România mai săracă din 2025. Specialiștii avertizează că Guvernul va majora taxele și impozitele după alegeri

Din 2025 vom plăti nota de plată pentru acești doi ani de zile pierduți, în care interesele electorale au ținut prim-planul

Specialiști din domeniul financiar spun că din anul 2025, România va fi marcată de austeritate din cauza noilor taxe și impozite ce vor fi impuse de guvern, după alegeri.

Astfel, profesorul universitar Bogdan Glăvan a declarat pentru Ziare că Guvernul va continua seria majorării de taxe și de impozite, iar următoarele vizate sunt: TVA-ul, impozitele pe proprietate (casă, terenuri, mașină etc.) și impozitul pe salariu.

Vom avea creșteri semnificative ale taxelor. Mă refer la cele trei categorii care nu au crescut, încă: TVA, impozitul pe proprietăți, impozitul pe salariu. În rest, toate au crescut. Au crescut accizele, a crescut impozitul pe profit, au introdus impozitul pe cifra de afaceri, au înlocuit regimul de microîntreprindere cu impozitul pe profit”, a declarat Glăvan, pentru Ziare.

De asemenea, economistul avertizează că fiecare cetățean va fi afectat de majorarea taxelor și a impozitelor, direct sau indirect, prin scumpirea tuturor produselor și a serviciilor.

O parte a populației poate că s-a ghidat după principiul că «ce mă interesează pe mine cifra de afaceri, că eu nu fac afaceri?» sau că «s-a majorat acciza la carburant, nu am mașină». Ei nu au înțeles că orice impozit se repercutează asupra vieții lor. Astfel, va veni momentul ca inclusiv acel cetățean să-și dea seama că va fi direct afectat, nemijlocit, de această creștere a fiscalității”, a precizat cadrul universitar.

Mai mult, profesorul Bogdan Glăvan spune că guvernul PSD+PNL este principalul vinovat pentru inflația mare, implicit pentru scăderea nivelului de trai al populației, în condițiile în care România cheltuiește mult mai mult decât produce.

Nicio țară din lume nu poate fi prosperă dacă se bazează pe creșterea taxelor. Este o politică toxică, nocivă, ce este necesar să fie împiedicată, mai ales într-o țară ca România, în care statul este administrator într-un mod îngrozitor.

Într-un orizont mai larg, pot spune că asistăm în România la o fraudă de proporții istorice. Nu am mai asistat la așa ceva din anii ’90, în care finanțele publice sunt devalizate, se bagă adânc mâna în finanțele publice pentru a împărți «pomeni», avantaje, subvenții, programe pentru primării, pentru a rămâne unii la putere”, mai spune profesorul.

Și analistul economic Adrian Negrescu este de părere că anul 2025 va fi unul critic pentru economia românească, prin creșterea prețurilor, prin inflația pentru care autoritățile pare că nu găsesc sau nu-și doresc să găsească o soluție.

Din 2025 vom plăti nota de plată pentru acești doi ani de zile pierduți, în care interesele electorale au ținut prim-planul, doi ani pierduți de reforme pentru România, în care s-au adunat datorii din ce în ce mai mari, pe care, din păcate, le vom plăti din taxe și impozite. Anul viitor vor crește taxele pe proprietate, taxele pe mașini, taxele pe tot ceea ce câștigăm într-un fel sau altul, în țara noastră. Asta dincolo de inflație, dincolo de prețurile pe care le vom plăti, mai mari decât în momentul de față”, a declarat Adrian Negrescu pentru Ziare.

Nici IMM -urile românești nu o vor duce mai bine după alegeri. Politologul Radu Enache spune că micii întreprinzători sunt defavorizați, mai ales în aceste vremuri marcate de turbulențe economice

Ce fel de societate suntem noi? Dacă luăm agenții economici, o distribuție echilibrată ar fi ca 1/3 să fie întreprinderi de stat, din domenii strategice, 1/3 marii investitori, mari companii naționale sau transnaționale, iar 1/3 întreprinderi mici și mijlocii, care să asigure sustenabilitatea unei importante părți a populației, iar aici vorbim inclusiv despre fermieri, despre meseriași, diverși prestatori de servicii. Aceste treimi pot varia, în anumite situații. La noi, companiile de stat funcționează la minim, cele care mai sus sunt pe cale de a fi listate la bursă, deci vorbim despre o privatizare ascunsă, iar IMM-urile falimentează pe bandă rulantă, potrivit celor mai recente date oficiale. E clar că mediul economic românesc este nefavorabil IMM-urilor. Sunt oameni care nu pot susține o afacere din motive obiective. Astfel, ori pleacă la muncă în afară, ori se angajează la stat, și plângem că avem mulți angajați la stat. Nici social-democrații, nici național-liberalii n-au demonstrat că au voința de a trage țara într-o direcție bună”, a comentat Enache, pentru Ziare.

Citiți și:
Cu ochii pe statistică, dar cu inima îndoită: România performantă sau România păcălită?
FMI-ul, probabil, va guverna România

 

yogaesoteric
18 iulie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More