Rusia, SCO, BRICS: Normalizarea relațiilor cu Afganistanul

Întreaga afacere dintre Rusia și talibanii afgani implică un pachet economic uriaș care cuprinde petrol, gaze, minerale și multiple trasee de conectivitate feroviară.

Pe 26 mai, la Doha, am avut o întâlnire cu trei reprezentanți la nivel înalt ai Biroului Politic Taliban din Qatar, inclusiv cu un membru fondator al organismului și cu un oficial cheie al guvernului taliban anterior, din perioada 1996-2001. Prin consimțământ reciproc, numele lor nu vor fi făcute publice.

Întâlnirea cordială a fost organizată de profesorul Sultan Barakat, care predă la Colegiul de Politici Publice de la Universitatea Hamad bin Khalifa, situat într-un campus remarcabil, imaculat, în afara capitalei Doha, care atrage studenți din tot sudul global. Profesorul Barakat este unul dintre acei foarte puțini și discreți jucători care știe tot ce contează în Asia de Vest și, în cazul lui, și în intersecția Asiei Centrale cu cea de Sud.

Cu cei trei interlocutori talibani ai mei, am discutat pe larg despre provocările noii ere talibane, despre noile proiecte de dezvoltare, despre rolul Rusiei și al Chinei și despre Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO). Au fost deosebit de curioși despre Rusia și au pus destule întrebări.

Profesorul Barakat lucrează pe mai multe planuri. El conduce lucrările Forumului de Gândire al Afganistanului, a cărui cea de-a 9-a sesiune a avut loc la Oslo la mijlocul lunii mai și la care au participat 28 de afgani, bărbați și femei, precum și o serie de diplomați din Iran, Pakistan, India, China, Turcia, SUA, Marea Britanie și UE, printre altele.

Discuțiile cheie de la forum se învârt în jurul problemei extrem de complexe a stabilirii unei legături ferme și lipsite de echivoc a talibanilor cu această entitate neclară, numită „comunitatea internațională”. La Doha, i-am întrebat direct pe cei trei interlocutori ai mei care este prioritatea numărul unu a talibanilor, la care aceștia au răspuns în cor: „Sfârșitul sancțiunilor!”.

Pentru ca aceasta să se petreacă, este necesar ca Consiliul de Securitate al ONU să anuleze decizia din 2003 de a desemna mai mulți membri ai talibanilor ca făcând parte dintr-o organizație teroristă și, în același timp, este necesar să dispară discriminarea, demonizarea și sancțiunile de la Washington. Așa cum este situația acum, aceste aspirații ale talibanilor rămân o cerință greu de atins.

Forumul, a cărui următoare sesiune ar urma să aibă loc la Kabul, eventual în toamnă, lucrează cu răbdare, pas cu pas. Este o chestiune de concesii succesive din ambele părți, de construire a încrederii și pentru asta este esențial să fie numit un mediator recunoscut de ONU, sau un „consilier pentru normalizare”, care să supravegheze întregul proces.

În acest caz, sprijinul deplin din partea membrilor UNSC, Rusia și China, va fi esențial.

Suntem talibani și vrem să vorbim despre afaceri

Am părăsit întâlnirea din Qatar cu impresia că sunt posibili pași încurajatori înainte în ceea ce privește normalizarea Afganistanului în ansamblu. Și apoi o intervenție magică a transformat întregul joc.

A doua zi după întâlnirea noastră, înainte să plec de la Doha la Moscova, atât Ministerul rus al Afacerilor Externe, cât și Ministerul Justiției l-au informat pe președintele Putin că talibanii ar putea fi excluși de pe lista organizațiilor teroriste ruse.

Excepțional de competent, Zamir Kabulov, reprezentantul special al lui Putin pentru Afganistan, a mers direct la țintă: fără eliminarea talibanilor de pe lista așa-zisului terorism, Rusia nu poate recunoaște noua Administrație de la Kabul.

Și, cu o precizie de ceasornic, în aceeași zi, Moscova i-a invitat pe talibani să participe la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), care începea pe 5 iunie.

Kabulov a remarcat că „în mod tradițional, afganii sunt interesați de continuarea cooperării pentru achiziționarea de produse petroliere din Rusia și de alte bunuri cu mare cerere. Desigur, în viitor va fi posibil să vorbim despre capacitățile de tranzit ale Afganistanului, pentru a extinde cifra de afaceri comercială.”

Iar apoi, ministrul de Externe Serghei Lavrov, tot în aceeași zi, la Tașkent, în timpul vizitei oficiale a lui Putin, aproape a încheiat înțelegerea, spunând că normalizarea relațiilor cu talibanii reflectă realitatea obiectivă: „Ei sunt puterea reală. Nu suntem indiferenți față de Afganistan. Nici aliații noștri, în special din Asia Centrală, nu sunt indiferenți față de aceștia. Deci acest proces reflectă o conștientizare a realității.

Kazahstanul și-a manifestat deja „conștientizarea realității”: talibanii au ieșit anul trecut de pe lista Astanei a organizațiilor teroriste. În Rusia, în practică, talibanii vor fi excluși de pe lista organizațiilor teroriste dacă Curtea Supremă o va aproba. Aceasta se poate petrece chiar și în următoarele 2 luni.

Această poveste de dragoste vine cu un pachet economic uriaș

Normalizarea legăturilor dintre Rusia și talibani este inevitabilă din mai multe motive. Prioritatea principală este cu siguranță legată de securitatea regională, implicând eforturi comune pentru a lupta împotriva rolului neclar, întunecat și destabilizator al ISIS-K, un activ terorist al ISIS care este susținut în mod constant, din umbră, de CIA/MI6, pentru destabilizarea continuă a zonei. Directorul FSB, Alexander Bortnikov, este pe deplin conștient că un Afganistan stabil înseamnă un Guvern Taliban stabil.

Acest sentiment este pe deplin împărtășit și de Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO) în ansamblu. Afganistanul este observator SCO. În mod inevitabil, va deveni membru cu drepturi depline în cel mult următorii doi ani, consolidându-și normalizarea.

Apoi mai este Coridorul de Conectivitate, care contează la fel de mult pentru Rusia ca și pentru China. Beijingul construiește o altă minune a ingineriei rutiere peste coridorul Wakhan, pentru a conecta Xinjiangul de nord-estul Afganistanului. Și apoi planul este de a aduce Kabulul ca parte a Coridorului Economic China-Pakistan (CPEC), adică integrare geoeconomică cu viteza fulgerului.

Moscova, precum și New Delhi, urmăresc dezvoltarea Coridorului Internațional de Transport Nord Sud (INSTC) multimodal, care să lege Rusia, Iranul și India. Portul Chabahar din Iran este un nod esențial pentru Drumul Mătăsii din India pentru a-l conecta cu Afganistanul și mai apoi cu toate piețele din Asia Centrală.

Apoi există bogăția minerală afgană încă neexploatată, în valoare de cel puțin 1 trilion de dolari. Aici vorbim și de litiu.

Kabulul intenționează, de asemenea, să investească în minim un centru energetic rusesc, pentru a face export energetic în Pakistan; toate acestea fac parte dintr-un viitor acord energetic strategic dintre Pakistan și Rusia.

Ceea ce i-a spus președintele Putin prim-ministrului pakistanez Shebhaz Sharif în mijlocul summitului SCO de la Samarkand din 2022 este extrem de semnificativ: „Obiectivul este de a livra gaze din Rusia către Pakistan. O anumită infrastructură este deja edificată în Rusia, Kazahstan și Uzbekistan.” Afganistanul intră acum în imagine.

Pe măsură ce coridoarele de conectivitate se desfășoară, un nou proiect uriaș se conturează, conform Memorandumului de Înțelegere semnat la Tașkent în noiembrie 2023, și anume: crearea unui coridor de transport între Belarus, Rusia, Kazahstan, Uzbekistan, Afganistan și Pakistan.

Piesa lipsă din acest puzzle fascinant este să conectezi ceea ce este deja pe cale ferată, anume căile ferate care se întind între Belarus, Rusia, Kazahstan și Uzbekistan, cu o nouă cale ferată între Pakistan, Afganistan și Uzbekistan. Ultimele două secțiuni ale acestui proiect ale legăturii dintre Pakistan, Afganistan și Uzbekistan au început să fie construite abia acum câteva luni.

Tocmai acest proiect a fost prezentat în declarația comună emisă recent de președintele Putin și de președintele uzbec, Shavkat Mirziioiev, la Tașkent.

După cum a raportat TASS, „Putin și Mirziioiev au evaluat favorabil prima întâlnire a Grupului de lucru privind dezvoltarea coridorului de transport multimodal dintre Belarus, Rusia, Kazahstan, Uzbekistan, Afganistan și Pakistan care a avut loc pe 23 aprilie 2024, în orașul uzbec Termez.”

Deci, întreaga afacere dintre Rusia și talibani implică un pachet uriaș, care cuprinde petrol, gaze, minerale și o mulțime de trasee de conectivitate feroviară.

Nu există nicio îndoială că vor apărea o mulțime de detalii suplimentare suculente la viitorul forum de la Sankt Petersburg, deoarece o delegație talibană, inclusiv Ministrul Muncii și Șeful Camerei de Comerț și Industrie, va fi acolo.

Și mai sunt și alte aspecte. Afganistanul sub Guvernul Taliban 2.0 va fi cu siguranță invitat la viitorul summit BRICS+ din octombrie, de la Kazan. Vorbim despre o mega convergență strategică. Ar fi bine ca ONU să se grăbească să-și normalizeze relațiile cu Afganistanul, pentru ca și „comunitatea internațională” să prindă câteva firimituri. Dar, stai: cui îi pasă, când Rusia și China, SCO și BRICS o fac deja?!

Autor: Pepe Escobar

Citiți și:
Opinie. „Imperiul drogurilor”: eradicarea opiului de către talibani scoate în evidență realitatea dură a ocupației americane în Afganistan
De ce americanii au eşuat dramatic în Afganistan. Ce a lăsat în urmă retragerea în grabă a forţelor NATO

 

yogaesoteric
10 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More