Reacții internaționale în urma atacurilor de la Paris. Ziarele franceze: «Suntem în plin război». Putin: «ISIS e finanțat de peste 40 de țări»
Atacurile sângeroase de la Paris, în care peste 130 de oameni au fost uciși, iar mai mult de 350 au fost răniți, au provocat transformări pe scena politică a globului.
Situația în Franța
Primele reacții au fost ale presei franceze, care a titrat: „Suntem în plin război”. A urmat discursul președintelui Francois Hollande, care a anunțat: „Franța e în război”, „Nu îi vom lăsa să ne sperie. Vom purta această luptă şi va fi nemiloasă!” „Am mobilizat toate forțele disponibile pentru a-i neutraliza pe teroriști și pentru a securiza toate zonele. Am cerut întăriri militare. Au ajuns deja în capitală și în împrejurimi, pentru a contracara orice potențială amenințare”. În baza unei legi din 1955, președintele Franței a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul țării și a închis granițele. De asemenea, Hollande a declarat că vor fi create, în următorii patru ani, încă 5.000 de locuri de muncă în Poliție și alte peste 1.000 în serviciile de informații, iar Ministerul Apărării va beneficia de un buget mai mare.
Premierul francez Manuel Valls a declarat la rândul său: „Suntem în stare de război” și „vom lovi dușmanul pentru a-l distruge în Franța, Europa, Siria și Irak”.
La începutul acestei săptămâni, în Franța au avut loc peste 150 de raiduri ale poliției și armatei, în căutarea teroriștilor. Zece mii de militari au fost mobilizați pentru operațiunile anti-teroriste care au loc în această perioadă pe teritoriul francez.
Autoritățile franceze au anunțat că intenționează să mențină starea de urgență pe o perioadă de trei luni, după ce vor obține aprobarea Parlamentului pentru aceasta. Starea de urgență permite forțelor de ordine să impună restricții de circulație cetățenilor și mijloacelor de transport, să instituie zone de securitate și să închidă sălile de spectacol sau alte perimetre în care oamenii se pot întâlni în număr mare. Mai mult, autoritățile pot aresta la domiciliu orice persoană „a cărei activitate se dovedește periculoasă pentru securitatea și ordinea publică”, după cum scrie în textul legii.
Autoritățile franceze au acționat și în plan extern. Franța a lansat atacuri militare dure în Siria, iar ministrul francez al Apărării a invocat un articol din tratatele europene care prevede solidaritatea statelor UE, care vor acționa în comun în cazul unor agresiuni asupra unuia dintre membrii Uniunii. Acest articol este invocat pentru prima dată în istoria Uniunii Europene.
Șefa diplomației EU a anunțat că Uniunea Europeană și statele membre și-au exprimat sprijinul „unanim” în urma cererii de asistență a Franței, după atacurile de la Paris. În baza articolului 42-7 din Tratatul de la Lisabona, oficialii francezi speră ca statele UE să coopereze la intervenția Franței din Siria și la alte operațiuni.
Între timp, serviciile secrete franceze, care au fost anunțate de iminența acestor atacuri înainte ca ele să se producă, susțin că ținta ar fi fost, nici mai mult, nici mai puțin, decât însuși președintele Franței! Pe site-urile și în presa din această țară nu se discută despre incompetența crasă a autorităților, care nu au reușit să asigure siguranța cetățenilor, în ciuda tuturor măsurilor de securitate care sporesc simțitor după fiecare atentat, ci reprezentanții Serviciilor sunt ipostaziați în salvatori ai Președintelui.
Reacții internaționale
La summitul G20, care are loc în aceste zile la Ankara, în Turcia, președintele rus Vladimir Putin și președintele american Barack Obama au avut o discuție de aproximativ jumătate de oră, departe de ochii presei, înghesuiți la o măsuță retrasă, împreună cu câte un consilier. Cei doi șefi de stat au decis să își unească eforturile pentru anihilarea grupării teroriste ISIS. După discuții, un reprezentant al Casei Albe a declarat că Obama a apreciat implicarea Rusiei în rezolvarea situației din Siria. „Președintele Obama și președintele Putin au convenit asupra necesității unei tranziții politice conduse de sirieni, care să fie precedată de negocieri mediate de ONU între opoziția și regimul din Siria, precum și de o încetare a focului”, a continuat oficialul american.
La rândul lui, Vladimir Putin a declarat: „Canalele de finanțare ale teroriștilor trebuie să fie tăiate. Am dat exemple despre cum ISIS este finanțată de indivizi din diverse țări. Banii vin, după cum am aflat, din 40 de țări, printre care și câteva state din G20”.
De asemenea, oficiali ruși au anunțat că au ajuns la un acrod cu Franța privind cooperarea în lupta împotriva Statului Islamic. Președintele Putin a ordonat forțelor navale ruse din Mediterana să coopereze „ca aliate” cu flota franceză din zonă. Forțelor franceze li se va alătura portavionul Charles de Gaulle, trimis după atacurile din Paris, astfel triplându-se prezența militară franceză în zonă.
Pe de altă parte, gruparea Statul Islamic a avertizat într-o nouă înregistrare video difuzată luni, 16 noiembrie, că toate țările care participă la loviturile aeriene din Siria împotriva ISIS vor deveni la rândul lor victimele unor atacuri sângeroase. Presa s-a grăbit să titreze „Întreaga Europă e amenințată”, iar mass media din S.U.A. a accentuat faptul că americanii sunt ținte predilecte ale teroriștilor.
După toate aceste evenimente, Polonia a decis să refuze cota obligatorie de imigranți.
Norvegia a anunțat la rândul său că va permite imigranților să rămână în această țară cel mult cinci ani, după care vor fi trimiși înapoi în statele de unde au venit. Totuși, dacă situația în țările refugiaților se va ameliora înainte de acest termen, ei vor trebui să revină la locurile lor de baștină chiar mai devreme de termenul de cinci ani.
O reacție interesantă a venit din Suedia. Întrebată de un jurnalist dacă această țară și altele ar trebui să fie îngrijorate de ascensiunea extremismului, ministrul de Externe Margot Wallström a afirmat: „Da, este clar că avem motive să fim îngrijorați când vedem că sunt atât de mulți oameni care s-au radicalizat. Și, încă o dată, revenim la situații ca cea din Orientul Mijlociu, în special cea cu privire la palestinieni, care spun: «Nu avem niciun viitor, trebuie să acceptăm o situație disperată sau să recurgem la violență»”.
Israelul a reacționat dur la această opinie care sugerează că terorismul a luat amploare în lume din cauza genocidului din Palestina și a cerut diplomației suedeze să prezinte clarificări.
În următoarea perioadă urmează să aibă loc noi întâlniri la nivel înalt între președinții Franței, Rusiei, Germaniei, Statelor Unite ale Americii și altor mari puteri, care se vor înțelege asupra modului în care va arăta în viitorul apropiat scena geopolitică.
Acum Europa fierbe și e oripilată, ca și cum nu ar fi fost nicidecum previzibil că asemenea atrocități se vor petrece. Pentru orice om cu o minimă inteligență e dificil să nu se întrebe dacă nu cumva se fac, din nou, jocuri murdare peste capetele cetățenilor. Acceptarea cu brațele deschise, fără minime precauții, a valului imens de refugiați, odată cu care au intrat nestingheriți în Europa toți teroriștii care au vrut aceasta, nu avea cum să rămână fără urmări.
Citiți și:
S-ar putea ca luptători ISIS ce au fost infiltraţi printre refugiaţi să fi adus în Europa o armă cumplită
Regizorul american Oliver Stone: Uitați de ISIS! America este adevărata AMENINȚARE pentru lume!
yogaesoteric
17 noiembrie