Rusia bombardează din nou poziţii ale rebelilor sirieni

 

Avioane ruseşti au bombardat la începutul lunii octombrie poziţii rebele din Siria, printre care şi zone rurale din apropierea oraşului nord-vestic Jisr al-Shughour, controlat de alianţa insurgenţilor, inclusiv de Frontul Al-Nusra – aripa siriană a reţelei Al-Qaeda. Moscova a confirmat noile atacuri aeriene în Siria şi susţine că au fost vizate poziţii ale Statului Islamic, respingând acuzaţiile opoziţiei siriene legate de ţintele alese pentru primele sale raiduri în Siria. Reprezentanţii Rusiei au afirmat că armata rusă luptă doar împotriva Statului Islamic şi a „altor grupări teroriste”.

Surse libaneze au declarat joi, 1 octombrie pentru agenţia de presă Reuters că sute de trupe iraniene au intrat în Siria şi se vor alătura forţelor guvernamentale şi aliaţilor libanezi Hezbollah pentru o ofensivă terestră majoră susţinută de raiduri aeriene ruse.

În conformitate cu informaţiile difuzate de Mediafax, care citează cotidianul Le Figaro, Rusia a prezentat recent în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite un proiect de rezoluţie în vederea creării unei largi coaliţii antiteroriste la care să participe şi Administraţia Bashar al-Assad. Proiectul condamnă „organizaţii teroriste” precum Statul Islamic, Al-Qaida şi Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida.

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat că în opinia Moscovei Armata Siriană Liberă, susţinută de SUA, nu este un grup terorist şi că ar trebui să fie considerată ca parte dintr-o soluţie politică pentru criza din Siria. Lavrov a declarat în cadrul sesiunii Naţiunilor Unite că Rusia îşi coordonează acţiunile cu armata siriană pentru a lovi poziţii ale Statului islamic. Întrebat dacă Moscova intenţionează să susţină cu atacuri aeriene o ofensivă terestră în Siria, Lavrov a evitat să comenteze, afirmând în schimb că „Forţele aeriene ruse ţintesc ISIS şi alte poziţii teroriste, coordonându-se cu armata siriană”. Întrebat încă o dată, Lavrov a adăugat: „Nu sunt strateg militar”.

Analizele efectuate de Rusia după ce a lansat atacuri aeriene asupra ţintelor din Siria arată că avioanele sale au lovit doar poziţii ale Statului Islamic, a declarat un ofical rus citat de RIA Novosti.

Este de reţinut că Turcia şi-a exprimat „gravele preocupări” faţă de loviturile aeriene ruseşti din Siria.

Conform surselor agenţiei Reuters, aliaţii lui Assad, inclusiv Iranul, pregătesc o ofensivă terestră împotriva rebelilor sirieni, susţinută de atacurile aeriene ruse.

Ministerul rus al Apărarii a anunţat pentru agenţia Interfax, citată de Agenţia France Press (AFP), că la începutul lunii trecute armata rusă a amplasat peste 50 de avioane de luptă şi elicoptere, precum şi trupe de infanterie marină, paraşutişti şi unităţi ale forţelor speciale din Siria.

Este pentru prima oară când Moscova confirmă oficial amploarea angajamentului său militar în zona portului sirian Tartus, unde armata rusă dispune de instalaţii logistice, şi în special pe aeroportul Latakia, unde a construit o bază militară.

Potrivit sputniknews.com, în cadrul videoconferinţei prin care au avut loc discuţiile dintre reprezentantul armatei americane şi cel al armatei ruse pe tema Siriei, Ministerul rus al Apărarii a difuzat imagini care ar reprezenta distrugerea unui cartier general şi al unui depozit de arme aparţinând Statului Islamic, în nord-vestul regiunii Idlib. Filmarea este accesibilă şi pe youtube.

Conform unor date furnizate de Reuters, atacurile aeriene ruseşti au lovit în Siria tocmai rebelii instruiţi de CIA. De altfel, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins acuzaţiile potrivit cărora aviaţia rusă ar fi omorât civili în Siria, afirmând că el chiar se aştepta şi la „un război informaţional”.

Moscova a confirmat recent noi atacuri aeriene în Siria şi a susţinut că au fost vizate şi alte poziţii ale Statului Islamic. Ministerul rus al Apărării a precizat că aeronave Sukhoi-24M şi Sukhoi-25 au efectuat mai multe zboruri, lovind un depozit de muniţie din apropiere de Idlib, precum şi un centru de comandă cu trei etaje al Statului Islamic, din apropiere de Hama. Moscova a mai arătat că una dintre lovituri a reuşit să distrugă o unitate aflată la nord de Homs în care erau pregătite maşini cu explozibili pentru atacuri sinucigaşe.

Agenţia France Press (AFP) a realizat o hartă cu poziţiile aproximative ale loviturilor aeriene ruseşti.


 

Potrivit AFP citată de Hotnews, Rusia a respins acuzaţiile Vestului şi ale opoziţiei siriene legate de ţintele alese pentru primele sale raiduri în Siria şi a afirmat că luptă împotriva Statului Islamic şi a „altor grupări teroriste”.

„Zvonurile care indică faptul că obiectivele acestor lovituri nu au fost Statul Islamic nu se bazează pe nimic”, a declarat ministrul rus de Externe, adăugând că nu are „nicio informaţie legată de eventuale victime civile”.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a efectuat deja zeci de raiduri aeriene pentru distrugerea unor ţinte ale Statului Islamic.

O sursă militară din guvernul sirian a declarat recent că sprijinul dat de armata rusă aduce o „mare schimbare” în războiul din Siria, care durează deja de patru ani. Aportul rus se vede în special prin echipamentele avansate de supraveghere care ar putea ajuta regimul Assad să identifice ţinte insurgente.

„Va fi, cu siguranţă, o mare schimbare a evenimentelor de pe front, ca urmare a armamemtului şi tehnologiilor avansate pe care le are armata rusă (…) în special în identificarea şi supravegherea ţintelor. Poate cea mai mare schimbare care se va petrece este prin intermediul capacităţilor ruşilor de a identifica coordonatele punctelor în care sunt grupările teroriste, în special cartierul general al liderilor, şi mişcările lor”, a declarat sursa.

Avioanele ruse au efectuat cel puţin 30 de lovituri aeriene, ţintind către „Armata Cuceririi”. Bombardamentele „au vizat militanţii”, a relatat un prezentator de ştiri al postului pro-Damasc. „Armata Cuceririi” este coaliţia care regrupează Al-Nusra şi alte grupări rebele.

Kremlinul a declarat că loviturile sale aeriene vizează „o listă” de grupări teroriste recunoscute, însă este prea devreme pentru a spune dacă preşedintele Vladmir Putin este mulţumit de cum se desfăşoară campania până acum. „Aceste organizaţii (de pe listă) sunt bine-cunoscute, iar ţintele sunt alese în coordonare cu forţele armate din Siria”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin.


Citiţi şi:

Ce intenționează să facă Putin cu luptătorii ISIS ce au fost capturați în Siria?
Rusia face acuzații grave: SUA cunosc pozițiile Statului Islamic, dar refuză să le bombardeze

 

yogaesoteric
15 noiembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More