Răspunsul Yemenului la agresiunea israeliană: Lovituri militare și controlul strategic al Mării Roșii
Răspunsul militar al Yemenului la agresiunea israeliană, inclusiv atacurile cu rachete și impunerea unei blocade în Marea Roșie, transmite un mesaj puternic în singura limbă pe care Tel Aviv-ul o înțelege, arătând clar sprijinul neclintit al Sana-ei pentru cauza palestiniană.
În ultimul an, pe măsură ce războiul din Gaza a escaladat și conflictul regional s-a extins, Israelul a vizat Yemenul de două ori – prima dată pe 20 iulie și din nou pe 29 septembrie – în încercarea de a reduce atacurile yemenite cu rachete și drone, lovind de ambele dăți orașul port Hodeidah.
Cu toate acestea, eforturile au venit prea târziu. Pe 3 octombrie, forțele armate aliate Ansarallah au anunțat că au atacat din nou Tel Avivul, lovind „ținte vitale” cu ajutorul dronelor Yaffa.
Potrivit bloggerului și jurnalistului yemenit Abdul Salam al-Nahari, „mâna yemenită a ajuns în Israel, iar ceea ce a urmat este doar o discuție trecătoare”. El informează The Cradle:
„Ca un avion yemenit să ajungă în Israel și să parcurgă toată această distanță și ca rachetele yemenite să ajungă în adâncul Israelului fără a fi respinse de Cupola de Fier nu este ceva ușor în acest moment sensibil al războiului din Gaza și Liban.”
Sanaa intervine
Drone și rachete balistice yemenite fuseseră deja lansate spre Israel în lunile anterioare, Tel Aviv identificând „200 de rachete și drone” lansate din Yemen începând cu 7 octombrie, culminând cu atacul fără precedent din 20 iulie. Nahari descrie aceasta ca fiind o realizare semnificativă, având în vedere resursele militare limitate ale Sanaa și distanța mare dintre cele două țări.
Cea mai puternică palmă yemenită – după cum spune Nahari – a venit odată cu pătrunderea rachetelor hipersonice yemenite în adâncul Israelului, după ce acestea au depășit în atacul lor zonele Umm al-Rashrash, cunoscute în prezent ca orașul-port Eilat.
Odată cu asasinarea secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, și cu extinderea războiului în Liban, operațiunile Yemenului vor continua să sprijine rezistența din Palestina și Liban, indiferent de consecințe, subliniază Nahari.
Decizia Yemenului de a escalada împotriva statului de ocupație a fost deliberată, având ca obiectiv sprijinirea cauzei palestiniene și încetarea agresiunii asupra Gazei, cu orice preț.
Un oficial de rang înalt al armatei yemenite, vorbind pentru The Cradle, a dezvăluit:
„Toate formațiunile armatei yemenite și-au ridicat nivelul de pregătire de când prima rachetă yemenită a ajuns în Israel și înainte de lansarea primei faze de închidere a Mării Roșii pentru navigația israeliană.”
Oficialul subliniază, de asemenea, că asasinarea de către Israel a liderilor rezistenței, precum Ismail Haniyeh și Nasrallah, nu a făcut decât să întărească hotărârea Yemenului de a se confrunta cu Israelul. Începând de anul trecut, în tot Yemenul au fost inițiate programe de pregătire voluntară sub denumirea de „Forțe de mobilizare generală”. Aceste forțe civile sunt supuse unui antrenament militar intensiv pentru a crește gradul de conștientizare și a se pregăti pentru război.
Yemenul răspunde întotdeauna
În ianuarie, când forțele navale americane au țintit soldați yemeniți în Marea Roșie, omorând 10 persoane, mișcarea Ansarallah a promis că va riposta. Promisiunea a fost reiterată atunci când avioane israeliene au lovit portul Hodeidah. Într-un discurs televizat, liderul Ansarallah, Abdul Malik al-Houthi, a subliniat inevitabilitatea unui răspuns, afirmând că întârzierea a fost strategică, pentru a asigura o lovitură mai eficientă asupra statului de ocupație.
Bandar Sarhan, cercetător în domeniul politicilor publice la Universitatea Dhamar, a declarat pentru The Cradle că întârzierea răspunsului yemenit vine în conformitate cu cerințele războiului.
Sarhan explică faptul că oportunitatea pentru un răspuns yemenit este întotdeauna deschisă. În timp ce Gaza rămâne sub tirul israelian și Libanul este vizat, momentul pentru represaliile Yemenului este încă iminent. „Răspunsul yemenit va fi suficient de puternic pentru ca lumea să audă gemetele Israelului”, spune Sarhan.
Discursul public promovează narațiunea israeliană potrivit căreia a fost vizată infrastructura militară vitală a Yemenului, însă, în realitate, țintele sunt adesea civile. Vorbind pentru The Cradle, scriitorul Amin al-Nahmi a criticat țintirea infrastructurii civile din Hodeidah, numind-o „o încercare de a stârni nemulțumirea împotriva Ansarallah”. Cu toate acestea, a avut loc contrariul, sprijinul popular pentru rezistența yemenită devenind și mai puternic.
Nahmi confirmă faptul că raidurile din prima și a doua operațiune din Hodeidah au avut ca scop lovirea unor ținte civile și media, mai degrabă decât a siturilor militare.
Israelul evită siturile militare yemenite
Pe 20 iulie, avioanele israeliene au vizat rezervoare de combustibil din portul Hodeidah, provocând pagube de peste 20 de milioane de dolari. Atacul recent de la sfârșitul lunii septembrie a vizat portul Ras Isa din apropierea orașului Hodeidah, rezervoarele de stocare a combustibilului, precum și centrala electrică a orașului Hodeidah, provocând patru morți și 29 de răniți, potrivit Ministerului yemenit al Sănătății din cadrul guvernului de la Sanaa.
Scriitorul și analistul economic yemenit Rashid al-Haddad a declarat pentru The Cradle că țintirea sistematică a infrastructurii de stocare a derivatelor petroliere din portul Hodeidah va avea repercusiuni în viitor, în cazul revenirii blocadei sau a războiului asupra Yemenului.
„Această luare în vizor a afectat pentru prima dată 38 de rezervoare de petrol, în care erau stocate în mod obișnuit cantități foarte mari de derivate din petrol, fiind unele dintre cele mai importante rezervoare de petrol de rezervă ale țării, mai ales că portul Hodeidah deservește aproximativ 24 de milioane de persoane.”
Cu privire la dimensiunea pierderilor materiale, Haddad spune:
„Pierderile nu depășesc 20 de milioane de dolari, dar infrastructura și depozitarea au fost grav afectate și va fi nevoie de ani de zile pentru a le reface. Aceasta va reduce capacitatea țării de a stoca mai multe produse derivate din petrol, mai ales în contextul stării de război. Rezervoarele respective, precum și portul Hodeidah, sunt infrastructuri civile, a căror țintire este interzisă în temeiul dreptului internațional umanitar.”
Securitatea Yemenului este încă în joc
Un înalt funcționar din cadrul Yemen Petroleum Company a dezvăluit pentru The Cradle că societatea a anticipat acțiunile ostile împotriva Yemenului și a golit rezervoarele de combustibil din Hodeidah și Ras Isa înainte de lovituri. Măsura de precauție a asigurat Yemenului o aprovizionare suficientă cu derivate din petrol, prevenind o criză a combustibilului, în ciuda atacurilor.
În contextul extinderii războiului, Hodeidah rămâne o poartă crucială pentru importurile de alimente, medicamente și combustibil ale Yemenului. Peste 70% din comerțul său trece prin acest port, fiind „singurul plămân marin prin care Yemenul respiră”, potrivit lui Haddad.
De la construirea sa în 1961, în cooperare cu fosta Uniune Sovietică, portul a jucat un rol central în economia Yemenului, fiind al doilea după Aden.
Cu toate acestea, a suferit pagube importante din cauza loviturilor aeriene susținute de coaliția condusă de Arabia Saudită în timpul războiului. Însă portul a continuat să funcționeze, deservind zilnic milioane de yemeniți.
Închiderea Mării Roșii pentru Israel
Aceasta nu a fost prima dată când loviturile israeliene au vizat Yemenul. În 1976, Yemenul a fost supus raidurilor unor avioane neidentificate, confirmate ulterior ca fiind israeliene într-un documentar din 2022, The Unknown Aggression (Agresiunea necunoscută). În plus, în 1973, Yemen a jucat un rol esențial în închiderea Mării Roșii pentru navigația israeliană, în cooperare cu Egiptul, în timpul războiului arabo-israelian.
Atunci, ca și acum, în ciuda capacităților militare limitate ale Yemenului, coordonarea sa cu Egiptul a blocat cu succes accesul israelian la această cale navigabilă esențială. Astăzi, locația strategică a Yemenului continuă să reprezinte o provocare pentru Israel, mai ales că forțele yemenite câștigă putere și influență în regiune.
În concluzie, implicarea Yemenului în conflictul regional mai larg a devenit din ce în ce mai semnificativă, capacitățile sale militare surprinzând atât aliații, cât și inamicii. Pe măsură ce războiul continuă, acțiunile Yemenului, împreună cu sprijinul său pentru rezistență, vor modela fără îndoială viitorul regiunii.
Citiți și:
Israelul a lansat operațiunea „Brațul întins”, la 1.800 de km distanță ‒ prima dată când atacă o țintă din teritoriul Yemenului: Este cea mai amplă operațiune din istoria țării
Salvgardarea suveranității: Rețeaua masivă de spionaj din Yemen
Investigație The Washington Post. America și crimele de război din Yemen. Dezvăluiri teribile!
yogaesoteric
25 octombrie 2024