Riscurile internetului mobil: de ce ne îmbolnăvim tot mai des?

Din clipa apariției și a omniprezenței dispozitivelor mobile, nu au mai contenit discuțiile despre gradul lor de nocivitate pentru organismul uman. Pătrunderea totală a tehnologiilor fără fir a actualizat și mai mult această problemă. 

Azi aproape fiecare persoană are un telefon cu ieșire la internet, pe care îl folosește destul de activ. O mare parte din populație adoarme și se trezește cu telefonul mobil alături, începe dimineața cu deșteptătorul și fluxul de știri de pe portalurile informaționale sau rețelele de socializare, ascultă muzică în mijloacele de transport, vizionează clipuri video. Asta în timp ce multă lume nu se întreabă ce urmări poate avea accesul nelimitat la rețea din orice loc. 

În timp ce lucrează cu poșta electronică sau documentele din smartphone, vizualizează site-uri pe un dispozitiv mobil sau utilizează aplicațiile, omul se expune unui pericol grav, fără a ține cont de faptul că de multe ori internetul mobil poartă în sine riscuri mult mai mari decât cel fix. Savanții și medicii îndeamnă oamenii, în special adolescenții și cei care fac parte din grupurile de risc, să nu-și provoace un rău ireparabil, să reducă la minim utilizarea dispozitivului mobil și să dozeze timpul aflării în internet. 

Accesibilitate și o acoperire largă 

Internetul mobil asigură posibilitatea de conectare la Rețeaua Mondială din orice loc. La acest moment, toate tehnologiile moderne de comunicare mobilă își prezintă soluțiile în sfera dată. Dacă primele ieșiri pe internet cu ajutorul telefonului se făceau prin tehnologia CSD, în care traficul era socotit, reieșind din timpul sesiunii și era foarte scump, după apariția și extinderea tehnologiilor de acces mobil la internet, an de an aceste servicii au devenit tot mai accesibile. Foarte populare au devenit modemurile fără fir – dispozitive care permit conectarea notebook-ului și a computerului staționar la rețeaua operatorului de comunicare mobilă. 

Implementare activă a tehnologiei LTE (4G) s-a soldat cu faptul că rețeaua de generația a patra este accesibilă practic oriunde. Rețeaua 4G permite utilizarea internetului la viteze mult mai mari (zeci și sute megabiți/sec.) comparativ cu rețelele 3G. În același timp, în diferite țări se testează activ și se implementează tehnologiile de generația a cincea, pentru transmiterea datelor în rețelele mobile cu viteza de 1 Gb/sec. Cu fiece an, viteza internetului mobil sporește, iar costul serviciilor scade. Conform rezultatelor studiului Worldwide mobile data pricing, efectuat de compania britanică Cable.co.uk, astăzi utilizarea internetului mobil face parte din top-5 operații cu telefonul mobil. Cei mai activi utilizatori ai internetului mobil au între 12 și 24 ani. 

O altă tehnologie inclusă practic în toate dispozitivele mobile moderne este tehnologia fără fir Wi-Fi. Grație serviciilor internetului mobil, prestate de operator, și posibilității de conectare la punctele de acces Wi-Fi de pretutindeni, omul poate utiliza rețeaua în orice loc – să citească noutăți, să vizioneze filme, să se joace, să muncească (inclusiv de la distanță), să caute informații în internet etc. Observăm și întrepătrunderea reciprocă a acestor tehnologii – există dispozitive care permit conectarea la rețelele mobile de generații noi și organizarea concomitentă a unui punct de acces prin intermediul Wi-Fi. Printre ele – ruterele și modemurile de casă, funcții similare au smartphone-urile și tabletele moderne. 

Agențiile de profil constată mereu o creștere a utilizatorilor care preferă accesul în rețea prin dispozitivele mobile. Conform celor mai noi date, traficul internetului mobil pe bandă largă a sporit – este vorba despre conexiunile bazate pe tehnologiile 3G și 4G, precum și despre accesul evidențiat – prin modem, hărți, USB.

De la căutarea informației la operațiunile bancare 

Un număr mai mare de utilizatori ai internetului mobil înseamnă un profit mai mare al comaniilor de telecomunicații. Dar au crescut și cheltuielile populației pentru acest gen de servicii. 

Explicația este și faptul că diverse servicii care transmit date mobile oferă abonaților un șir tot mai larg de servicii online: de la operațiuni bancare de achitare a diferitor plăți, la cumpărarea-vânzarea mărfurilor, orientare și căutare a diferitor obiective în oraș). Printre avantajele principale ale internetului mobil este libertatea de circulație cu acces la informația dorită, inclusiv poșta electronică și diverse documente. Azi pentru fiecare platformă de smartphone (Android, iOS, BlackBerry etc.) există numeroase aplicații bazate pe internetul mobil. Ele arată vremea, ambuteiajele, știrile, alte informații, permit efectuarea cumpărăturilor și servicii la comandă. Dar cele mai căutate funcții ale internetului mobil continuă să fie căutarea informației, comunicarea în mediile sociale, utilizarea poștei electronice. În ceea ce priveşte creșterea popularității plăților electronice prin dispozitivele mobile, cel mai des oamenii folosesc cardurile bancare pentru a achita diverse servicii și pentru distracțiile online. 

O altă tendință a zilei, care contribuie la popularizarea internetului mobil, este oferirea numeroaselor planuri tarifare atractive, cu trafic nelimitat la rețelele sociale și cele mai populare aplicații cu conținut audio și video, inclusiv și traficul nelimitat. Existența programului de reduceri și dorința operatorilor de a interesa abonații altor operatori, face ca prețurile pentru internetul mobil să fie competitive și accesibile utilizatorului mediu. Pentru a atrage clienți noi și a spori loialitatea celor existenți, au început să includă în pachetele serviciilor și traficul de internet în roaming. 

Ca rezultat, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de înlocuire totală a internetului fix cu cel mobil. Populația rurală utilizează internetul mobil mult mai des ca cea orășenească. Din alte observații reiese că la internetul fix renunță ca regulă tinerii, dar și categoriile de populație social-vulnerabilă și nevoiașă. Acești abonați utilizează peste tot internetul mobil și Wi-Fi gratuit, fără a se complica cu cheltuieli suplimentare. 

Internetul mobil amplifică efectul nefast 

Astfel, internetul mobil devine tot mai popular și dacă altă dată el era folosit doar în scopuri de afaceri, acum spectrul utilizării lui s-a extins. Autoritățile și companiile de telecomunicații susțin în continuare că aceste tehnologii nu dăunează nici sănătății omului, nici mediului ambiant. În același timp, concluziile multor medici și savanți vorbesc despre lipsa temeiurilor pentru aceste afirmații. Investigațiile arată că utilizarea dispozitivelor mobile, a ruterelor și a altor dispozitive fără a ține cont de măsurile restrictive, influențează nefast sănătatea omului. Iar internetul mobil și tehnologiile lui doar amplifică acest efect. 

Organizația Mondială a Sănătății, fondată în cadrul ONU, chiar a consacrat un program aparte acestei teme. Conform cercetărilor OMS, radiațiile electromagnetice afectează întregul organism, dar cel mai mult suferă în urma acestor unde sistemul nervos și cel de reproducere, dar și imunitatea. Asta în timp ce din cauza exploatării permanente, daunele aduse de telefonul mobil devin tot mai accentuate, căci efectul fizic se acumulează mereu. Asta poate duce la un șir de afecțiuni ireversibile ale sistemului nervos, boli oncologice, disfuncții hormonale și alte urmări grave pentru sănătate. Dispozitivele mobile prezintă un pericol foarte mare pentru copii și femeile gravide, utilizatorii cu imunitatea scăzută, predispuși la alergii și boli cardio-vasculare. 

Extinderea totală a internetului mobil agravează și mai mult situația. Probabil, mulți nu dau importanță disconfortului și amețelilor periodice, oboselii sporite, grețurilor, insomniei și dau vina pe ritmul accelerat al vieții. De multe ori au fost înregistrate disfuncții ale sistemului reproductiv, tulburări nervoase, creșterea temperaturii trupului fără motive vizibile. De fapt, aceste stări fizice țin de folosirea permanentă a dispozitivului mobil. OMS constată și numeroase alte urmări nefaste, inclusiv boala Alzheimer și apariția unor intenții suicidale. Omul predispus la boli ale sistemului nervos (sau care suferă de aceste boli) poate chiar face o criză de epilepsie. La fel și nevroticii, persoanele care au tulburări de somn și memorie. 

S-a demonstrat că dispozitivul mobil influențează în mod nefast într-un înalt grad sistemul reproductiv al bărbaților și femeilor. Conform unui studiu, la utilizatorii activi ai tehnicii mobile (minim 4 ore/zi) sperma s-a dovedit a fi de o calitate mai proastă decât la ceilalți, iar numărul spermatozoizilor – mai mic. Persoanele investigate nu numai vorbeau la telefon – ele foloseau activ internetul, în cea mai mare parte a timpului țineau aparatul aproape sau în haine. Riscuri la fel de serioase există și pentru persoanele de sex feminin, dintre care multe petrec pe internet, pe rețelele sociale și în aplicații destul de mult timp. Aceasta poate avea urmări dezastruoase, inclusiv nașterea pruncilor cu defecte congenitale, nașteri premature, avorturi spontane. Nu-i de mirare că într-un șir de state femeilor le este interzisă utilizarea dispozitivelor mobile. 

Navigarea permanentă pe internet și vizionarea conținutului informativ și video, influențează nefast și vederea noastră. Și nu este vorba doar despre faptul că ochii obosesc mai repede din cauza ecranului luminos, iar mușchii ochilor devin tensionați. Radiația electromagnetică afectează circulația sanguină, și ca rezultat, cristalinul, fapt care poate duce la tulburarea lui și alte urmări nefaste. Iar omul poate simți dureri acute în ochi, zgomote în cap și suferi de hipertensiune. 

Generația în creștere – în grupul de risc 

Savanții și medicii îndeamnă oamenii, în special persoanele din grupul de risc, să nu-și facă acest rău ireversibil și să reducă utilizarea dispozitivului mobil la minim, dar și să dozeze navigarea pe internet. Restricțiile sunt recomandate în special femeilor gravide și minorilor. În unele țări străine au fost introduse interdicții totale sau parțiale la utilizarea comunicării mobile, internetului și Wi-Fi în grădinițe și școli. Printre aceste țări – Germania (Bavaria), Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie, Belgia, Bangladesh, Belarus, Uzbekistan, Azerbaidjan. Într-un șir de țări interdicția acționează de mulți ani – spre exemplu, în Marea Britanie autoritățile au pășit pe această cale încă în 2001. Iar pe teritoriul statului Bangladesh părinții chiar poartă răspundere penală dacă le permit copiilor să folosească dispozitive mobile. 

În Franța, elevilor din clasele primare și cele superioare li se interzice oficial utilizarea acestor dispozitive în incinta instituției școlare. În plus, publicitatea la telefoanele mobile nu este permis să fie adresată celor care nu au împlinit 14 ani. Pe viitor, autoritățile franceze intenționează să acorde și mai multă atenție acestei probleme și să adopte noi legi pentru cei care folosesc cu regularitate comunicarea mobilă în interese de serviciu și, astfel, îşi expun la riscuri propria sănătate. Iar companiile de telecomunicații în mod obligatoriu va fi necesar să respecte un șir de măsuri menite să reducă nivelul radiațiilor electromagnetice, precum și să raporteze permanent nivelul de radiație al echipamentelor lor. În multe țări există practica de a oferi, la cumpărarea unui telefon sau la încheierea unui contract cu compania de telecomunicații, lista completă a riscurilor existente.

În august 2019, în Rusia, Rospotrebnadzor și Rosobrnadzor au emis recomandări pentru utilizarea limitată a gadgeturilor în școli. A fost reacția la studiul amplu efectuat de un grup de savanți ruși asupra influenței dispozitivelor mobile asupra copiilor. S-a dovedit că utilizatorii activi ai smartphone-urilor aveau o reacție mai lentă la semnalele sonore și luminoase, utilizarea a sporit simțitor numărul greșelilor comise în scriere, a scăzut indicatorii capacității de muncă, a slăbit atenția și memoria. În recomandări se spune că utilizarea timpurie a gadgeturilor și durata exploatării lor reprezintă factori care duc la tulburări psihice, care la copii se manifestă prin hiperactivitate, irascibilitate sporită, afectarea abilităților comunicative, tulburări de somn, reducerea memoriei și a performanței intelectuale. 

În cele mai multe țări, copiii depășesc mult oamenii maturi la timpul petrecut pe internet. Cercetările arată că peste 90% dintre adolescenții de 8-16 ani s-au ciocnit cu pornografia din rețea, în timpul comunicării virtuale au fost supuși hărțuirii sexuale, au vizionat pagini cu acte de violență. Majoritatea dintre ei au văzut și atenția le-a fost atrasă de materiale care alimentează ura rasială sau religioasă. Mai bine de 40% dintre copii cred „mai mult ori mai puțin” tot ce găsesc în rețea, iar jumătate dintre ei nu fac nimic pentru a confirma veridicitatea informației de pe internet. În același timp, copiii pot fi supuși pericolului de a ajunge în contact cu răuvoitori, mai des că cei maturi se ciocnesc de contaminarea dispozitivelor mobile cu viruși și troieni, care fură informația necesară. 

Mulți specialiști cred că este important ca oamenii, în special adolescenții și tinerii, să fie încurajați să petreacă mai puțin timp pe internet, să acorde atenție activităților fizice și comunicării în regim offline. În opinia lor, la nivelul statului este necesară o evaluare a influenței internetului mobil asupra activității omului matur și asupra educației tinerei generații, care suferă grav de dependența de internet. Specialiștii consideră că acest fenomen este o tulburare psihică, o dorință obsesivă de a se conecta la internet și o incapacitate dureroasă de a se deconecta de la internet la timp. Dependența de internet tot mai des este caracterizată drept principalul pericol pentru sănătatea generației în creștere. Mulți oameni nu pot controla timpul petrecut pe internet, ceea ce îi împiedică să trăiască din plin și în cele din urmă se soldează cel puțin cu depresii de gravitate medie sau severă. 

În ce măsură statul este binevenit să încurajeze implementarea totală și dezvoltarea internetului mobil și care-s daunele aduse de dezvoltarea internetului mobil asupra sănătății fizice, morale, psihice a omului, în special a minorilor – toate aceste chestiuni ar fi necesar să fie cercetate minuțios. În opinia experților, politicile statului este necesar să contribuie la prevenirea formării deprinderilor vicioase ale generației în creștere, să îi dezvolte acesteia o respingere conștientă a efectelor nocive ale internetului asupra sănătății omului și familiei, să formeze necesitatea modului sănătos de viață și responsabilitatea pentru propria sănătate.

Citiţi şi:

Efectele nocive ale tehnologiei wireless 5G asupra sănătății

Tulburări ale organismului uman cauzate de sindromul WiFi (I)

yogaesoteric

3 februarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More