România: Protecția consumatorului sfătuiește evitarea fructelor care arată perfect, căci ar putea fi tratate cu pesticide periculoase

 

Horia Constantinescu – numit recent preşedinte al Protecţiei Consumatorului – îi sfătuieşte pe români să evite fructele care arată perfect, din cauză că acestea pot fi tratate cu pesticide periculoase, printre care se numără şi unul numit imazalil, scrie ziare.com.

Imazalilul a fost creat în urmă cu 36 de ani şi este principalul ingredient dintr-o întreagă serie de pesticide cu care se stropesc seminţele, fructele şi legumele ca să îşi păstreze aspectul proaspăt mai mult timp. Problema este că, în 1999, Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (o instituţie a guvernului federal american) a stabilit că imazalilul „poate cauza cancer la om”. Ulterior, au apărut chiar legi în Statele Unite potrivit cărora imazalilul este cancerigen.

Cu toate acestea, americanii n-au interzis folosirea substanţei. Nici UE nu le-a interzis producătorilor de fructe şi legume să folosească imazalilul. În schimb, le-a impus limite în utilizarea lui, încercând să-i ferească pe consumatori de îmbolnăvirile pe care pesticidul le poate provoca. Spre exemplu, legislaţia europeană prevede că producătorii pot stropi citricele cu soluţie în care se găseşte imazalil. Dar este necesar să prepare soluţia în aşa fel încât într-un kilogram de fructe să nu rămână mai mult de 5 miligrame de imazalil (reţinut în principal în coajă, care nu este comestibilă). Iar în cazul merelor, perelor şi gutuilor, în kilogramul de fructe nu este permis să rămână mai mult de 2 miligrame de imazalil (fixat, în mare parte, tot pe coaja fructelor).

Cât imazalil putem consuma zilnic, fără să ne îmbolnăvim?

Potrivit Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, pe termen lung putem ingera, fără riscuri pentru sănătate, cel mult 0,025 mg de imazalil per kilogram corp/zi. Din câte înţelegem, aceasta înseamnă că o persoană de 70 de kilograme poate consuma zilnic 1,75 miligrame de imazalil fără să se îmbolnăvească din această cauză (cel puţin în teorie!). Pe termen scurt, Autoritatea susţine, însă, că nu este indicat să depăşim cantitatea de 0,05 miligrame de imazalil per kilogram corp pe zi. Astfel, o persoană de 70 de kilograme nu este indicat să consume frecvent mai mult de 3,5 miligrame de imazalil, din înţelegerea noastră.

Dar cum aflăm cât imazalil consumăm? În mod normal, pe etichetele fructelor şi legumelor ar fi necesar să scrie ce resturi de pesticide conţin alimentele şi în ce cantitate. Dar momentan nici producătorii, nici comercianţii nu-i dau consumatorului aceste informaţii, din cauză că legislaţia europeană nu-i obligă.

În urmă cu 3 ani, ANPC le-a impus comercianţilor să-i informeze pe români, în magazine, că nu se recomandă consumul cojilor de citrice tratate cu imazalil. Dar la mere, pere sau gutui nu găsim nicio informaţie referitoare la pesticidele cu care au fost tratate fructele şi nici la cantitatea în care au fost aplicate chimicalele. Aşa că singura soluţie care-i rămâne românului este să îşi aproximeze singur consumul de imazalil.

Spre exemplu, 5-6 mere mari cântăresc aproximativ un kilogram (care conţine, potrivit legii, cel mult 2 miligrame de imazalil). Or, asta înseamnă că fiecare fruct ar conţine între 0,33 şi 0,4 miligrame de imazalil. În aceste condiţii, din calculele noastre, un adult de 70 de kilograme ar ajunge să să depăşească doza maximă de imazalil considerată sigură de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară dacă ar mănca peste 9 fructe mari pe zi în mod constant. În schimb, pentru un copil de 25 de kilograme (greutate normală la vârsta de 7-8 ani), 4 fructe mari tratate cu o doză consistentă de imazalil ar putea fi suficiente pentru a depăşi cantitatea maximă de pesticid care, potrivit Autorităţii europene, poate fi ingerată zilnic fără riscuri. Şi asta în condiţiile în care merele n-ar conţine mai mult imazalil decât permite legea (fapt pentru care nu avem nicio garanţie, de vreme ce nu se pot testa toate fructele care ajung pe piaţă).

Horia Constantinescu: „Ce găsim în comerţ, mere sau lumânări? De unde ştiu eu că 3 fructe pe zi nu-l îmbolnăvesc pe copil?”

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) susţine că imazalilul nu ne îmbolnăveşte într-o zi. Consumat constant, în timp, însă, el poate deveni foarte periculos, mai ales pentru copii.

„Oare dacă îi dau copilului câte 3 mere aduse din străinătate pe zi (cele mai multe vin la noi din Polonia), acea cantitate de reziduri de pesticid permisă de lege pe care ele o conţin nu-l va intoxica, în timp? Oare nu este şi acesta unul dintre motivele care au dus la creşterea îmbolnăvirilor de cancer infantil? Când ne vom trezi oare?

Stropirea cu fungicide ca imazalil nu protejează decât interesele economice ale producătorului şi nicidecum pe cele ale consumatorului, care are tot dreptul să fie sănătos. Păi haideţi să vă spun aşa: pe vremea mea, dacă luam câteva mere şi nu le mâncam în 3-4 zile, ele se stricau. Astăzi, dacă îţi iei mere – mai ales din cele din afară – rămân neschimbate o mulţime de timp. De ce? Pentru că sunt stropite cu pesticide şi acoperite cu ceară, ca să îşi păstreze caracteristicile mai mult timp. Şi atunci vă întreb: dacă tot au ele atâta ceară, nu mai bine le-am folosi noi ca lumânări şi am căuta pentru copiii noştri nişte mere care să nu mai aibă atâtea adaosuri? Vă spun, nici măcar nu este neapărat nevoie să faci analize să stabileşti că merele au imazalil. E trecut în certificatele de calitate (care însoţesc fructele de la producător la comerciant – n.red.) cu ce sunt ele stropite. Multe au ceară. Unele au imazalil….

Ştiu că multă lume a zis că n-am vorbit frumos când am spus că am ajuns să fim pelicanii Europei. Dar aşa este: am ajuns să înghiţim orice ni se serveşte şi asta nu e bine”, a declarat Horia Constantinescu.

Cum evităm pericolul alimentar

Horia Constantinescu spune că legile nu permit la acest moment retragerea de pe piaţă a fructelor şi legumelor tratate cu imazalil.

„Potrivit legislaţiei europene (anume potrivit Regulamentelor europene 1107/2009 şi 705/2011 – n.red.) imazalilul poate fi folosit până în 2021. Acum, câtă vreme doza de imazalil folosită nu depăşeşte maximele admise de lege, nu putem retrage fructele de la comercializare. Noi strângem acum date – analizăm cantităţile şi fluxurile de marfă din piaţă – şi pregătim o iniţiativă legislativă. Ce vrem să facem? Vă spun aşa: am fost de curând într-o emisiune, alături de un medic, care spunea că anual se depistează 500 de cazuri noi de cancer la copii, în România. Mai mult de un copil diagnosticat cu cancer pe zi avem în ţară! Oare n-or fi de vină şi adaosurile astea din alimentaţie, inclusiv din fructe şi legume?

Visul meu este să reuşim să facem la legume şi fructe o etichetare ca la pachetele de ţigări. Aşa cum pe pachetul de ţigări scrie că fumând poţi face cancer, aşa să scrie şi la fructe «cât au consumat fructe cu imazalil, 500 de copiii s-au îmbolnăvit de cancer»”, a explicat preşedintele ANPC pentru Ziare.com.

Până să se modifice legislaţia, Horia Constantinescu spune că şi consumatorii pot învăţa să evite fructele cu imazalil.

„Nu scrie pe etichetă care fructe sunt tratate? Chiar dacă nu scrie, se vede. La măr, spre exemplu, lipsa oricărui parazit şi lipsa oricărui defect, a oricărei urme că fructul s-a bătut, e semn că a fost tratat. Este necesar să-i învăţăm pe oameni să nu mai aleagă direct fructele care au un aspect perfect. Eu ţin minte că în copilărie tăiam merele ca să nu le mănânc cu tot cu viermişori. Şi glumeam cu prietenii, spunând că trebuie să mâncăm cireşele repede, că au «carne» prin ele. Erau în fructe nişte dăunători care dovedeau că ele n-au fost intoxicate cu pesticide! Aşa am mâncat noi şi nici nu ne-am îmbolnăvit şi nici n-am murit din cauza asta”, a mai spus Horia Constantinescu.

Potrivit ANSVSA, fructele este necesar să fie spălate temeinic înainte de consum pentru îndepărtarea reziduurilor de pesticide rămase pe coajă. În plus, în cazul unora dintre fructe, cum ar fi citricele, coaja nu este deloc indicat să fie consumată.


Citiţi şi:

Cum eliminăm pesticidele de pe fructe şi legume

Magazinele din România sunt pline de fructe tratate cu radiații ionizante care au ca efecte obezitate, diabet de tip II și cancer 
Topul celor mai periculoase fructe şi legume din agricultura industrială cu un conţinut alarmant de pesticide

 

yogaesoteric
29 octombrie 2019

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More