România: 7 din 10 adolescenți nu fac exerciții fizice

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că doar 28% dintre adolescenții din România, cu vârste între 11 și 15 ani, fac suficiente exerciții fizice pentru a menține o stare bună de sănătate. Potrivit aceluiași studiu, doar 23% dintre aceștia efectuează activități fizice moderate și intense, esențiale pentru dezvoltarea lor. Această situație îngrijorătoare a dus la o creștere a numărului de copii cu dezvoltări dizarmonice, din cauza problemelor legate de greutate și riscuri de obezitate, potrivit unui reportaj al podcastului High5.

Sedentarismul și tehnologia – factori care înlocuiesc activitatea fizică

Bogdan Rath, cel mai titrat jucător de polo pe apă din România și antrenorul echipei naționale de polo, a atras atenția asupra schimbării obiceiurilor de joacă ale adolescenților, din cauza accesului la tehnologie și a sedentarismului, care au înlocuit jocurile tradiționale. El a explicat că, în trecut, activitățile fizice precum șotronul sau cățăratul în pom aveau un rol esențial în dezvoltarea motorie și fizică a copiilor. În schimb, astăzi, tinerii preferă să petreacă timpul pe telefoane sau computere, iar jocurile fizice în aer liber au devenit din ce în ce mai puțin atractive.

Jucatul afară aproape că nu mai există astăzi. Ce se petrece când un adolescent are de ales între o minge și alternativa de a sta pe telefon? Dispar normele”, a declarat Rath.

Soluții pentru viitor

Autoritățile române au adoptat Strategia Națională pentru Sport în noiembrie 2024, cu obiectivul ca până în 2032 să ajungă la 70% dintre adolescenții cu vârste între 12 și 18 ani care să practice minimul recomandat de activități fizice. Rath susține că o transformare a concepției și implementarea unor programe educaționale bine structurate ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății tinerelor generații.

Citiți și:
Școala altfel de tot
Sportul revine la normalitate: Soții Trump, împotriva transsexualilor

 

yogaesoteric
17 februarie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More