Resursele naturale esenţiale vieţii au devenit obiect de afaceri pentru capitalişti, sfidându-se dreptul nostru ca ființe umane de a le folosi

Cazul Nestle

Capitaliştii de la Nestle vând apă fără să-i coste mai nimic şi realizează profituri de miliarde de dolari, în timp ce în multe zone ale globului se moare de sete.

La sfârșitul anului 2017, în statul Connecticut a avut loc un proces împotriva prădătoarei companii capitaliste Nestle, care distruge totul în drumul ei pentru profit.

Procesul a fost intentat împotriva Nestle Waters North America Inc. care a susţinut în mod fals că apa livrată de ei la sticle, denumită Poland’s Natural Spring Water, este apă procesată şi de calitate superioară, filtrată de laboratoarele lor, ceea ce s-a dovedit a fi o minciună, această apă fiind extrasă direct din pământ. Este aceeași apă care curge la robinet în cea mai mare parte a gospodăriilor americane, totul fiind o înşelătorie de proporţii. Compania a păcălit municipalităţile lăsând să se înţeleagă că au existat cheltuieli majore pentru purificarea apei din sticle şi că Nestle nu trebuie să plătească nicio taxă sau impozit, profitând în multe cazuri de legile corupte ale locului din care exploatează apa.

Paradoxal, chiar în unul dintre cele mai bogate state americane, California, care se confruntă în ultimii ani cu o criză de proporţii a apei potabile, Bloomberg arată că Nestle a semnat un contract cu US Forest Service, prin care plăteşte 0,000001 dolari pentru fiecare sticlă de apă îmbuteliată. Ştie cineva câte sticle a îmbuteliat Nestle la această facilitate? Ştie cineva care sunt cheltuielile companiei la acest punct de lucru, când ei deja le umflă cu facturi care nu au nicio relevanţă şi cu altele care sunt „translatate” din toate locurile în care Nestle are operaţiuni comerciale şi de producţie? Asta în timp ce mulţi consumatori americani şi europeni plătesc 1-2 dolari pe o sticlă de apă, iar municipalităţile din locurile din care Nestle îmbuteliază apă nu primesc decât sume infime, taxe comparabile cu cele plătite de secretarele de la aceste primării.

Dar Nestle ştie foarte bine să angajeze armate de avocaţi şi să plaseze șpăgi imense, aşa cum fac şi Uber şi multe companii capitaliste, care conform legilor locale acţionează ilegal, dar datorită șpăgilor plătite şi agresivităţii avocaţilor ele sunt acceptate şi „legalizate”, pentru că sistemul capitalist este fundamentat pe legalizarea fraudei pentru un grup de infractori aflați în legătură cu statul, acesta fiind şi motivul pentru care este denumit crony capitalism (capitalism între prieteni).

În San Bernardino, California, Nestle a plătit către US Forest Service o taxă anuală de… (ţineţi-vă de scaune)… 524$ pentru extragerea a aprox. 120 de milioane de litri de apă, chiar în perioada secetei cumplite pe care a traversat-o California.

Tipul de capitalism american actual este cel în care pentru bani, şacalii în cârdăşie cu administrațiile capitaliste corupte locale, şi chiar cu guvernul federal, îşi bat joc de propria populaţie, pe care o amendează pentru consum de apă pentru udarea grădinii proprii, apă pentru care oricum omul de rând plăteşte cu vârf şi îndesat.

Atenţie România, este un prăpăd pe care Nestle îl face peste tot, pentru a-și umfla buzunarele, mascându-și hoția prin false investiţii şi oferirea câtorva locuri de muncă, secătuind resursele de apă potabilă în combinaţie cu statul capitalist corupt.
Mai vor românii o ţară ca afară? Să ne uităm în jurul nostru, fiindcă poate chiar o avem.


Citiți și:

Scandal mondial împotriva privatizării apei. Declarațiile șocante ale fostului președinte al companiei Nestle

Slovenia, singura țară din UE unde dreptul la apă este garantat prin Constituţie. «Nu este o marfă»

 

yogaesoteric
10 iunie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More