Răspunsul lui Putin dat unui jurnalist BBC

Într-o conferință de presă susținută de preşedintele rus Vladimir Putin pe 18 decembrie 2014, în fața a 1259 de jurnaliști ruși și străini, reprezentantul BBC John Simpson a formulat o întrebare stupidă, într-un stil propagandistic clasic. Răspunsul lui Putin a fost tranșant, taxând totodată lipsa de bun simț a jurnalistului englez.

John Simpson, BBC: Aproape toate ţările vestice consideră că ne aflăm într-un nou război rece şi că dumneavoastră sunteţi cel care, sincer vorbind, aţi decis să-l generaţi. Vedem aproape zilnic avioane ruseşti executând manevre cu totul periculoase aproape de spaţiul aerian vestic. Aceasta cu siguranţă se face conform ordinelor dumneavoastră – sunteţi comandantul şef. Trebuie să fi fost la ordinele dumneavoastră trimiterea trupelor ruseşti pe teritoriul unei ţări suverane, în Crimeea la început, şi apoi, indiferent care urmau să fie consecinţele, în Ucraina de Est.

Acum aveţi o mare problemă cu moneda rusească şi veți avea nevoie de ajutor, susţinere şi înţelegere din afara ţării, în mod particular din vest.

Pot, deci, să vă adresez următoarea întrebare: Veţi profita de această ocazie pentru a le spune oamenilor din vest că nu doriţi să continuaţi noul război rece şi că veţi face tot ce puteţi pentru a rezolva problemele din Ucraina?

Vă mulţumesc!

Preşedintele Vladimir Putin: Vă mulţumesc pentru întrebările dumneavoastră.
Despre exercițiile, manevrele militare și dezvoltarea forțelor noastre armate. Aţi menţionat că Rusia a avut rolul său în generarea tensiunilor existente acum în lume. Rusia a avut rolul său, dar numai în măsura în care a rezultat din faptul că și-a protejat din ce în ce mai ferm interesele sale naţionale. Noi nu atacăm în sensul politic al cuvântului. Noi nu atacăm pe nimeni. Doar ne protejăm interesele. Partenerii noştri din vest – și în special partenerii noștri americani – sunt nemulțumiți pentru că facem exact aceasta (ne ridicăm pentru interesul nostru naţional), nu pentru că permitem acţiuni legate de securitate care provoacă tensiuni.

Daţi-mi voie să vă explic. Aţi amintit despre avioanele noastre, inclusiv despre operațiunile de zbor geostrategice. Vă este cunoscut faptul că Rusia, în anii ’90, a sistat complet orice operaţiuni aviatice geostrategice, în zonele supravegheate de la distanță, așa cum a făcut mai înainte Uniunea Sovietică? Am stopat complet asemenea activităţi, în timp ce zboruri ale aparatelor strategice americane, echipate cu arme nucleare continuă să se desfășoare. De ce? Împotriva cui? Cine a fost amenințat?

Deci, noi nu am survolat ani de-a rândul și doar cu câțiva ani în urmă am reînceput operaţiunile de survolare. Care din părţi a fost provocatorul în această situaţie? Am fost noi?

Noi avem doar două baze militare în afara graniţelor, în zone în care se ştie că există o activitate teroristă intensă. Una din baze este în Kârgâzstan, și a fost instalată în urma solicitării autorităţilor kârgâze, a președintelui Akayev, doar după ce rebelii din Afganistan au început să facă raiduri în acele teritorii. A doua bază este în Tajikistan, de asemenea la graniţa cu Afganistanul. Bănuiesc că sunteți de asemenea interesați de pacea și stabilitatea în acele zone. Prezența noastră acolo este justificată și perfect de înțeles. Acum, există baze americane în multe locuri de pe glob, iar dumneavoastră îmi spuneți că Rusia se comportă agresiv? Aveţi vreun pic de bun simţ? Ce caută forţele armate americane în Europa? De ce au adus şi armament nuclear? Cu ce scop au ajuns acolo?

Echivalentul în dolari al bugetului nostru militar, uşor crescut faţă de anul trecut, este de aproximativ 50 de miliarde de dolari. Bugetul militar al Pentagonului este de zece ori mai mare, 575 de miliarde de dolari, cred, fiind suma recent aprobată de Congres pentru anul 2015. Și îmi spuneţi că noi urmărim o politică agresivă? Este vreun pic de bun simţ în aceasta?

Suntem noi cei care ne-am adus armata la graniţa Statelor Unite sau a altor state? Cine mută bazele NATO și alte infrastructuri militare din ce în ce mai aproape de noi? Nu despre noi este vorba. Ne ascultă cineva? Încearcă cineva să aibă vreo discuţie cu noi? Nu. Nu există niciun dialog. Răspunsul pe care îl tot primim este: „Vedeţi-vă de treaba voastră! Fiecare ţară are dreptul să-și aleagă modul în care își asigură securitatea”. Foarte bine, dar și noi avem dreptul să facem aceasta. De ce noi nu putem?

Şi în final, în ceea ce priveşte sistemele de apărare antirachetă – ceva ce am menționat în Memoriul meu către Adunarea Federală. Cine a încălcat unilateral prevederile tratatului, vital pentru întregul sistem internaţional de securitate? Noi am fost aceia? Nu! Au fost Statele Unite, unilateral. Ele au creat amenințări pentru noi, ele își implementează structurile strategice de apărare antirachetă nu doar în Alaska, ci şi în Europa – în România și Polonia – foarte aproape de noi! Şi dumneavoastră îmi spuneți că noi avem o politică agresivă?!

La întrebarea dacă ne dorim o relație bazată pe respectarea legilor, răspunsul este da, dar doar dacă interesele noastre naţionale, economice și de securitate sunt absolut respectate.

Am negociat aderarea la WTO (World Trade Organisation – Organizaţia Mondială a Comerţului, OMC – n.n.) timp de aproximativ 19 ani și am acceptat compromisuri cu privire la multe subiecte, presupunând că stabilim un acord foarte ferm. Iar apoi…

Nu voi discuta cine are dreptate și cine greșește. (Așa cum am spus cu multe ocazii, consider că poziţia Rusiei în ceea ce privește criza din Ucraina este corectă, iar Vestul a greșit, dar să lăsăm aceasta deoparte pentru moment.)

Deci am aderat la WTO (World Trade Organisation – Organizaţia Mondială a Comerţului – OMC). În contradicție cu regulile WTO, încălcând dreptul internaţional și Carta Națiunilor Unite, Rusiei i-au fost impuse sancţiuni, din nou unilateral și ilegitim. Noi suntem cei care, din nou, am greşit?

Vrem să stabilim relaţii normale în sfera securităţii, în lupta împotriva terorismului. Vom lucra împreună pentru neproliferarea armelor nucleare. Vrem să lucrăm împreună împotriva altor amenințări, inclusiv împotriva traficului de droguri, a crimei organizate și a bolilor infecţioase grave, cum este Ebola. Vom face toate acestea împreună şi vom coopera în domeniul economic, atâta timp cât partenerii noștri doresc aceasta.


Citiţi şi:

Vladimir Putin a adresat un mesaj semnificativ către elita occidentală: «Timpul jocului unilateral s-a terminat…»

Adevărul despre Rusia și situația actuală din Ucraina – o nouă încercare masonică de a declanșa un conflict mondial

 

yogaesoteric
24 ianuarie 2016

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More