Războiul aurului negru
În urmă cu ceva vreme, băieții de la butoanele SUA s-au hotărât să-l pedepsească pe Putin pentru decuplarea Rusiei de la mișcarea de globalizare a lumii. Strategia găsită era cea care sărea cel mai bine în ochi: sărăcirea veniturilor bugetare. Cum o mare parte a bugetului Federației Ruse se învârte în jurul hidrocarburilor, devine cât se poate de limpede că o scădere a cotațiilor petrolului lovește direct veniturile bugetare ale Rusiei. Și fix așa au procedat punând la înaintare pionul saudit.
În plus, Rusia s-a confruntat și cu mai multe sancțiuni care i-au atacat aprovizionarea cu bunuri de consum. Practic, peste noapte, rușii s-au trezit cu magazinele goale. Era setup-ul clasic pentru instrumentarea unei lovituri de stat prin intermediul nemulțumirilor populare. Ceea ce s-a petrecut a depășit însă toate așteptările: rușii au reușit să-și revigoreze agricultura și, pornind aproape de la zero, au clădit o industrie alimentară care, din importatori i-a transformat în exportatori.
În ceea ce privește zona agricolă, printr-o planificare excelentă, au reușit să bage în faliment fermele americane, inundând piața cu produse agricole ieftine. Cu toate că în 2014 mulți credeau că zilele lui Putin sunt numărate, în 2016 transformarea a fost atât de mare încât, practic, vorbeam de o altă țară: Bloomberg a plasat economia Rusiei pe locul 12 într-un top al celor mai inovative economii ale lumii. Propaganda vă împiedică să vedeți realitatea care ne spune că vecinul de la est e pe locul opt în lume în ceea ce privește concentrarea de companii high-tech și pe locul trei în ceea ce privește numărul de oameni de știință și ingineri. Dacă ați cunoaște aceste realități n-ați mai fi surprinși de armele revoluționare pe care le prezintă sau de continua reducere a veniturilor bugetare din materii prime în favoarea celor din exporturi de produse finite.
Interesant este că recent rușii au hotărât să „spargă casa” furnizărilor de petrol. Permanenta hărțuire a americanilor în ceea ce privește Nord Stream 2 pare că l-a deranjat destul de mult pe Putin astfel încât acesta pare decis să-i pedepsească exemplar. Inundând piața cu petrol ieftin, Putin dă o lovitură de grație industriei americane de gaze şi petrol de șist. Culmea e că, încă de la asasinarea lui Soleimani, prețul petrolului în loc să crească a scăzut. Aceasta a pus o presiune permanentă pe producătorii americani. De data aceasta, eșecul ultimei întâlniri de la Viena s-a lăsat cu o cădere bruscă de 10%, amenințând că situaţia nu va rămâne așa.
Există însă și o victimă colaterală care își încasează o pedeapsă radicală pentru politica tembelă pe care a dus-o până acum: Arabia Saudită. Prețul spre care merge petrolul e mult sub estimările pe care a fost construit bugetul Arabiei Saudite, astfel încât acolo se întrevăd probleme serioase. Culmea e că, în ciuda așteptărilor de tăiere suplimentară a producției, într-o mișcare destul de ciudată, prințul Arabiei Saudite a hotărât să contraatace cu creșterea livrărilor, astfel încât prețurile urmează să cadă chiar mai mult decât și-ar fi imaginat cineva. Într-un fel e logic ceea ce a făcut Mohammed bin Salman: producătorii americani sunt și dușmanii săi, astfel încât, a merge pe mână cu Putin e mult mai productiv întrucât îi va împinge pe americani mai repede în faliment.
După cum bine ne amintim, Mohammed bin Salman a mai avut o tentativă de distrugere a industriei americane a hidrocarburilor de șist, însă ea a eșuat din cauza susținerii artificiale primite de către producătorii americani prin intermediul bondurilor ieftine. De data aceasta jocul însă e diferit. Rusia are cele mai mici costuri de extracție ale petrolului, astfel încât poate coborî prețurile la niveluri de neimaginat pentru nimeni. În plus, mai e o particularitate: rușii nu-și vând petrolul doar pe dolari! Fac livrări și pe yuani și pe euro, astfel încât deranjul pe care-l fac pe piața dolarului îi lovește marginal. În timp ce americanii încasează întreaga lovitură frontal.
Asistăm, iată, la o geopolitică mișcătoare: dușmanii se împacă pentru a lupta împotriva altor dușmani comuni într-un cerc a cărui finalitate va fi ori moartea regelui ori un conflict de proporții. Rămâne să vedem ce urmează.
Citiţi şi:
Președintele rus Vladimir Putin inspiră teroare Noii Ordini Mondiale, susține un analist politic
De ce a anunțat președintele Putin un referendum referitor la modificarea Constituției în Rusia (I)
yogaesoteric
26 iunie 2020