România are potenţial să hrănească 80 de milioane de oameni! Cine are «grijă» să nu producem nici măcar pentru noi?
România este o țară bogată dar debusolată. Momentan suntem săraci pentru că nu avem conducători locali iar cei de la Bruxelles sunt ocupați cu alte lucruri. Dar timpul lucrează în favoarea noastră pentru că cererea de hrană devine tot mai mare.
Dar poate mai important este că în Vest devine foarte mare cererea de hrană naturală, gustoasă, așa cum încă mai poți să găsești în România. Cei din Vest care au bani s-au cam săturat de legumele și fructele cu gust de plastic. Iar dacă au avut norocul să guste castraveți, ardei, roșii, căpșuni, pepeni românești atunci i-am prins de clienți.
Când clienții de clasă mijlocie din Vest vor cere supermarketurilor de la ei marfă cu gust, atunci România ar putea să producă foarte mult și să intre masiv pe piață. Așa că păstrați-vă terenurile, vor valora mai mult decât aurul.
„România ar putea hrăni 80 de milioane de oameni”, spunea ambasadorul Norvegiei și afirmația a devenit virală.
În ciuda pământului mănos și hrănitor, apreciat de străinii care ne calcă pragul, românii mănâncă scump și aproape exclusiv din import. Cei de la agroinfo.ro spun că aceasta se petrece din mai multe cauze: agricultură neperformantă, pierderea legăturii dintre fermier și procesator, orientarea procesatorilor spre marfa mai ieftină din import, dificultatea cu care produsele fermierilor noștri ajung pe rafturile hypermarketurilor, în piețe, faptul că producătorii români nu sunt sprijiniți etc. Noi spunem că din cauză că suntem prea săraci pentru a ne permite lucruri bune, de calitate și scumpe.
După ce le vom produce în cantități uriașe pentru cei din Vest, ne vom îmbogăți și nu ne vom mai permite să lăsăm câmpurile nelucrate.
Anul trecut, într-o singură lună, România a importat produse agroalimentare de aproape 600 de milioane de euro.
Iată o parte din cantitățile de hrană importate anul trecut de țara noastră:
Carne importată:
– 20.000 de tone de carne congelată de vită la un preț de 2.700 euro/tonă;
– 190 de milioane de kg de carne de porc, 1,61 euro/kg;
– 124,5 milioane kg carne de pasăre, 1,23 euro/kg.
Țările de unde aducem cel mai des carne sunt Germania, Ungaria, Spania, Polonia şi Olanda. Ungaria și Polonia sunt cei mai înverșunați concurenți în ce privește carnea de pasăre.
Crescătorii români de bovine spun că au ajuns să dea kilogramul de carne mai ieftin decât cel de fasole, cu 4-5 lei. Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), spunea că e mai scumpă pielea vacii decât vaca întreagă. Prețul unei vaci e cât o pereche de pantofi, spunea cu furie fermierul-șef. Crescătorii români de porci sunt și mai nemulțumiți. Prețurile scăzute îi duc la faliment în timp ce piața este asaltată de importuri. De ce se petrece asta?
Procesatorii români spun că porcul românesc este mai scump, are şi multă grăsime şi ies mai bine dacă îl cumpără din alte state. Dar, pe piaţa liberă, în decembrie 2015, preţul a fost foarte scăzut. „Cred că problema este că s-a pierdut legătura, colaborarea, dintre fermele româneşti şi procesatori”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, pentru Jurnalul Național.
La capitolul fructe și legume este aceeași situație. Importăm cu zecile de mii de tone!
– 90,7 milioane kg de mere, la un preţ mediu de 0,37 de euro/kg;
– 18,6 milioane kg de pere, la un preț mediu de 0,72 euro/kg;
– 3.122 de tone caise, la un preț mediu de 0,96 euro/kg;
– 57 milioane de kilograme de roșii, la un preț mediu de 0,92 euro/kg.
Citiţi şi:
România ar putea deveni un El Dorado al Europei, dacă ar autoriza 100.000 de ferme țărănești în regim agroturistic!
Nu numai că ne-am vândut ţara, căci am și donat-o
Mesajul unui britanic pentru români: «Aveți o ultimă șansă să luptați pentru țara voastră înainte să vă fie luată cu totul!»
yogaesoteric
5 iulie 2017