România, viitor de coşmar din cauza proiectului Roşia Montană

 

România, ţara unde investitorii plănuiesc un proiect important de minerit pe bază de cianuri, descrie perfect distopia, un concept care arată o viziune de coşmar asupra viitorului.
 
Termenul este descris de autorul David Mitchell în romanul Cloud Atlas, scrie Rupert Wolfe-Murray de la ediţia britanică a cotidianului Huffington Post.„Nu este greu de observat cum multinaţionalele de astăzi s-ar putea transforma în monopolurile prezentate în carte. Scandalurile recente privind evaziunea fiscală de care sunt suspectaţi unii giganţi precum Starbucks, Google sau Apple sugerează că rolul principal al guvernului modern este acela de a reprezenta marile afaceri, iar micii investitori sunt daţi la o parte”, se arată în articolul citat.
 
Jurnalistul britanic scrie că ideea poate fi observată într-o economie ca România, unde companii precum Coca-Cola, McDonalds, Microsoft, VW, Nestle, Danone şi South African Breweries (SAB) au îndepărtat producătorii locali.
 
60% din apa îmbuteliată şi băuturile răcoritoare din România sunt vândute de Coca-Cola, piaţa berii este dominată de SAB şi alte multinaţionale, iar 80% din produsele alimentare sunt importate, în timp ce Microsoft domină piaţa de software, scrie sursa citată.
Normele impuse de UE contribuie la sprijinul companiilor mari, iar milioane de ţărani români nu mai au voie să vândă laptele produs, chiar dacă acesta este superior.
 
Huffington Post mai scrie că România deţine titlul de primă distopie a lumii din cauza proiectului de minerit pe bază de cianuri de la Roşia Montana.Roşia Montana Gold Corporation, un fond de investiţii off-shore, a promis românilor locuri de muncă, miliarde de dolari colectaţi din impozite şi „protecţia mediului”.
 

Wolfe-Murray scrie însă că realitatea este că 3 sate vor fi distruse, alături de 4 munţi. În plus, va fi construit un rezervor masiv de 214 milioane de tone de deşeuri de cianură, în cel mai mare proiect de acest fel care s-a încercat vreodată în Europa.
Râurile şi apele subterane din regiune, inclusiv Dunărea, ar putea fi otrăvite şi doar aproximativ 200 de locuri de muncă vor fi create, susţine autorul.
 
Impozitul pe venit de la profitul de 20 de milioane este necunoscut, deoarece contractul companiei cu guvernul român este secret de stat, iar legile fiscale din România sunt pline de lacune, scrie Wolfe-Murray.
 
Cel mai extraordinar lucru despre proiectul Roşia Montană este că o asociaţie a localnicilor a reuşit să-l blocheze în ultimii cincisprezece ani, potrivit sursei citate.
 
Britanicul scrie că guvernul român încearcă să saboteze scepticii prin rescrierea Legii minelor, permiţând astfel companiilor cu licenţe de exploatare să confişte orice teren le place, afirmă autorul.
Este vorba despre un test pentru industria minieră internaţională: modelul de afaceri al acestora depinde de faptul că ţări sărace şi slab guvernate, ca România, li se supun voinţei lor şi le permit accesul liber la resursele lor minerale, susţine Wolfe-Murray.
 
Articol preluat de pe site-ul ecomagazin.ro
 

Citiţi şi:

 

Privatizarea în România – un jaf naţional

 Dezvăluirile unui asasin economic confirmă punerea în practică a directivelor trasate de Protocoalele maeştrilor francmasoni

 

yogaesoteric

25iunie 2013

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More