Ratele se apropie de vârf – multă durere pentru împrumutații europeni
Este posibil ca majorările ratelor dobânzilor să fi atins apogeul în Europa, dar pentru consumatorii, companiile și guvernele care au împrumutat trilioane de euro în perioada în care costurile erau extrem de scăzute, mai sunt încă multe de suferit.
În ultimul deceniu, împrumutații de pe întregul continent s-au confruntat cu rambursarea unui munte de datorii vândute când costurile de finanțare erau de multe ori mai mici. Deși ajustarea este dureroasă, inclusiv în SUA, este un șoc deosebit în Europa, unde ratele dobânzilor au fost sub zero timp de opt ani.
Mulți debitori au amânat refinanțarea în speranța că ratele vor coborî din nou. Dar, având în vedere că economiile au avut în mare parte performanțe mai bune decât se așteptau, această revenire pare din ce în ce mai puțin probabilă. Investitorii prevăd că anii următori vor fi marcați de neplată și de reduceri de cheltuieli, deoarece o parte mai mare din veniturile companiilor, gospodăriilor și statelor va fi destinată finanțării datoriilor.
Un indicator clar al apropierii acestei schimbări este diferența dintre dobânzile pe care le plătesc în prezent guvernele și companiile la nivel mondial și suma pe care ar fi necesar să o plătească dacă s-ar refinanța la nivelurile actuale. Cu excepția câtorva luni din preajma crizei financiare mondiale, acest indicator a fost întotdeauna sub zero. În prezent se situează în jurul unui nivel record de 1,5 puncte procentuale.
„Problemele legate de creditele europene ar putea fi mult mai grave decât în SUA”, susține Mark Bathgate, un fost investitor la Goldman Sachs și BlueBay Asset Management, care acum conduce propria firmă de consultanță.
Pentru companii, dintre care multe s-au împrumutat masiv în timpul pandemiei, refinanțarea va începe în 2025 și va atinge un maxim în 2026. Firmele cu randament ridicat din Europa au datorii de peste 430 de miliarde de dolari scadente în a doua jumătate a deceniului, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Impactul va afecta atât angajatorii, cât și angajații.
„În timpul anilor banilor ușori nu s-a luat atât de mult în considerare cum ar putea arăta un mediu cu dobânzi ridicate”, a declarat Danielle Poli, manager de portofoliu la Oaktree Capital Management. „Încă vedem că se pregătește stresul pentru unii debitori, în special pentru cei care au structuri de capital mai agresive.”
Moody’s Investors Service estimează că rata de neplată a celor mai riscante companii va depăși media istorică până la sfârșitul acestui an, înainte de a atinge un vârf de 4,7% în martie 2024. Pentru Europa, se preconizează că va atinge 3,8% la mijlocul anului viitor.
Companiile ar putea fi nevoite să înceapă să strângă fonduri pentru refinanțare cu până la un an înainte ca datoria să ajungă la scadență, în cazul în care este nevoie să găsească noi creditori, potrivit lui Jochen Schönfelder, partener senior la Boston Consulting Group din Köln.
Durerea pentru consumatori va fi resimțită mai ales prin creșterea costurilor ipotecare, iar în multe țări majorarea ratelor dobânzilor nu s-a reflectat încă în plățile lunare.
Citiți și:
Sistemul financiar de forţă şi tendinţele pe termen scurt ale lumii vestice
Nivelul de trai se prăbușește în SUA: Tot mai mulți americani își cumpără alimentele în rate!
yogaesoteric
2 octombrie 2023