Referendumul din Olanda: încă un băț zdravăn în roțile Europei
Hărmălaia creată de „Panama Papers” a aruncat în anonimat un eveniment foarte important: referendumul din luna aprilie din Olanda care a pus în discuție acordul de asociere UE – Ucraina!
Ei bine, olandezii au spus NU cu majoritate largă (64%), iar prezența a depășit cu două procente pragul necesar de 30%, astfel că referendumul este valabil.
Acordul cu UE a fost trăgaciul revoluției de la Kiev. Anunțul abandonului negocierilor făcut de președintele Viktor Ianukovici, pe 21 noiembrie 2013, cu numai o săptămână înainte de summit-ul de la Vilnius, unde trebuia semnat, a declanșat Euro-Maidanul. Revolta s-a soldat cu răsturnarea regimului și fuga lui Ianukovici în Rusia. Ulterior, acordul a fost încheiat și ratificat de toate țările UE. Inclusiv de Olanda.
Doar că Țările de Jos au adoptat la 1 iulie 2015 un act normativ care permite ca orice lege să poată fi pusă în discuție de un referendum, dacă se strâng 300.000 de semnături. Ceea ce s-a petrecut cu ușurință.
Însă nu asocierea cu Ucraina a fost miza euroscepticilor, ci posibilitatea de a pune încă un băț în roatele Europei. Euroscepticismul olandez este cunoscut de mult: în 2005, batavii au respins proiectul constituției europene, pe 1 iunie, la doar patru zile după ce o făcuseră și francezii. Acest sentiment s-a păstrat: potrivit unui sondaj realizat la începutul lunii aprilie pentru Atlantico de Institutul Elabe, doar 25% din olandezi cred că există mai multe avantaje decât dezavantaje din apartenența la UE. Acesta fiind, alături de Belgia, cel mai mare euroscepticism din Uniune.
Referendumul din aprilie afectează foarte puțin Ucraina, dar enorm Uniunea Europeană. Întâi, transmite un puternic semnal britanicilor, înainte de plebiscitul din 23 iunie, care poate aduce „Brexitul”. Apoi, deși referendumul este doar consultativ, partidele din Olanda vor fi obligate să țină seama de mesajul populației, dat fiind că pe 15 martie 2017 vor fi alegeri legislative. Deja, pe primul loc în sondaje se plasează euroscepticii lui Gerg Wilder, iar a ignora acest curent ar fi un risc uriaș pentru celelalte partide.
Citiți și:
O decizie recentă, curajoasă şi surprinzătoare. Polonia îşi proclamă deja în mod ferm autonomia faţă de Bruxelles
Referendumul din Marea Britanie va fi oare molipsitor?
yogaesoteric
9 iunie 2016