Recomandările OMS privind educația sexuală: Copiii trebuie să învețe despre masturbare de la 4 ani și despre orientarea sexuală și acceptarea homosexualității, de la 9 ani
Masturbare de la 4 ani, acceptarea homosexualității și contact sexual începând cu vârsta de 9 ani – acestea sunt o parte din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind educația sexuală.
În ultima perioadă, România se confruntă cu presiuni privind introducerea educației sexuale în școli, cel mai aprig susținător al acestei agende fiind chiar președintele Klaus Iohannis.
Pe de altă parte, co-președintele AUR, Claudiu Târziu, a subliniat recent că partidul AUR se împotrivește ferm „coruperii inocenței copiilor, așa cum recomandă anumite norme ale unor organizații cu agendă neomarxistă”.
Dar să vedem care sunt recomandările OMS privind educația sexuală, așa cum au fost definite în urmă cu 11 ani.
Standardele prevăzute în documentul mai sus menționat indică ce ar trebui, chipurile, să cunoască copiii din anumite categorii de vârstă, astfel încât „să-și trăiască sexualitatea într-o manieră împlinită și responsabilă”.
Încă din introducere, OMS precizează că în privința educației sexuale „este necesară o abordare holistică, bazată pe înțelegerea sexualității ca pe un domeniu al potențialului uman, care să ajute copiii și tinerii să-și formeze abilități esențiale pentru a-și determina sexualitatea și relațiile la diferite etape de dezvoltare”.
„Această abordare îi ajută (pe copii și pe tineri – n.red.) să devină mai informați și, astfel, să-și trăiască sexualitatea și parteneriatele de o manieră împlinită și responsabilă. Iar abilitățile respective sunt esențiale pentru autoprotejarea față de potențialele riscuri”, subliniază OMS.
OMS precizează că simțurile sexuale apar la copii de la o vârstă foarte fragedă, la 2-3 ani ei începând să-și exploreze propriile trupuri, prin masturbare timpurie, sau pe ale prietenilor, prin jocuri de rol.
„Copiii învață despre mediul în care trăiesc prin experiment, iar sexualitatea nu diferă cu nimic de alte domenii în acest sens. În urma unei cercetări extensive observaționale au fost identificate comportamente sexuale comune la copii, asigurând astfel că acest tip de comportament este considerat normal”, subliniază OMS.
De fapt, insistă OMS, sexualitatea la copii este mult mai pronunțată decât la adulții obișnuiți. Acesta poate fi considerat un aspect al dezvoltării senzualității, care reprezintă o parte a dezvoltării psihologice, sociale și biologice.
Grupele de vârstă pentru care sunt indicate recomandări în documentul OMS sunt 0-4, 4-6, 6-9, 9-12, 12-15 și peste 15, şi au fost selectate în conformitate cu grupurile de vârstă ale OMS, deoarece acestea reflectă etapele de dezvoltare.
De exemplu, pentru categoria de vârstă 0-4 ani, copiii urmează să fie educați să-și formeze respectul pentru egalitatea de gen. Deja copilul află despre bucuria de a-și atinge propriul trup prin masturbare și este sprijinit să-și exprime propriile necesități, dorințe și limite.
Copiii cu vârsta de 4-6 ani sunt învățați despre sentimentele sexuale (apropiere, plăcere, excitare), care ar trebui să nu includă constrângerea sau ofensa. De asemenea, copiii pot afla acum despre dragostea față de persoanele de același sex.
Copiii de 6-9 ani discută deja despre actul sexual, despre „sexul acceptabil” (acord reciproc și voluntar).
Copiii de 9-12 ani ajung la prima experiență sexuală, sunt învățați despre orientarea sexuală și despre diferența dintre identitatea de gen și sexul biologic.
Începând cu 12 ani, elevii urmează să afle la școală despre sarcină, chiar și în cazul persoanelor de același sex, despre contracepție și despre avort.
De la 15 ani, adolescenții urmează să fie învățați să aibă o părere critică față de normele culturale/religioase ce țin de sarcină sau calitatea de a fi părinte. Acum, OMS recomandă ca elevii să fie ajutați să-și schimbe posibilele sentimente nefavorabile, de dezgust și de respingere față de homosexualitate cu acceptarea și aprecierea diferențelor de orientare sexuală. Tot acum, tinerele fete sunt învățate despre dreptul la avort.
În ceea ce privește mediul educațional, OMS precizează că acesta ar trebui „să ofere posibilități de învățare copiilor pentru a obţine propriile experiențe într-un mediu sigur și stimulator”.
Citiți și:
Educația sexuală – armă insidioasă de distrugere a inocenței copiilor noștri (I)
CEDO refuză părinților dreptul de a-și educa copiii în ce privește viața intimă
yogaesoteric
8 septembrie 2021