţi, realizând filme pe care apoi le-au difuzat în Occident pentru a influenţa instanţa suedeză, aceste filmări înscenate fiind în opinia inspectorilor CSM motivul pentru care s-a respins extrădarea lui Gregorian Bivolaru.
Toate aceste argumentaţii ale inspectorilor CSM sunt revoltătoare. Că inspectorii CSM desconsideră într-atâta practicanţii yoga încât le oferă acest răspuns batjocoritor şi ridicol, este deja un lucru obişnuit pentru noi. Dar faptul că, prin această notă de inspecţie, Consiliul Superior al Magistraturii ridiculizează decizia Curţii Supreme de Justiţie din Suedia, făcând să pară că cea mai înaltă instanţă suedeză ar fi luat o decizie arbitrară şi neglijabilă, este îngrijorător. CSM-ul şi-a dorit într-atât să le „dea peste nas” primului ministru şi ministrului justiţiei, încât nu a sesizat că prin aprobarea notei de inspecţie privind cazul Gregorian Bivolaru jigneşte justiţia suedeză, ale cărei corectitudine şi profesionalism sunt bine cunoscute.
1 martie 2006
yogaesoteric