Românii vor putea avea, de la 1 mai 2023, identitate digitală
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării Sebastian Burduja a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei”, la Europa FM, în care a explicat că românii vor putea avea, de la 1 mai 2023, identitate digitală.
„Din 1 mai, vom avea pentru prima dată identitate digitală pentru fiecare român care va solicita această identitate digitală – eRO-ID. Va fi o aplicație care se instalează foarte ușor și apoi:
- Ne vom face o poză la cartea de identitate;
- Ne vom face o poză cu înfățișarea noastră;
- Vom face un video – ca să prevenim încercările de deepfake. Să nu fie cineva care ne-a furat o poză a noastră și cartea de identitate și încearcă să-și facă un cont în numele nostru.
Pe baza acestor trei elemente cineva ne certifică identitatea la cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană”, a explicat Sebastian Burduja la Europa FM.
„Asta va însemna că în raport cu orice platformă publică – ghișeul.ro, spațiul privat virtual de la ANAF, Primăria Cluj-Napoca, dacă va opta – noi vom putea să ne autentificăm prin aceste credențiale la un nivel de înaltă siguranță. Deci în raport cu statul, românii care vor opta pentru această identitate vor avea un singur utilizator și o singură parolă”, a spus ministrul Digitalizării.
Ioana Ene Dogioiu: Pentru toate instituțiile?
Sebastian Burduja: Corect.
Ioana Ene Dogioiu: Dar numai acele instituții care doresc ele.
Sebastian Burduja: Care vor opta pentru acest modul, dar el va fi gratuit, deci nu văd de ce o instituție publică nu va opta să includă acest mod de autentificare.
Știți, și acum când intrăm pe conturi de rețele de comunicare virtuală sau de magazine online putem să ne autentificăm chiar cu contul de e-mail, de rețea de comunicare virtuală. Așa va fi și pe viitor, vom putea să ne conectăm cu un utilizator și o parolă aferent Primăriei Cluj sau cu acest sistem centralizat de identitate digitală.
Va fi un cu totul alt mod de lucru și cel mai important este că nu vom mai fi chemați la ghișeu să ne prezentăm cartea de identitate ca să primim credențiale. Și, de asemenea, nu va mai fi nevoie să avem card bancar pe ghișeul.ro, deci și românii din diaspora vor putea avea cont pe ghișeul.ro fără să se mai ducă în persoană la un ghișeu bancar.
Ioana Ene Dogioiu: Deci va fi necesară o poză a cărții de identitate, o poză a titularului de cont și un video. Va fi valabil și pentru primăriile din București?
Sebastian Burduja: Sigur că da.
Citiți și:
Portofelul european de identitate digitală
Era totalitarismului digital. Ministrul digitalizării: „Până la mijlocul anului viitor, cel mai târziu, vom avea o identitate digitală și un nou mod prin care să-i identificăm pe cetățeni prin recunoaștere digitală”
yogaesoteric
18 aprilie 2023