Românilor li s-a acrit de UE. Doar 46% mai cred că apartenența la blocul comunitar este ceva bun

Doar 46% dintre români mai cred că apartenența României la Uniunea Europeană este ceva bun, față de 62% media europeană, se arată în cea de-a noua ediție a eurobarometrului realizat de Parlamentul European. Potrivit documentului, momentul de cotitură al încrederii românilor în UE a fost pandemia de covid-19, când Bruxelles-ul a introdus reguli stricte de călătorie condiționate de vaccin. În schimb, la nivel european încrederea în UE a crescut, transmite Radio France.

Doar 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este ceva bun, față de 62% media europeană, se arată în cea de-a noua ediție a eurobarometrului realizat de Parlamentul European, tendințe sociodemografice 2007-2022, citată de G4Media.ro. Potrivit sondajului, în 2015 numărul românilor care spuneau că apartenența la UE este ceva bun era mult mai mare, 68%, comparat cu media UE de la acea vreme, de 54%.

Situația se modifică însă când vine vorba de beneficiile de pe urma apartenenței la UE. La întrebarea „Ținând cont de toate aspectele, ați spune că România a beneficiat sau nu, în ansamblu, de pe urma apartenenței la UE?”, 66% dintre români spun că România a beneficiat, față de 72% media europeană.

De asemenea, la capitolul încredere în Parlamentul European și parlamentele naționale, România (52%) s-a menținut mai aproape de media europeană (54%) în privința PE. Deși încrederea în parlamentele naționale este destul de scăzută la nivel european (34%), românii au declarat că sunt încrezători în proporție de numai 29%.

Din documentul Parlamentului European rezultă că încrederea românilor în UE s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei, când Bruxelles-ul a introdus reguli stricte de călătorie condiționate de vaccin.

Citiți și:
România ‒ cea mai mare creștere a prețului la electricitate și a doua creștere a prețului la gaze din UE
Sigiliul trădării naționale. România își sacrifică agricultura la ordinul UE

 

yogaesoteric
4 iulie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More