Rodiile alină simptomele severe ale menopauzei
Femeile aflate între două vârste încep să experimenteze simptome ale menopauzei, cum ar fi: schimbări de dispoziție, depresie, pierderea țesutului osos, scăderi ale nivelului de estrogen. Din fericire, există un mod natural de a reduce aceste simptome: consumul de rodii.
Cultivate de peste 4.000 de ani, rodiile ajută în mai multe moduri femeile. Acestea includ:
Inversează procesul demineralizării osoase
Un studiu publicat în anul 2004 în Journal of Ethnopharmacology (Revista de Etnofarmacologie) a demonstrat că sucul de rodii poate ajuta la inversarea procesului de pierdere de țesut osos la femeile aflate la menopauză. În acest studiu cercetătorii au hrănit șobolanii cu un extract de suc și semințe de rodie timp de două săptămâni. Șobolanii avuseseră îndepărtate ovarele și suferiseră de pierderea accelerată a țesutului osos, care este un simptom tipic al menopauzei. Nivelul mineralelor din oasele lor a revenit la normal după administrarea de suc și de extract de semințe de rodie.
Îmbunătățesc starea de spirit
Aceiași cercetători care au efectuat studiul din 2004 au mai descoperit că șobolanii care au consumat extract de rodie aveau indici de depresie mai scăzuți. Din aceste descoperiri au tras concluzia că rodia ar fi eficientă pentru femeile care se confruntă cu simptome ale depresiei.
Mențin inima sănătoasă
Femeile care au trecut de menopauză sunt mai predispuse să moară de o boală coronariană comparativ cu femeile de aceeași vârstă care încă nu au intrat la menopauză. Consumând rodii proaspete sau sub formă de suc, acest risc ar putea fi redus. Mai multe studii au arătat că rodiile pot preveni oxidarea colesterolului LDL (lipoproteine de densitate mică), oxidare care poate afecta pereții arterelor. Aceste fructe pot așadar să reducă riscul de arterioscleroză, să scadă tensiunea arterială și să inverseze procesul de formare de plăci în arterele carotide în procent de până la 29%.
De asemenea, s-a descoperit că măresc fluxul de oxigen către mușchiul inimii și previn coagularea sângelui prin încetinirea agregării trombocitelor și subțierea sângelui.
Protejează de cancerul la sân
Studiile de laborator au arătat că rodiile conțin antociani (pigmenți din sucul plantelor care dau florilor, frunzelor și fructelor culoarea roșie, albastră sau violetă), flavonoide și uleiuri care au efecte de protecție împotriva tumorilor la sân. Rodiile sunt adaptogeni naturali deoarece când trupului îi lipsește estrogenul pot crește nivelul hormonului și opresc producția lui când nivelul este prea ridicat. Proprietatea rodiilor de a regla nevoile organismului reprezintă unul dintre avantajele alimentelor sănătoase în fața produselor farmaceutice. Într-un studiu publicat în Journal of Nutritional Biochemistry (Revista de Biochimie Nutrițională), cercetătorii au comparat extractele de rodie cu Tamoxifenul și Estradiolul. Au descoperit că extractul de rodie ar putea să prevină cancerele la sân dependente de estrogen.
Un alt studiu publicat în revista medicală Nutrition and Cancer (Nutriție și cancer) a descoperit că extractul de coji de rodie conține polifenoli, cu rol în lupta împotriva cancerului la sân. Cercetătorii au descoperit că extractul de rodie poate altera capacitatea de a se reproduce a celulelor canceroase similare celulelor stem. Extractul a inhibat capacitatea celulelor cancerului de sân de a se regenera, efect ce este păstrat de câteva generații de celule. Aceste descoperiri sugerează că rodiile au potențial de prevenire a cancerului și de inhibare a progresului bolii.
Alte beneficii ale rodiei
Rodia nu este benefică doar pentru simptomele menopauzei. Ea oferă și alte beneficii, atât femeilor cât și bărbaților. Unele studii au arătat că 200-250 ml de suc de rodii consumat zilnic poate ajuta în lupta cu obezitatea prin controlul senzației de foame, în timp ce alte studii au demonstrat că poate îmbunătăți memoria la adulții mai în vârstă.
Rodiile au și proprietăți antiinflamatoare, care pot să ajute la neutralizarea inflamației și la reducerea severității simptomelor pentru persoanele cu artrită.
Există unele dovezi care sugerează că sucul de rodie susține exercitarea sănătoasă a funcției amoroase la bărbați, prevenind disfuncția erectilă. Aceste beneficii pentru sănătate ale rodiilor se pot atribui nivelului lor crescut de antioxidanți, vitamina C, vitamina A, vitamina E și acid folic.
Citiți și:
Cânepa – «drogul» care salvează vieți
Ce fenomene declanşează dorinţa amoroasă la femei? Răspunsul cercetătorilor este uimitor şi neaşteptat
yogaesoteric
26 ianuarie 2020